VALÈNCIA, 30 (EUROPA PRESS)
El conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, es mostra convençut que els centres educatius “tenen amplament capacitat” per a adaptar els seus programes plurilingües a la nova Llei de llibertat educativa.
Així ho ha asseverat el titular d’Educació en una entrevista concedida a Europa Press en la qual s’ha referit a les instruccions que ha enviat el seu departament als 221 centres educatius de la Comunitat Valenciana que fins a la finalització del curs 2023-2024 tenien autoritzats programes plurilingües experimentals, a l’empara de la Llei 4/2018 de plurilingüisme del Govern del Botànic amb la finalitat de que, a partir del pròxim curs, impartisquen almenys un 25% del temps lectiu en castellà.
Segons ressalta la Conselleria d’Educació, en tots aquests programes els centres tenien autoritzats “sistemes d’immersió lingüística en valencià en els quals es posposava la presència del castellà com a llengua vehicular fins a l’Educació Primària”.
No obstant això, l’enviament d’aquestes instruccions ha provocat algunes crítiques. Així, el Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) han lamentat que la Conselleria “s’ha apressat per a aplicar la llei a dos dies de l’inici de les vacances d’agost i torna a complicar la vida en els centres educatius que han de refer a correcuita els seus programes lingüístics si no volen treballar a l’agost”. “Comença la cacera de bruixes contra l’ensenyament en valencià”, lamenta l’organització sindical.
I per la seua banda, la Confederació d’associacions de mares i pares d’alumnes de la Comunitat Valenciana ‘Gonzalo Anaya’ ha reclamat “una moratòria per a aplicar els canvis del nou plurilingüisme i un calendari d’implantació, com s’ha fet sempre en els canvis que afecten a milers d’alumnes del sistema educatiu”.
Sobre este tema, el conseller Rovira –que ha qualificat de “curiós que sempre parla primer el STEPV i a continuació la Gonzalo Anaya, no sé si és que són amics o què”– ha defensat que els centres tenen capacitat suficient per a dur a terme aquesta adaptació, “perquè simplement és donar la mateixa assignatura en un idioma o en un altre”.
“PREPARATS EN TOTS DOS IDIOMES”
“I els nostres mestres estan preparats en tots dos idiomes, estan preparats per a fer classes en castellà o en valencià”, ha subratllat.
“Una altra cosa és la voluntat política que puga tenir alguna persona, però no és esta persona qui ha de decidir en quin idioma donar la seua classe. Estem en un Estat de Dret amb una legislació i ara tenim una normativa que diu que, almenys, haurà d’haver-hi un 25 per cent en castellà”, ha raonat el responsable de la política educativa del Consell, que ha postil·lat: “Volem que els xiquets valencians coneguen tots dos idiomes”.