22.4 C
València
Dimarts, 27 maig, 2025

M’ha tocat ‘La Grossa’: i ara què faig amb els diners?

El 22 de desembre se celebra anualment el Sorteig Extraordinari de Nadal, amb premis que oscil·len entre els 20 i els 400.000 euros per bitllet. Guanyar la loteria sempre és motiu de joia, ja que garanteix un coixí extra de diners, però cal mantenir el cap fred i analitzar què fer amb la suma econòmica obtinguda.

En primer lloc, cal tenir en compte que el premi s’ha de tributar només si supera els 40.000 euros, quantitat a partir de la qual deixa d’aplicar l’exempció de l’impost i cal pagar el 20% de l’import rebut.

- Advertisement -Telegram València Diari

En el cas del sorteig de Nadal, haurien de tributar el primer, segon i tercer premi que, amb la liquidació d’impostos, sumarien un valor net de 328.000 euros, 108.000 euros i 48.000 euros, respectivament. La resta de premis no requereixen tributació.

Un cop liquidada la qüestió tributària, cal valorar què fer amb els diners. Si no s’hi fa res i ho posem al compte d’estalvis, els diners perdrien valor amb el pas del temps, especialment en un moment com l’actual en què la inflació s’acosta al 6,8 %.

Què fem amb els diners?

Suposem que la inflació és del 6% anual –objectiu del BCE– els pròxims 10 anys. En esta situació, el valor del primer premi seria de 328.000 euros. Per evitar esta reducció de valor, hi ha diferents opcions d’inversió que cal tenir en compte en funció del nivell de risc que es vulga assumir.

Com més risc, més rendibilitat i, per tant, es pot obtenir un benefici (o pèrdua) superior. A continuació, presentem algunes opcions que no han de ser escollides de forma única, ja que el més important entre alternatives d’inversió és la diversificació.

D’esta manera, per als inversors més conservadors, les eixides principals són:

Dipòsits bancaris on l’entitat financera guarda els nostres diners. La rendibilitat d’estos productes està prop del 0%, actualment.

Renda fixa. Consisteix principalment a invertir en deute públic o en deute d’empreses a canvi d’interessos. En el cas d’Espanya, el rendiment del deute a 10 anys seria del 0,36%. En el cas d’Alemanya, per exemple, és del –0,26%. Si s’està disposat a assumir un risc lleugerament superior, les grans empreses emeten deute entre l’1% i el 2%.

Per als inversors més agosarats, trobem alternatives com:

Renda variable. La inversió és una alternativa important a valorar, encara que a curt termini pot semblar molt volàtil. La borsa americana, per exemple, acumula una rendibilitat anual de prop del 8% des del 1927. L’Íbex-35, per contra, seria un índex a evitar, ja que hi ha borses com l’americana, la francesa o l’alemanya amb rendiments clarament superiors.

Private Equity o inversió a start-ups. En este punt, les rendibilitats poden ser molt elevades, però també ho és el risc, ja que s’està invertint en empreses que just naixen o estan en creixement i que, per tant, encara no tenen una posició consolidada al mercat.

Una altra qüestió a tenir en compte és la dificultat per recuperar la inversió, ja que només seria possible si un altre inversor decidís comprar la nostra participació. En cas de voler diversificar el risc, hi ha opcions com ara el finançament col·lectiu o crowdfunding, on s’ajunten xicotetes inversions (normalment, de 3.000 euros) de diferents inversors per arribar a les necessitats de finançament de la companyia.

Deixant de costat el tipus d’inversors, una alternativa que mereix menció aparte és la de l’habitatge. La compra d´un bé immoble pot tenir variacions: si és una residència per habitar-la (una segona residència, per exemple), cal valorar si amb l’oratge serem capaços de mantenir-la.

Siga com siga, guanyar la loteria és motiu de joia, però cal analitzar fredament què es vol fer amb el premi, ja que, sinó, amb l’oratge el valor es perd per si mateix. En qualsevol de les opcions esmentades, la diversificació i la distància amb els diners són la clau i, com a recomanació general, per no perdre el valor del premi el rendiment obtingut hauria de ser superior a la inflació.

Últimes notícies

La defensa de Salomé Pradas insistix a obtindre la transcripció literal de la seua declaració en el cas de la Dana

La defensa de la exconsellera Salomé Pradas ha sol·licitat per tercera vegada la transcripció literal de la seua declaració judicial en el cas de la gestió de la Dana per a garantir imparcialitat.

Detingut un home després d’una violenta baralla amb armes blanques a Favara (València) que va deixar un mort

Un home ha sigut arrestat per la Guàrdia Civil després d'una batussa amb armes blanques a Favara (València) que va deixar un mort i tres ferits hospitalitzats.

ANDANA: l’exposició que preserva la memòria de la DANA i les seues afectacions a través de fotografies recuperades

La mostra ANDANA exhibix fotografies recuperades després de la DANA del 29 d'octubre, destacant la importància de preservar les memòries de les famílies afectades per les riuades i fomentar la consciència social.

Mor una dona de 78 anys ofegada a la platja del Racó de Cullera, València

Una dona de 78 anys va morir ofegada a la platja del Racó de Cullera, València. El succés va ocórrer al migdia i l'equip mèdic sol va poder confirmar la seua mort.

El Consell celebra l’aprovació dels pressupostos de 2025 amb suport de Vox

El Consell valencià està més que satisfet per la pròxima aprovació dels pressupostos de 2025 gràcies a l'acord amb Vox, incloent-hi fons per a la reconstrucció després de la dana.

El president Mazón demostra el seu compromís amb les víctimes de la DANA mitjançant crides directes

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, va contactar personalment a tres associacions de víctimes de la DANA per a expressar la seua voluntat de reunió i escolta activa, després de crítiques sobre la gestió i comunicació institucional.

Exposició ANDANA reflectix la memòria recuperada després de la DANA i el seu impacte en les famílies afectades

La mostra ANDANA a València exposa fotos recuperades després de la DANA d'octubre, ressaltant la importància de preservar la memòria de les famílies afectades per les riuades.

Estudiants de la UMH dissenyen ‘Dàtil’, un cotxe ecològic per a la Shell Eco-Marathon 2025

Un equip d'estudiants d'enginyeria mecànica de la UMH ha creat el prototip 'Dàtil', un vehicle eficient i sostenible que competirà en la Shell Eco-Marathon 2025 a Polònia.