26.6 C
València
Dimecres, 2 juliol, 2025

Un consumidor troba una dent humana en una napolitana de xocolate importada de França

Imagineu-se que esteu menja’n-se tan agust el seu dolç preferit i de sobte troben una dent humana dins. És el que li va passar a un consumidor resident a Castella i Lleó, que estava menja’n-se una napolitana de xocolate, i la dent estava incrustada en la massa. Així consta en una notificació del Sistema d’Alertes Ràpides d’Alimentació de la Unió Europea (RASFF, en les seues sigles en anglés), EL PAÍS, ho va confirmar per l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN). Algo que immediatament es va fer viral a Twitter.

- Advertisement -Telegram València Diari

Un cas investigat

Este cas, inaudit, i qualificat de “absolutament excepcional” per totes les fonts consultades, ha dut a obrir una investigació. Conclosa a Espanya en esbrinar que el producte procedia de França, ara són les autoritats d’este país les que han de comprovar l’origen del brioix i l’ocorregut en la planta de producció.

La dent d’una altra persona entre el seu menjar

El cas comença quan un ciutadà es queixa que en menjar una napolitana de xocolate s’ha trobat la dent d’una altra persona“, explica Paloma Cervera, subdirectora d’alertes alimentàries de la AESAN. “Les autoritats competents de Castella i Lleó es van traslladar a l’empresa productora i van comprovar que esta es limita a enfornar masses congelades importades de França, sense major manipulació del producte. El següent pas ha estat la notificació a França perquè facen els controls pertinents“, detalla esta responsable de seguretat alimentària.

AESAN investiga

No se sap més informació sobre el succeït, ja què França no ha ofert ara com ara més informació sobre la investigació oberta, però la AESAN no considera necessari adoptar més mesurades, com la retirada de productes, a l’espera de la conclusió de les perquisicions. “No considerem que hi haja un risc objectiu per a altres consumidors que requeresca mesures addicionals. El cas no s’ha tramitat com una alerta en el sistema RASFF, sinó com una informació d’interés a seguir. L’esperable és que siga un cas puntual i que el risc per al consumidor ja ha passat amb la troballa de la dent“, afegeix Cervera.

Dificultats per a descobrir l’origen

La AESAN i els experts en seguretat alimentària consultats recorden la gran dificultat que suposa descobrir amb certesa l’origen dels objectes estranys que a vegades es descobreixen en els aliments. Del procés de producció, la distribució, la venda al detall i fins i tot la manipulació que fa del producte el mateix consumidor —sense dubtar mai de la seua versió dels fets—, “hi ha tantes fases, moments i raons per les quals un cos estrany pot haver arribat aquí que, si el problema no es repeteix o sorgeix un vincle clar, és molt probable que el cas quede sense resoldre”, explica José Juan Rodríguez, professor titular de Nutrició i Bromatologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i amb més de tres dècades d’experiència en el camp de la seguretat alimentària.

“Ha de ser una cosa molt excepcional el que ha ocorregut perquè els controls de qualitat de les plantes de producció fan pràcticament impossible el que este cas pot donar a entendre: que una persona a la qual se li mou una dent manipule la massa en preparació i li caiga sense que ningú, ni ell mateix, s’adone o avise. Estos processos estan molt mecanitzats i controlats”, explica Rodríguez.

Tot molt controlat

A les fàbriques de brioixeria industrial, compte este expert, tots els ingredients són dosats i pesats al detall per màquines específiques, introduïts mecànicament en una altra màquina pastadora, de la qual al seu torn ix la massa col·locada sobre una banda que, en les últimes fases del procés, serà tallada a trossets, se li afegirà el xocolate i passarà a ser ultracongelada després de ser enrotllada.

Un incident inexplicable

“Tot això es fa a més en ambients asèptics, amb tot protegit amb malles o xarxes d’acer… I malgrat tot això, és cert que a vegades apareixen cossos estranys de difícil explicació. Quan s’ha descobert l’ocorregut, les raons han anat des d’incidents quasi inexplicables a treballadors que volien perjudicar l’empresa, entre moltes altres”, informa Rodríguez.

