València-Diari

Telegram info@valenciadiari.com

E-Mail: info@valenciadiari.com

Crítiques al discurs institucional de Ximo Puig en el Dia de la Comunitat Valenciana

Ciutadans critica la falta d'implicació en el finançament i Podem critica el poc posicionament del PSPV
Marxa del 9 d'Octubre en favor de la cultura i llengua valenciana | Podem

 

Hui, 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenicana, el president de la Generalitat Ximo Puig ha parlat de diversos temes en el seu discurs institucional de hui. Acompanyat de Pedro Sánchez ha parlat de la importància d'aquest dia per als valencians, i de la necessitat també d'un millor finançament per a la Comunitat Valenciana, subratllant així la importància també de les autonomies. El seu discurs, aplaudit pels socialites ha suscitat crítiques en altres sectors.

La portaveu de Ciutadans (Cs) en Les Corts, Mª Carmen Sánchez, ha criticat que el president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Ximo Puig, hagen «passat de puntetes» aquest 9 d'Octubre per la necessitat d'un nou sistema de finançament autonòmic. «No podem deixar que el tema es dilate més en el temps, es tracta d'una qüestió precisament de convivència i germanor entre les pròpies autonomies; és imprescindible», ha reivindicat a preguntes dels periodistes després de l'acte del Dia de la Comunitat Valenciana, que per primera vegada ha comptat amb un cap de l'Executiu. En les seues intervencions, Sánchez ha assegurat que presentarà uns comptes de «cohesió territorial» i Puig ha aprofitat la presència del president del Govern per a demanar finançament just, inversions i «lleialtat institucional».

Per a la síndica de Cs, «hui ha tocat que Puig es pose reivindicatiu» i ha reconegut que «està molt bé que reclame un major autogovern», per a subratllar que «no pot construir la casa per la teulada». Ha defensat, per contra, que «per a aconseguir un major autogovern, caldrà fer una redistribució de les competències entre Estat i comunitats autònomes». «Per a açò fa falta una base: eixa base sens dubte és el nou model de finançament, la qual cosa ara Puig anomena el 'problema valencià'», ha recalcat. Mª Carmen Sánchez ha urgit així al president per tal que «siga més concret: El problema que tenim a la Comunitat es diu finançament autonòmic, i vostès, tant Puig com Sánchez, han passat de puntetes sobre el tema».

Crítiques des de Podem per la manifestació del 9 d'Octubre

Per la seua banda, el secretari general de Podemos Comunitat Valenciana, Antonio Estañ, ha lamentat la postura «poc coherent» del PSPV de no sumar-se a la manifestació del 9 d'Octubre, «contribuint a que eixe relat extrema dreta es faça més majoritari». Recordem que diverses manifestacions es duran a terme al llarg del dia de hui, de diferent caire ideològic. Si bé és cert que el PSPV sovint se l'ha vist en la manifestació convocada per la Comissió 9 d'Octubre; una manifestació per a reivindicar la cultura i llengua valenciana, a la qual acudixen des de sectors més nacionalistes fins a entitats culturals, però amb l'objectiu de posar de manifest la identitat valenciana. Açò contrasta amb els sectors de dreta que veuen un caire catalanista a aquesta manifestació. Aquest any, segons sembla, en vista de la situació el PSPV ha preferit desvincular-se d'aquesta marxa i quedar-se al marge de polèmiques.

Estañ ha valorat en declaracions als mitjans la decisió dels socialistes de no sumar-se a la marxa convocada per la Comissió 9 d'Octubre, igual que el sindicat UGT-PV. Després de l'acte institucional del Dia de la Comunitat--per primera vegada amb l'assistència d'un president del Govern, Pedro Sánchez--, el també síndic en Les Corts ha reconegut que Podem compartix «algunes parts del diagnòstic» que ha fet el 'president' en el seu discurs. Ximo Puig ha aprofitat la presència de Sánchez per a demanar finançament just, inversions i lleialtat institucional. Entre elles, Estañ ha destacat «l'esgotament del model autonòmic o la necessitat d'un contracte social basat en drets i d'acabar amb discursos xenòfobs que estan protagonitzant l'actualitat política». Però ha subratllat que la formació morada troba a faltar «propostes per a cadascun d'aquests problemes que es detecten», com tampoc entén «algunes actuacions com la del PSPV d'abandonar la manifestació d'aquesta vesprada, contribuint a que el relat d'eixa extrema dreta es faça més majoritari», ha advertit en aquest punt.

Sobre els comptes públics «carregats de vocació europea» que ha avançat Sánchez aquest 9 d'Octubre, Estañ ha subratllat que «cal vore què significa que va apostar per uns pressupostos europeus». I ha advertit que «pel que ha vingut significant, es tracta d'uns pressupostos que remarquen les retallades que ja patim, que han generat moltíssim dolor i no han aportat cap solució a la crisi econòmica». Per tant, Estañ espera que "les paraules (de Sánchez) tinguen una conseqüència en clau de reforma fiscal progressiva i justícia social", que és el que ha recordat que Podemos tracta de negociar a la Comunitat Valenciana i a nivell estatal.