Mascletà amb sorpreses i un castell de focs artificials per al 9 d’Octubre

 

El 9 d’octubre s’acosta i ja es van entreveient les sorpreses que es podran vore el Dia de la Comunitat Valenciana. Aquest any està previst que la pirotècnia Peñarroja dispare la vespra de la diada un castell de focs artificials amb una nova disposició per a guanyar proximitat al públic i espectacularitat, mentre que la del mateix dia 9, anirà a càrrec d’Aitana, es reserva «sorpreses». Pere Fuset, el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, ha presentat les activitats amb les quals el consistori se suma a la celebració del 9 d’Octubre i els continguts del Festival de Pirotècnica d’esta festa, acompanyat per representants de la Diputació de València i de les empreses pirotècniques Peñarroja i Aitana. «Per al poble valencià no hi ha festa sense pólvora i este any tindrem una nova oportunitat perquè professionals pirotècnics valencians siguen profetes en la seua terra amb espectacles novedosos i de qualitat», ha afirmat Fuset. El regidor ha explicat junt a Pau Lagunas, representant de la Diputació de València, el conveni que per segon any ha firmat l’Ajuntament amb la corporació provincial, per un valor de 189.000 euros, que permet «augmentar i diversificar l’oferta festiva».

El castell de focs artificials a càrrec de Peñarroja serà la primera gran cita pirotècnica; que tindrà lloc a les 00.00 hores del dia 9; és a dir, la nit del dia 8. El seu director, Pere Nebot ha explicat que «hi haurà un canvi de disposició física que aportarà molt més a l’espectacle tant des de la vessant tècnica com artística». Es recomana, de fet presenciar aquest espectacle de llum i color des del passeig de l’Alameda, una zona abans sense públic, en paral·lel al recorregut del jardí i front al mateix muntatge pirotècnic amb l’objectiu de «guanyar proximitat i visibilitat, augmentant notablement la pantalla de focs» i a la volta garantir la seguretat de l’espectacle, motiu pel qual els ponts de les Flors i de l’Exposició s’habilitaran com a vies d’evacuació. Una de les novetats és també que s’obrirà el passeig de la Ciutadella al públic, el qual durant els castells de Falles està tancat al públic. Fuset s’ha mostrat partidari de «continuar innovant en el programa pirotècnic de totes les festes durant tot l’any» i ha defés l’augment pressupostari dedicat al festival ja el passat any «per a reconéixer millor al sector pirotècnic valencià i pel gran retorn econòmic que té per a la ciutat invertir en pólvora». Assegura Nebot per la seua banda que la nova proximitat al públic permetrà un castell «més rítmic i amb més intensitat». La Mascletà del dia 9 anirà a càrrec de la Pirotècnica Aitana de Bèlgida. Isabel Benavent, la seua responsable, ha avançat que serà «un espectacle amb moltes sorpreses i en un dia en la nostra Senyera és protagonista, col·laborarem perquè ho siga encara més».

La programació per al Dia de la Comunitat Valenciana començarà ja des del dia 5 amb el concert del Cor de la Generalitat i l’Orquestra de València en el Palau de la Música. Dissabte dia 6 hi haurà una representació de les ambaixades de la conquesta en la Plaça dels Furs a les 20.00 hores, el dia 8 a les 10 hi haurà una exposició de la Real Senyera en el Saló de Vidre de l’Ajuntament, visitable fins a les 21.00 hores; i a les 20.00 hores s’interpretarà el Cant a la Senyera també en el Saló de Vidre.

El dimarts, 9 d’octubre, a les 11.30 hores tindrà lloc la recepció de la corporació, autoritats i convidats; a les 11.45 hores es realitzarà la lectura del decret d’Alcaldia i el lliurament de la Senyera a l’Arxiu Municipal i a les 12.00 hores començarà la processó cívica amb ofrena floral a Jaume I, per l’itinerari habitual: Plaça de l’Ajuntament, carrer de Sant Vicent, plaça de la Reina, carrer de la Pau fins a la plaça d’Alfons el Magnànim (on es farà l’ofrena de corones de flor davant l’estàtua del rei Jaume I en el Parterre) i, a continuació, carrers del Pintor Sorolla i de les Barques i Plaça de l’Ajuntament, on acabarà la processó, es dispararà la mascletà terrestre a càrrec de la pirotècnia Aitana de Bèlgida. La jornada festiva acabarà a les 17.00 hores amb la XV Entrada de Moros i Cristians Ciutat de València, per l’itinerari següent: carrers de la Pau i Sant Vicent, Plaça de l’Ajuntament i carrer del Marqués de Sotelo, sota l’organització de la Federació Valenciana de Moros i Cristians.

 

 

 

 

 

 

ÚLTIMES NOTÍCIES