Este expert explica que no és tan infreqüent que en productes carnis —alguns embotits o hamburgueses— es troben dents de porc “que a vegades poden confondre’s amb els humans, encara que això molt estrany en rebosteria industrial”. “Això ja seria especular, però una explicació molt poc plausible seria que s’haja utilitzat llard de porc en lloc de mantega en la massa i que una dent de l’animal s’haja introduït en la cadena de producció. Una altra, que el producte provinga en realitat d’un tercer país amb menors controls… És un fet tan excepcional que dóna peu a tot tipo d’especulacions”, conclou Rodríguez.

De dents humanes a ulleres graduades

Sembla que això de trobar objectes o cossos estranys en productes de consum quotidià s’ha convertit en una cosa cridanera al nostre país en els últims mesos. A l’abril d’este mateix any, també ens va sorprendre la notícia que una jove gaditana va trobar unes ulleres a l’interior d’una bossa de patates fregides.

<

>
Pareix un ‘Fake‘ però no ho és. També confirmaren el succés les autoritats sanitaries. En este cas, la mateixa empresa implicada, s’ho prengueren a risa.
Hola! Primer de tot, et demanem disculpes. Les nostres patates fregides estan tan riques perquè tenen ‘duende’! Les ulleres són de Manolito, t’intentarem enviar una foto seua i una caixa dels nostres productes. Sense les seues ulleres no veu res, però tu gaudiràs de les nostres patates“, van comentar a Paula, la jove que les va trobar.

 

En risc la salut del consumidor

Risses a part, el que és cert és que este tipo de situacions són una greu negligència que pot posar en risc la salut del consumidor.

Últimes notícies

Descens de temperatures màximes en la Comunitat Valenciana, però Castelló aconseguix quasi 39 graus

Les temperatures màximes descendixen en la Comunitat Valenciana este dimarts, excepte en el litoral de Castelló on aconseguixen 38,8 graus, amb valors alts també en altres localitats valencianes i alacantines.

Detingut conductor de VTC a Alacant per robar 7.500 euros i joies a turista francés

Un conductor d'Uber a Alacant va ser arrestat per robar 5.000 euros en efectiu i 2.500 en joies a un turista francés, a més d'objectes personals.

El 80% dels valencians desitja un canvi en la presidència de la Generalitat segons enquesta del CIS

Una enquesta del CIS revela que més del 80% dels valencians voldria un canvi de president en la Generalitat, amb una valoració majoritàriament negativa de la gestió actual de Carlos Mazón.

El Castelló llança nou equipament amb homenatge a la llegenda Juan Bautista Planelles

El Castelló presenta el seu nou equipament amb memòria a Juan Bautista Planelles, llegenda del club i exfutbolista destacat, estrenant al proveïdor Erreà.

Juny registra 29 morts per altes temperatures en la Comunitat Valenciana en un mes rècord de calor

Juny de 2025 ha sigut el mes més càlid registrat a Espanya i ha causat 29 morts en la Comunitat Valenciana atribuïbles a les altes temperatures, en el context d'una onada de calor que continua activa.

Prop de 700 coralistas d’Europa, Amèrica i Àsia participen en el 71é Certamen Internacional d’Havaneres de Torrevieja

El 71é Certamen Internacional d'Havaneres i Polifonia de Torrevieja comptarà amb prop de 700 coralistas d'Europa, Amèrica i Àsia, que es reuniran del 20 al 26 de juliol a Alacant.

El Llevant confirma l’eixida d’Andrés Fernández, Algobia, Ignasi Miquel i Marcos Navarro

El Llevant anuncia oficialment l'eixida de quatre jugadors clau: Andrés Fernández, Ángel Algobia, Ignasi Miquel i Marcos Navarro, després de la finalització dels seus contractes.

Vint-i-set curtmetratges competixen pel Faro de Plata en el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi amb accés als Goya

El Festival de Cinema de l'Alfàs del Pi a Alacant selecciona 27 curtmetratges per a competir pel Faro de Plata, amb passada directa als premis Goya, i ret homenatge a figures del cinema espanyol.