La Generalitat exigirà el C1 de valencià per ser alt funcionari

Compartir:

Educació permetrà homologar els estudis de valencià a ESO i Batxillerat per obtenir la competència lingüística

Acord al si del Consell sobre el requisit lingüístic després d’anys de discrepàncies entre PSPV i Compromís. I és que totes aquelles persones que vulguen accedir a un lloc d’alt funcionari de la Generalitat Valenciana (A1 i A2), a partir del 2025, hauran de disposar d’un C1 de valencià, cosa que abans es coneixia com el mitjà, a excepció del personal sanitari i docent. A més, si se n’obté un 7 en valencià durant els dos cursos de Batxillerat, a partir del 2021-2022, es rebrà de manera automàtica l’acreditació del C1.

Així ho han explicat la consellera d’Educació, Raquel Tamarit, I la consellera de Justícia,  Gabriela  Bravo, en la presentació del decret per regular el requisit lingüístic del valencià per accedir als processos de selecció de l’administració pública, que entrarà en funcionament durant el primer semestre del 2023. Durant la roda de premsa, ambdós conselleres han celebrat l’entesa entre els diferents departaments i que la normativa permetrà “posar el valencià al mateix nivell del castellà” i “atendre la ciutadania en la llengua que vulga”.

Hui és un dia molt especial en què s’ha demostrat que acordar és la política útil. Agraïsc a la consellera Bravo la predisposició des del minut zero per arribar a acords. En una negociació el més important és voler arribar a acords i en este cas les dues conselleries volíem”, ha assegurat Tamarit, que també ha assenyalat que la nova normativa “millorarà el servei de l’administració” com fan altres autonomies amb llengua pròpia com Galícia.

De la mateixa manera, des d’Educació se n’ha presentat un altre decret que permetrà convalidar els estudis de valencià al sistema educatiu i obtenir la competència lingüística de valencià homologats per la Junta Qualificadora de Coneixements a València (JQCV). És a dir, aquelles persones que hagen aprovat els estudis de valencià durant l’ESO i Batxillerat el posaran convalidar per títols com el Mitjà o l’Elemental.

Segons ha explicat la consellera de Justícia este requisit lingüístic s’aplicarà pels empleats públics de l’administració de la Generalitat i de les entitats locals i els consorcis adscrits a la Generalitat. No obstant aixó no s’aplicarà als docents ni al personal públic sanitari, per al qual el valencià continuarà sent un mèrit com marca la seua pròpia regulació del 2017, segons ha explicat Bravo. Tampoc als funcionaris que ja tenen la seua plaça, encara que els interins que vullguen concórrer a una, sí que hauran d’acreditar el nivell de valencià.

Així doncs, les persones que concursen per opositar al nivell de funcionaris A1 i A2, és a dir, alts funcionaris amb estudis universitaris, hauran de comptar amb un nivell C1 de valencià; les persones aspirants al grup B funcionarial han de tenir un nivell B2 de valencià; les que aspiren al subgrup C1 han de comptar un nivell de capacitació de valencià B2, i les del subgrup C2, amb un nivell de valencià de B1. Finalment, les persones que aspiren a una agrupació professional funcionarial han de comptar amb el certificat A2 de valencià.  

Període transitori

En este sentit, les possibles oposicions per accedir als grups funcionarials de les categories dels grups B, C1, C2 i agrupació professional funcionarial que es convoquen una vegada publicat este decret al DOGV ja contemplaran el requisit lingüístic necessari en cada categoria. 

Però per els grups d’alts funcionaris A1 i A2hi haurà un període transitori i el requisit de nivell C1 de capacitació en valencià es requerirà a partir de les convocatòries d’oposicions que es desprenguen de l’oferta pública d’ocupació de l’any 2025. Fins aleshores, per aspirar a places d’esta categoria, se’ls requerirà un nivell B2 de valencià.

Homologació del nivell de valencià al sistema educatiu

Pel que fa al decret per regular el reconeixement de la competència lingüística de valencià per a l’homologació dels estudis en el sistema educatiu valencià, també es preveu que entre en vigor durant el primer semestre de 2023 i tindrà un caràcter retroactiu per a tot l’alumnat de cursos anteriors que hagen cursat estes estudis. Les acreditacions es podran sol·licitar a través de la JQCV.

Així, doncs, la normativa determinarà que l’alumnat que finalitze l’ESO compte amb un nivell B1 de valencià, i que l’alumnat que finalitze el Batxillerat tindrà acreditat un nivell B2 de valencià. Així mateix, en el cas de Batxillerat, l’alumnat que supere la matèria de valencià amb almenys un 7 de puntuació a cada curs d’esta etapa comptarà amb el nivell C1 de valencià en finalitzar esta etapa educativa. En este cas, podrà comptar amb este nivell d’acreditació l’alumnat que haja cursat Batxillerat des del curs 2021-2022.

Quan el decret entre en vigor, l’alumnat que haja superat alguna destes etapes educatives comptarà amb les pertinents acreditacions en competències de valencià. Cal recordar que al Programa d’educació plurilingüe i intercultural establert al sistema educatiu valencià es contempla este desplegament en paral·lel de les competències de nivell de valencià de l’alumnat en acabar els estudis obligatoris i postobligatoris.

EL MÉS LLEGIT

Apareix mort un tauró en una platja de Torrevieja

A primera hora del matí ha aparegut un tauró de mitja tona a la platja de La Mata de Torrevieja

Acord entre l’Ajuntament i el Valencia CF: el club accepta les condicions urbanístiques per al Nou Mestalla

L'alcalde ha destacat que 'totes les instàncies implicades estem treballant seriosament des de la voluntat que este assumpte concloga prompte amb la construcció d'un estadi que tots desitgem'

Dormir en hotels de la Comunitat va ser un 14% més car el 2022, amb una mitjana de 88 euros nit

La Comunitat Valenciana va registrar 27,2 milions de pernoctacions l'any passat i va ser la tercera destinació elegida pels viatgers residents a Espanya

La màscara deixarà de ser obligatòria al transport públic ‘de forma imminent’

Isabel Rodríguez, la portaveu del Govern, ha confirmat que la màscara no serà obligatòria al transport públic de 'forma immediata'
CatalanSpanish