26 C
València
Divendres, 11 juliol, 2025

M’ha tocat ‘La Grossa’: i ara què faig amb els diners?

El 22 de desembre se celebra anualment el Sorteig Extraordinari de Nadal, amb premis que oscil·len entre els 20 i els 400.000 euros per bitllet. Guanyar la loteria sempre és motiu de joia, ja que garanteix un coixí extra de diners, però cal mantenir el cap fred i analitzar què fer amb la suma econòmica obtinguda.

En primer lloc, cal tenir en compte que el premi s’ha de tributar només si supera els 40.000 euros, quantitat a partir de la qual deixa d’aplicar l’exempció de l’impost i cal pagar el 20% de l’import rebut.

- Advertisement -Telegram València Diari

En el cas del sorteig de Nadal, haurien de tributar el primer, segon i tercer premi que, amb la liquidació d’impostos, sumarien un valor net de 328.000 euros, 108.000 euros i 48.000 euros, respectivament. La resta de premis no requereixen tributació.

Un cop liquidada la qüestió tributària, cal valorar què fer amb els diners. Si no s’hi fa res i ho posem al compte d’estalvis, els diners perdrien valor amb el pas del temps, especialment en un moment com l’actual en què la inflació s’acosta al 6,8 %.

Què fem amb els diners?

Suposem que la inflació és del 6% anual –objectiu del BCE– els pròxims 10 anys. En esta situació, el valor del primer premi seria de 328.000 euros. Per evitar esta reducció de valor, hi ha diferents opcions d’inversió que cal tenir en compte en funció del nivell de risc que es vulga assumir.

Com més risc, més rendibilitat i, per tant, es pot obtenir un benefici (o pèrdua) superior. A continuació, presentem algunes opcions que no han de ser escollides de forma única, ja que el més important entre alternatives d’inversió és la diversificació.

D’esta manera, per als inversors més conservadors, les eixides principals són:

Dipòsits bancaris on l’entitat financera guarda els nostres diners. La rendibilitat d’estos productes està prop del 0%, actualment.

Renda fixa. Consisteix principalment a invertir en deute públic o en deute d’empreses a canvi d’interessos. En el cas d’Espanya, el rendiment del deute a 10 anys seria del 0,36%. En el cas d’Alemanya, per exemple, és del –0,26%. Si s’està disposat a assumir un risc lleugerament superior, les grans empreses emeten deute entre l’1% i el 2%.

Per als inversors més agosarats, trobem alternatives com:

Renda variable. La inversió és una alternativa important a valorar, encara que a curt termini pot semblar molt volàtil. La borsa americana, per exemple, acumula una rendibilitat anual de prop del 8% des del 1927. L’Íbex-35, per contra, seria un índex a evitar, ja que hi ha borses com l’americana, la francesa o l’alemanya amb rendiments clarament superiors.

Private Equity o inversió a start-ups. En este punt, les rendibilitats poden ser molt elevades, però també ho és el risc, ja que s’està invertint en empreses que just naixen o estan en creixement i que, per tant, encara no tenen una posició consolidada al mercat.

Una altra qüestió a tenir en compte és la dificultat per recuperar la inversió, ja que només seria possible si un altre inversor decidís comprar la nostra participació. En cas de voler diversificar el risc, hi ha opcions com ara el finançament col·lectiu o crowdfunding, on s’ajunten xicotetes inversions (normalment, de 3.000 euros) de diferents inversors per arribar a les necessitats de finançament de la companyia.

Deixant de costat el tipus d’inversors, una alternativa que mereix menció aparte és la de l’habitatge. La compra d´un bé immoble pot tenir variacions: si és una residència per habitar-la (una segona residència, per exemple), cal valorar si amb l’oratge serem capaços de mantenir-la.

Siga com siga, guanyar la loteria és motiu de joia, però cal analitzar fredament què es vol fer amb el premi, ja que, sinó, amb l’oratge el valor es perd per si mateix. En qualsevol de les opcions esmentades, la diversificació i la distància amb els diners són la clau i, com a recomanació general, per no perdre el valor del premi el rendiment obtingut hauria de ser superior a la inflació.

Últimes notícies

Avís groc a l’interior sud de València per tempestes, graníssol i vent fort

L'Agència Estatal de Meteorologia ha activat un avís groc a l'interior sud de València per fortes tempestes, graníssol i ratxes de vent per a este divendres a la vesprada.

Divendres estable en la Comunitat Valenciana abans de fortes tempestes el dissabte a Castelló

La Comunitat Valenciana viurà un divendres amb temps estable que derivarà en pluges i tempestes en interior de Castelló i València. El dissabte s'espera un increment de la intensitat amb tempestes molt fortes i graníssol a Castelló.

Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa lideren la preferència de docents per a trasllats en 2025

La Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa i Andalusia són les comunitats més demandades per docents que busquen traslladar-se en 2025, mentres Madrid i Catalunya registren més eixides.

Tempesta intensa deixa 32 litres per metre quadrat en menys d’una hora a Enguera, València

Una tempesta d'alta intensitat descarrega 32 litres per metre quadrat en la zona de La Matea, Enguera, València, amb avís taronja per fortes pluges i graníssol.

El València CF embene a la promesa Yarek Gasiorowski al PSV per deu milions d’euros

El València CF ha concretat la venda de la seua jove defensa central Yarek Gasiorowski al PSV Eindhoven per deu milions d'euros, incloent-hi un percentatge en futures vendes. Gasiorowski, format en la pedrera valencianista, ha disputat 35 partits oficials i és internacional en categories inferiors d'Espanya.

Cinc cossos en descomposició trobats en les costes valencianes en els últims dies

La Guàrdia Civil i Salvament Marítim van trobar cinc cossos en descomposició en aigües valencianes, possiblement víctimes d'un naufragi de pastera.

Cimera Empresarial destaca la importància del turisme i rebutja la imposició de reduir la jornada laboral

La Cimera Empresarial recalca el paper clau del turisme en l'economia espanyola i s'oposa a la reducció obligatòria de la jornada laboral, promovent un enfocament basat a guanyar més i augmentar la productivitat.

Consum impulsa la seua expansió a Catalunya amb 220 milions per a 60 noves botigues i millora logística a Zona Franca de Barcelona

Consum invertirà 220 milions d'euros fins a 2027 per a obrir 60 botigues a Catalunya i modernitzar la seua xarxa logística a la Zona Franca de Barcelona, generant més de 1100 ocupacions.