VALÈNCIA, 12 (EUROPA PRESS)
La Regidoria de Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València ha posat en marxa una innovadora prova pilot per a aplicar productes agents retardants en zones estratègiques del parc natural de la Devesa de l’Albufera. Aquesta iniciativa té com a objectiu principal crear línies de defensa temporals davant dels incendis forestals, i reduir notablement la inflamabilitat de la vegetació durant els mesos més crítics de l’estiu.
El regidor de Devesa-Albufera, José Gosálbez, ha subratllat que “aquesta prova respon a la preocupació per l’arribada de l’estiu i el risc potencial d’incendis, donada la proximitat d’habitatges al parc natural”. En aquest sentit, ha ressaltat la col·laboració interdepartamental, ja que el projecte s’ha realitzat en estreta coordinació amb el servei de bombers, que aporta la seva experiència per garantir una intervenció segura i efectiva.
“L’aplicació d’aquestes tècniques començarà aquest mes de maig per assegurar que l’efecte dels agents retardants, que perdura entre quatre i sis mesos, estigui actiu durant tota la campanya estival”, ha declarat Gosálbez. Aquesta operació afectarà 13.000 metres quadrats amb 32.500 litres de producte, repartits mitjançant vehicles autobomba i amb mànegues en zones de difícil accés.
Gosálbez ha destacat que la rapidesa d’execució dels tallafocs químics pot ser determinant per a la contenció d’incendis, aportant un valor addicional a aquesta tècnica. Així mateix, el projecte inclou sessions formatives per al personal d’emergències, així com una rutina de subministrament de material retardant en col·laboració amb els bombers.
“Aquesta tècnica complementa perfectament les actuacions que venim implementant des de fa més de 30 anys”, ha explicat Gosálbez, qui ha ressaltat que minimitza l’impacte ambiental i permet un ús més eficient de l’aigua. La regidoria reafirma la seva prioritat en la protecció de les vies d’accés, evacuació i les zones adjacents a àrees urbanitzades.
El regidor delegat de bombers, Juan Carlos Caballero, ha informat que l’aplicació es farà des dels vehicles d’autobomba i de forma manual en les zones de més difícil accés. A més, l’efectivitat dels agents retardants dependrà de les condicions meteorològiques, ja que és essencial que no hi hagi vent ni previsió de pluja durant els 15 dies següents als treballs.
Caballero ha conclòs insistint que l’objectiu és seguir sumant recursos i eines per a la protecció del paratge natural i per a la zona urbana forestal de la Devesa.