‘Valencians al món’ ens acosta l’alta qualitat de vida de Luxemburg

Paco de Novelda és cuiner de paelles a Luxemburg

Paco de Novelda és cuiner de paelles a Luxemburg | À Punt

Aquest dimecres, 23 de febrer, a les 22:00 hores, en À Punt, ‘Valencians al món’ descobreix els secrets d’un dels països més xicotets d’Europa amb la reportera Cristina Orts. Amb ella el programa ens traslladarà històries curioses de superació dels que un dia deixaren la Comunitat Valenciana per a iniciar un nou camí de vida.

Alberto, del Campello (Alacantí), fa cinc anys que viu a Luxemburg. Amb este treballador del sector financer visitaran el centre de la ciutat, la catedral i el Palau Gran Ducal. També prepararan xocolate en una fabriqueta i parlaran d’economia i d’opacitat bancària.

Paco, de Novelda, es va traslladar a Luxemburg fa dotze anys per a buscar un futur millor per a la seua família. Amb este cuiner de paelles visitaran l’anomenada xicoteta Suïssa, una zona natural amb rius i camins per a passejar. També obrirà les portes de casa, presentarà la seua família i prepararà una paella “espectacular”.

Mari Carmen, d’Albal (Horta Sud), va canviar la terreta per Luxemburg fa set anys a causa de la crisi, quan ja en tenia 47. Amb aquesta treballadora de la neteja visitaran dos castells. Ella i el seu marit prepararan una paella i explicaran la seua emocionant història. Mari Carmen rebrà un regal molt especial de part de ‘Valencians al món’.

Diego, d’Utiel (Plana d’Utiel), fa dotze anys que viu a Luxemburg. Amb aquest advocat parlaran del dia a dia d’una de les ciutats més cares d’Europa: sous, transports, estudis, lloguers… També veuran els cementeris de la II Guerra Mundial i Belval, uns antics alts forns reconvertits en universitat.

Imma, de Morella (Ports), ha viscut més de 20 anys en este país. Amb aquesta treballadora del sector bancari aniran a un mercat tradicional i faran enoturisme, ja que visitaran els cellers on es fa el vi Crémant, una beguda molt similar al xampany. També aniran a Schengen, el poble on es va signar el tractat de lliure circulació.

Imma presentarà Núria, de Castelló, una dissenyadora gràfica que fa trenta anys que viu al país. Amb ella passejaranen bici i visitaran un camp de pomes per a sidra.

 

‘Valencians al món’ visita una de les regions més riques d’Europa

 

A partir dels anys 60 el sector de l’acer va entrar en crisi i el país es va haver de reinventar. Luxemburg s’ha convertit en la principal plaça europea en el mercat de fons d’inversió. El creixement del centre financer de Luxemburg fa que a la fi de maig del 2011 hi haguera 144 bancs presents al territori, que sumaven més de 26.000 empleats. És també el centre de banca privada més gran de la zona euro. En l’actualitat, l’activitat financera representa més del 35% del PIB.

Valencians al món’ s’ha adaptat als temps covid-19. Ha respectat les normes de cada país i ha reflectit com viuen els valencians en les diverses destinacions.

ÚLTIMES NOTÍCIES