29.8 C
València
Dimarts, 1 juliol, 2025

El valencià del futur: confiança, satisfacció i identitat (11)

Abelard Saragossà, membre de l'AVL, en una conferència

L’acadèmic Abelard Saragossà ha dedicat la vida a l’estudi del valencià | Àrbena

 

- Advertisement -Telegram València Diari

Després de raonar sobre la llengua parlada actual, ara, podem recapitular. ¿Com és el valencià del present? No parle de la situació sociolingüística; només del valencià com a llengua; i del valencià tal com és, no tal com el percebem i el valorem (procés que està influït per l’òptica del centralisme espanyol). En les estructures fonètiques, en les semàntiques, en les flexives, i també en les paraules gramaticals, en tot eixos camps el valencià de la segona mitat del segle XX és realment satisfactori.

 

En haver interpretat el present, podem girar els ulls cap al futur. Començarem per una pregunta: ¿de qui depén el futur? Els autors que tenen una concepció elitista pensen que el futur hauria de ser com diuen ells, no debades es veuen per damunt dels altres i creuen que tenen dret a dir-los què han de fer (com a mínim, pensen que la gent els hauria de seguir). Com és comprensible, qui té una ideologia elitista no explicita els seus sentiments, ja que faria el ridícul. Però que no els explicite no vol dir que no els tinga. Mirant-ho bé, ens podríem fer esta pregunta: les dictadures (de dreta o d’esquerra) ¿són inherentment elitistes?

 

Enfront de l’elitisme, ¿què hi ha? Trobe que només hi ha una possibilitat: l’humanisme, que ha de ser (necessàriament) democràtic: inherentment democràtic. Això comporta que cal anar de baix cap amunt. Ben entés: hem d’anar en eixa direcció si volem ser coherentment democràtics. El primer efecte de la ideologia descrita és que les persones estem en primer lloc. No hi ha ningú ni res per davant de les persones.

 

Si apliquem eixa concepció al valencià, ¿quin és el resultat? ¿De qui dependrà en primer lloc el valencià del futur? No dependrà dels lingüistes; ni de les universitats; ni de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. A la vista que les persones estan en primer lloc, la resposta a la pregunta que hem fet pareix clara: el valencià del futur dependrà, en primer lloc, dels valencianoparlants.

 

Projectem ara la visió humanista a la normativa lingüística. ¿Com hauríem d’actuar els valencianoparlants i els qui en el futur aprendran el valencià? ¿Quina és la primera norma que hauríem d’aplicar els valencianoparlants? Una altra volta, només és possible una resposta: no separar-nos innecessàriament de la llengua espontània. Cada parlant s’hauria de guiar per esta regla:

 

Totes les paraules i totes les construccions que he aprés en el carrer són adequades, excepte que alguna norma posterior em diga (argumentadament) el contrari. L’argumentació feta és aplicable a qualsevol idioma. Però, en valencià, té un reforç: la personalitat que el valencià popular té davant del castellà en la fonètica, en el lèxic bàsic, en el lèxic gramatical i en la morfologia o flexió.

 

En la formulació de la primera norma, apareix la necessitat que cada regla estiga argumentada. ¿Per quin motiu apareix eixa condició? La resposta està en l’ètica: les normes han d’estar justificades per dignitat. En efecte, no argumentar les regles de la normativa lingüística equival a manar, ordenar; i la dignitat humana i el domini dels uns sobre els altres són realitats incompatibles. Per tant, cada norma hauria d’estar justificada. Procure respectar eixa exigència en cada norma que ix en les meues publicacions (i, abans, en les meues classes).

 

Hem parlat del valencià del futur des de la perspectiva personal. Ara, reflexionarem sobre el valencià del futur des de la perspectiva comunitària. Parlant del valencià clàssic, hem deduït que en la segona mitat del segle XV era factible aplicar u dels ideals lingüístics: poder escriure com parlem i ser capaços de parlar seguint el model en què escrivim.

