Condemnat a pagar m茅s de 2.000 euros per exercir de pod貌leg sense tindre el t铆tol en Ontinyent

L'Il路lustre Col路legi Oficial de Pod貌legs de la Comunitat Valenciana (ICOPCV) ha querellat contra l'home
Usava en el seu treball ferramentes punxants pr貌pies del sector | Wikipedia

El Jutjat penal n煤mero 6 de Val猫ncia ha condemnat a un home a pagar una multa de 2.340 euros per fer tasques de pod貌leg en el seu centre de pedicura-manicura de la localitat d'Ontinyent, en la comarca de la Vall d'Albaida (Val猫ncia), a pesar de no tindre el t铆tol corresponent.

Segons consta en la sent猫ncia, que no 茅s ferma, la condemna a l'home 茅s per un delicte d'intrusisme professional. Va ser l'Il路lustre Col路legi Oficial de Pod貌legs de la Comunitat Valenciana (ICOPCV) el que es va querellar contra l'home.

El condemnat exercia en un centre d'Ontinyent pedicures i manicures i, a dem茅s, feia tasques pr貌pies d'un pod貌leg sense tindre el pertinent t铆tol universitari de Podologia. Usava en el seu treball ferramentes punxants pr貌pies del sector.


Segons va poder saber el col路legi, l'home exercia almenys des de 2017 i despr茅s d'una investigaci贸 va poder descobrir que va prestar servicis a alguns clients que consistien en assessorament sobre la salut dels peus, consells per a millorar la marxa, va fer embenatges, i va usar instrumental que 煤nicament correspon als graduats en Podologia com s贸n instruments punxants, tallants i bistur铆s.

Intrussisme laboral

La presidenta del ICOPCV, Maite Garc铆a, ha explicat que esta sent猫ncia 芦茅s un pas m茅s en la defensa dels drets dels pacients禄. 芦Encara hi ha persones que desconeixen que pedicura i quiropodia no s贸n el mateix. El primer 茅s un acte est猫tic i el segon es tracta de la cura o atenci贸 sanit脿ria d'alteracions dels peus. Aix貌 ha de canviar i, per a fer-ho, 茅s necess脿ria l'ajuda de la Conselleria de Sanitat禄, ha dit.

芦L'intrusisme no nom茅s 茅s una falta de respecte a professionals sanitaris, sin贸 que 茅s un perill per a la salut de les persones. A dem茅s de per desconeixement, tamb茅 es dona perqu猫 les persones amb menys recursos no poden permetre's un pod貌leg privat i es deixen portar per no professionals que els cobren molt menys, aix貌 s铆, amb una seguretat i coneixements de la salut dels seus peus, nuls禄, ha postil路lat.

Des de 2017, el ICOPCV ha iniciat accions legals per a perseguir l'actuaci贸 de persones no titulades que tracten alteracions als peus per inc贸rrer en un delicte d'intrusisme en la professi贸. En l'煤ltim any i mig s'han interposat tres condemnes per intrusisme en la podologia, dos d'elles en la localitat d'Ontinyent i una en Alfafar, en la comarca de l'Horta Sud (Val猫ncia).

El Col路legi continuar脿 denunciant tots aquells casos que siguen coneixedors com a mesura de protecci贸 tant per als pacients com de la pr貌pia professi贸.

S'ha assenyalat que per a que el pacient puga cerciorar-se que es posa en mans d'un professional qualificat 茅s imprescindible comprovar que disposa de n煤mero de col路legiat. Si es detectara algun cas que fera sospitar d'alguna irregularitat en este 脿mbit, pot contactar-se amb el ICOPCV i es far脿 un estudi del cas.

📸 L'actualitat valenciana en im脿tgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que far脿? Seguix-nos en Instagram!

"3 j贸vens furten diners i productes d'una tenda en Alfafar" "La calculadora que mesura el risc de mortalitat de pacients amb coronavirus"