Una unitat de resposta ràpida previndrà les conductes suïcides de l’alumnat valencià

La Generalitat també posarà en marxa una taula específica per a la salut mental dels joves i els adolescents i incrementarà la plantilla d'orientadors

La Generalitat Valenciana posarà en marxa un programa específic d’atenció a persones joves i adolescents per previndre les conductes autolesives i suïcides i crearà una Taula de Salut Mental en què estaran totes les parts implicades en este problema, les conselleries d’educació, sanitat, polítiques inclusives i justícia.

Així ho ha explicat el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de reunir-se este matí amb el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez; la consellera d’Educació, Raquel Tamarit; i el comissionat de la Presidència de la Generalitat per a la Salut Mental, Rafael Tabarés, amb l’objectiu d’activar mesures directes per a “cuidar la salut emocional i mental dels joves i adolescents” després de la dimissió en massa del professorat de Mislata en detectar quinze casos de conducta suïcida en un institut de Mislata..

En aquest sentit, el cap del Consell ha assegurat que la salut mental és una qüestió prioritària per al govern valencià i que se seguirà realitzant “tot l’esforç” com es fa en els últims anys per “previndre el suïcidi i les accions autolesives”. Igualment ha posat èmfasi que es realitzaran accions perquè el “professorat se senta acompanyat en tot moment” en l’atenció primera als xiquets i xiquetes.

“És una problemàtica que des de fa anys estem veient i que ha inspirat la creació del Comissionat de Salut Mental i ara volem seguir treballant també amb aquelles entitats i associacions que estan al voltant d’aquesta situació que es produeix a la frustració” ha indicat Puig.

També ha assegurat que es tracta d’un problema que “ens convoca tota la comunitat, no només a les conselleries d’Educació o Sanitat i al mateix govern. És una qüestió que afecta tota la Comunitat perquè hem de protegir els joves i ajudar-los que puguen desenvolupar el seu projecte de vida sense les frustracions que puguen desembocar en conductes autolesives o suïcides”.

Unitats de resposta ràpida

De la mateixa manera, el titular de Sanitat ha explicat que es va incrementar l’acompanyament que es fa al professorat a través de la unitat de salut mental infantojuvenil i que per això es crearà una unitat de resposta ràpida para que “davant qualsevol incidència ocorreguda a nivell educativa es puga tindre una resposta per professionals de la sanitat”. “Aquests professionals atendran de manera ràpida i continuada i estaran en contacte amb les unitats de salut mental infantojuvenil” ha manifestat.

Increment d’orientadors a instituts

Per part seua, la consellera d’Educació ha destacat les mitjanes que s’han dut a terme des del seu departament en coordinació amb Sanitat per abordar el problema i ha anunciat un increment de la plantilla d’orientadors als instituts perquè baixe la ràtio de professionals per alumne, tal com demanen els sindicats al nou decret de plantilles que s’està negociant actualment.

“Sabem que el tema de la salut mental porta ja uns quants anys i per això em sume a esta reivindicació que fan els sindicats d’augmentar els professionals orientadors” ha indicat.

Igualment, ha explicat que es crearà un programa pilot basat en el model Casel (Collaborative for Academic, Social and Emotional Learning) para afrontar la competència social-emocionaltenint en compte tant al menor com a la comunitat que l’envolta. “Va molt més enllà d’un taller amb els xiquets i creiem que aquest programa pilot pot funcionar i facilitar eines per anar més enllà que donen resposta a tots els problemes puntuals que vagen eixint”.

Per tant, com ha explicat Tamarit, este model convida a fer un abordatge de la competència socioemocional global, implicant tots els agents de la comunitat educativa, des de l’inici de l’escolarització. A més es desenvolupa en cinc àmbits: autoconsciència, consciència social, autocontrol, presa de decisions responsables i habilitats per relacionar-se.

ÚLTIMES NOTÍCIES