 

La marginalitat social impedix que ara pugam practicar eixe principi. Però, a la vista de la personalitat del valencià, ¿no ens podríem marcar l’objectiu de recuperar en poques dècades la situació del valencià clàssic? No parle de tornar al valencià del segle XV, sinó a la situació. En el segle XV, els valencians vàrem renovar el model lingüístic en 70 anys. Ara, ¿no podríem marcar-nos l’objectiu de poder escriure seguint el model que usem quan parlem; i ser capaços de parlar d’acord amb el model que practiquem quan escrivim? Un objectiu que podríem mirar d’assolir en el termini de 70 anys, com els nostres predecessors.

 

Opine que és factible arribar a eixe objectiu si satisfem tres condicions. La primera és que el valencianisme ha de créixer, s’ha d’escampar i consolidar. La segona és que, en eixe procés, el valencianisme siga transversal, fet que possibilitaria que l’objectiu lingüístic exposat siga assumit per tots els partits polítics valencians (com a mínim els més significatius).

 

La tercera condició és òbvia: si els lingüistes som solidaris amb les necessitats dels parlants, estudiarem si, en el valencià dels llibres, hi han paraules, formes o construccions que dificulten o impedixen que els valencians arribem a l’objectiu de poder escriure com parlem i de ser capaços de parlar seguint el model en què escrivim. Continuarem en l’article següent.

Últimes notícies

Dos bodes igualitàries a València durant la visita del papa Benet XVI: una reivindicació de drets LGTBI

Durant la visita del papa Benet XVI a València, dos parelles del col·lectiu LGTBI van celebrar bodes simultànies com a símbol de diversitat familiar i reivindicació de drets en un acte amb gran repercussió mediàtica.

Dos bodes igualitàries a València durant la visita del Papa Benet XVI: un acte de reivindicació LGTBI

Durant la visita del Papa Benet XVI a València, dos parelles LGTBI van celebrar bodes simultànies com una reivindicació de la diversitat familiar i els drets igualitaris, vint anys després de l'aprovació del matrimoni igualitari a Espanya.

Detingut el presumpte homicida per apunyalament mortal a Elx

Un home de 32 anys va ser apunyalat mortalment en una plaça del nucli urbà d'Elx. La policia local va detindre al presumpte autor de l'atac poc després del succés.

Avís groc per pluges intenses, tempestes i altes temperatures a la Comunitat Valenciana este dimarts

L'Agència Estatal de Meteorologia alerta per pluges de 20 l/m², tempestes amb graníssol i ratxes de vent fort, a més de màximes de fins a 38 graus a la Comunitat Valenciana.

Juliol comença en la Comunitat Valenciana amb calor intensa i lleugera descens de màximes

El mes de juliol inicia en la Comunitat Valenciana amb temperatures mínimes estables i màximes en lleuger descens, excepte en el litoral de Castelló, mantenint valors elevats.

Mor un home de 32 anys després d’apunyalament en una plaça d’Elx

Un home de 32 anys va morir després de ser apunyalat en el coll en la plaça Primer de Maig, a Elx. La policia busca testimonis per a esclarir l'homicidi.

Rescaten a una senderista deshidratada amb presíncope en el Penyal d’Ifach durant onada de calor

Una senderista ha sigut rescatada en el Penyal d'Ifach després de deshidratar-se i patir símptomes de presíncope mentres descendia. El rescat es va dur a terme amb un helicòpter i va ser evacuada en ambulància a causa de l'onada de calor que afecta a Alacant.

Salomé Pradas amplia la seua queixa al CGPJ per irregularitats en la transcripció de la seua declaració judicial

L'advocat de Salomé Pradas, exconsellera de Justícia valenciana, amplia la seua queixa al CGPJ per irregularitats en la transcripció de la seua declaració en el cas dana, destacant l'omissió de preguntes i cites legals clau.