Ghislaine Maxwell, condemnada a 20 anys de presó per delictes sexuals

El 29 de desembre de 2021 se li va declarar culpable de cinc dels sis càrrecs en contra seua, entre ells, el de tràfic sexual de menors

Ghislaine Maxwell va ser sentenciada el dimarts a 20 anys de presó per un jutge federal estatunidenc per ajudar al difunt financer Jeffrey Epstein a abusar sexualment de menors.

A la fi de desembre, un jurat federal va declarar a la filla del magnat de la premsa britànica Robert culpable de cinc dels sis càrrecs relacionats amb la seua complicitat i participació en els abusos d’Epstein després d’un judici de tres setmanes.

Després que el departament de llibertat condicional del districte sud de Nova York recomanara una condemna de 20 anys, els advocats de Maxwell van sol·licitar una de quatre o cinc anys, i els fiscals van demanar entre 30 i 55. Maxwell té 60 anys. Aquest dimarts, després d’escoltar les declaracions de les víctimes d’Epstein i Maxwell i els arguments del govern i la fiscalia, així com la defensa de Maxwell, la jutgessa Alison Nathan ha dictat una sentència de condemna a presó de 20 anys.

La mort d’Epstein sota custòdia (que les autoritats van considerar com a suïcidi) mentre esperava que se celebrara el seu judici en 2019 va desencadenar una gran protesta pel dilatat rastre de delictes del financer, així com les seues connexions amb diverses celebritats i líders mundials, amén de l’oportunitat perduda de fer justícia. Epstein, a més, va aconseguir negociar un acord de no enjudiciament mentre es declarava culpable de sol·licitar que una xiqueta es prostituïra en 2008. Malgrat que mai va arribar a enfrontar-se a les seues víctimes en els tribunals, Maxwell, el seu principal còmplice, que compartia amb ell la seua riquesa i estatus, va escoltar al llarg de novembre i desembre el testimoniatge de quatre dones sobre la manera en què la parella va arruïnar les seues vides.

En l’audiència final davant un tribunal de Manhattan, Maxwell va admetre «el mal terrible» que li va fer «a massa dones». «És difícil de sentir i més difícil encara d’assumir. Els sent per tot el dolor que han experimentat», va declarar la dona de 60 anys.

Maxwell va comparéixer davant el tribunal vestint una camisa grisa sobre samarreta blanca de mànegues llargues, amb cabells llargs que va acomodar nerviosament una vegada i una altra durant l’audiència.

El jurat l’havia declarada culpable el 29 de desembre de cinc dels sis càrrecs en contra seua, entre ells, el de tràfic sexual de menors per a Epstein. Per a la fiscalia, la seua «responsabilitat» en aqueix trànsit i «la falta total de remordiments» van justificar la comanda de la llarga condemna per a aquesta figura de la jet set internacional, educada a Oxford, i que des que va ser detinguda en l’estiu de 2020 als Estats Units, està en la presó.

Defensa Maxwell

Després de l’intent frustrat d’invalidar el judici, el seu defensa, encapçalada per la prestigiosa criminalista Bobbi Sternheim, va demanar a mitjan juny clemència per a la seua defensada i una condemna inferior a 20 anys.

El dissabte, Sternheim va denunciar davant la jutgessa encarregada del cas, Alison Nathan, que Maxwell havia sigut aïllada en una cel·la per risc de suïcidi, «sense justificació», malgrat que un examen psicològic posterior «va determinar que no és suïcida».

A la seua defensada, va assegurar, no se li permet «posseir ni revisar documents legals» ni tampoc «paper ni bolígraf», la qual cosa li ha «impedit preparar-se per a la sentència», la qual cosa justificaria un ajornament de la fallada.

La defensa de Maxwell considera que la seua clienta va ser víctima de la influència nefasta que van exercir tant el seu pare -«autoritari, narcisista i exigent»- i Epstein, a qui va conéixer després de la mort en circumstàncies misterioses del seu progenitor. La relació amb el financer multimilionari va ser «el pitjor error de la seua vida», va assegurar la defensa.

Maxwell i Epstein

Maxwell i Epstein van ser parella a principis dels anys 1990 abans de convertir-se en col·laboradors professionals i còmplices dels seus delictes sexuals durant prop de 30 anys.

En el judici, realitzat en un tribunal de Manhattan l’any passat, Maxwell va ser descrita com a «depredadora sofisticada» que actuava conscientment per a atraure i seduir a joves per a gaudi d’Epstein i els seus amics, com el príncep Andrés d’Anglaterra, en les seues residències de Florida, Manhattan o les Illes Verges.

Testimoniatge de les víctimes

Les testimonis «Jane», «Kate», «Carolyn» i Annie Farmer, de 42 anys, l’única que va atestar sense pseudònim, van contar les seues vides trencades a causa de les relacions sexuals forçades que van mantindre amb Epstein quan tenien entre 14 i 17 anys, sovint en presència de Maxwell.

Virgínia Giuffre, una de les víctimes de la parella Maxwell-Epstein que va denunciar al príncep Andrés d’Anglaterra d’abús sexual quan era menor, va divulgar el divendres, segons la xarxa Law&Crime Production, una declaració en la qual acusa Maxwell de ser la que la va portar fins al pederasta.

«Per a mi, i per a moltes altres, ens vas obrir la porta a l’infern. I llavors, Ghislaine, com un llop amb pell de corder, vas utilitzar la teua feminitat per a trair-nos i ens vas ficar a totes en això», resa la publicació.

L’audiència d’aquest dimarts ha facilitat un espai més als seus durs relats. Sarah Ransome, el llibre del qual recentment publicat, ‘Silenced No Habite’, detalla les seues experiències amb Epstein i Maxwell, s’ha situat prop de Maxwell en dirigir-se a ella, afirmant que la «masmorra de l’infern sexual» de la parella va acabar per arrossegar-la a cometre dos intents de suïcidi.

«A tu, Ghislaine, et dic que em vas trencar de maneres inimaginables, però no així amb el meu esperit», continuava Ransome.

Durant les declaracions de les víctimes, Maxwell mirava al capdavant o a la taula enfront d’ella la major part del temps. Ocasionalment, intercanviava murmuris amb el seu equip d’advocats entre declaració i declaració.

«Quasi em maten en més d’un sentit», assegurava Elizabeth Stein mentre es girava cap a Maxwell, assenyalant a més que «en els últims 25 anys Ghislaine Maxwell ha gaudit d’una llibertat que li ha permés viure una vida repleta de privilegis i riqueses, alguna cosa que difícilment es pot comprendre».

El príncep Andrés d’Anglaterra, amic d’Epstein, va aconseguir al febrer un acord econòmic -segons la premsa britànica de 13 milions de dòlars- per a posar fi a una demanda d’abús que va interposar Virginia Giuffre, que va assegurar que Epstein i Maxwell la «van prestar» per a tindre sexe amb el príncep quan era menor.

El judici de Maxwell no s’explica sense la detenció d’Epstein, el 6 de juliol de 2019, per explotació sexual de menors i associació de malfactors.

El multimilionari, que havia sigut acusat una dècada abans a Florida de recórrer a desenes de menors a canvi de diners, va aconseguir un polèmic acord amb el llavors fiscal general de Florida per a deslliurar-se d’una condemna. El seu suïcidi en la presó li va deslliurar d’un judici, però la fiscalia va prometre investigar als seus eventuals còmplices.

ÚLTIMES NOTÍCIES