Feijóo confirma que acceptaran acollir 400 menors i diu a Vox que ‘no es pot amenaçar a ningú per complir el seu deure’

Demana al Govern assumir “el que no puguen gestionar” les comunitats i defensa preservar les fronteres de “més devessalls d’immigració”

ERMUA (BISCAIA), 10 (OTR/PRESS)

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha confirmat que, en la reunió d’esta vesprada entre Govern i comunitats autònomes prevista a Tenerife, els responsables populars acceptaran acollir els 400 menors que els planteja el Govern central, al que li ha demanat que “assumisca la part que no poden gestionar les comunitats” perquè superen la seua capacitat. En este sentit, davant de l’advertiment de Vox que trencaran els seus governs autonòmics amb el PP, ha dit a la formació de Santiago Abascal que “no es pot amenaçar a ningú per complir el seu deure”.

Núñez Feijóo s’ha desplaçat este dimecres a Ermua (Biscaia) a participar, de nou enguany, en l’homenatge del Partit Popular al que fóra edil en esta localitat, Miguel Ángel Blanco, del segrest de la qual i assassinat a mans de ETA es complixen 27 anys.

Al final de l’homenatge, Nüñez Feijóo s’ha referit a la Conferència Sectorial d’Infància i Adolescència que se celebra este divendres a Tenerife on el Govern i les comunitats autònomes abordaran el repartiment de menors migrants no acompanyats entre els territoris.

El principal objectiu de la trobada serà abordar la reforma de l’article 35 de la Llei d’Estrangeria perquè les comunitats autònomes acullen a xiquets migrants no acompanyats de forma “solidària i vinculant” amb els territoris d’arribada. Canàries té actualment prop de 6.000 menors. Una iniciativa que és rebutjada per Vox que ha advertit al PP que trencarà els governs autonòmics en els quals són socis si en aquest comunitats s’acull a menors.

Núñez Feijóo, que no ha arribat a contestar si recolzaran esta reforma de la Llei, sí ha assegurat que van a complir amb les seues obligacions, com han dit “des del principi”.

En este sentit, ha afirmat que les comunitats autònomes que en este moment gestiona el Partit Popular atenen ja a més de 5.000 menors, -“que és més o menys el 80% dels menors que hi ha en els centres d’acolliment a Espanya”-, i van a seguir sent “solidàries”.

Segons ha indicat, això significa que tots els presidents autonòmics del PP, a través de les seues conselleries, esta vesprada “van a assumir el repartiment dels 400 menors que el Govern els ha plantejat fa uns mesos i que figuren una altra vegada més en l’ordre del dia”.

“Anem a ser, una altra vegada, solidaris i coherents amb la nostra política d’acolliment al menor, anem a ocupar tota la capacitat instal·lada als centres de menors en les comunitats autònomes, fins i tot algunes d’elles la van a depassar”, ha agregat.

Al seu juí, la situació “excepcional” que està travessant Canàries per l'”absència de política migratòria reiterada” del Govern central, “no significa que no es faça l’últim esforç”.

Núñez Feijóo ha recordat que estan ja amb “el màxim esforç” i hi ha comunitats autònomes que estan “excedides”, que tenen més menors que el que la seua capacitat instal·lada li permet, però “cal cuidar-los i que cal ser tots els solidari” que es puga dins de les seues capacitats amb el Govern de Canàries”.

“ABSÈNCIA DE POLÍTICA MIGRATÒRIA”

“I així ho anem a fer, insistisc, malgrat l’absència absoluta de política migratòria del Govern central. Portem amb això molt temps. Som la frontera més permeable a la immigració il·legal de tota la Unió Europea. No hem gestionat amb la UE les responsabilitats que li corresponen a la Unió, no hem declarat l’emergència migratòria. Tot això cal fer-ho, no hem dotat de recursos a les comunitats autònomes perquè gestionen menors fins als 21 anys, la seua educació, la seua sanitat, la seua cura, els seus serveis socials”, ha remarcat.

Núñez Feijóo ha manifestat que, “encara així”, van a acceptar els 400 menors que els planteja el Govern central. No obstant això, ha realitzat una petició a l’Executiu de Sánchez i ha assenyalat que, “una vegada que les comunitats autònomes han demostrat la seua solidaritat i estan al límit de les seues capacitats, el Govern central hauria de “assumir la part que no poden gestionar les comunitats autònomes”.

VOX

Qüestionat per si tem que Vox puga trencar els governs autonòmics en els quals són socis, ha indicat que no sap “el que va a fer Vox”, perquè amb ells no s’han posat en contacte.

“El que sí dic és que nosaltres estem complint taxativament els compromisos d’un partit d’Estat i també estem complint taxativament els acords d’estabilitat entre comunitats autònomes en les quals gestiona Vox i també dir-li als responsables de Vox que en les pròpies comunitats on estan gestionant ja hem acollit menors”, ha detallat.

Núñez Feijóo ha insistit que ja estan gestionant 5.000 menors en comunitats del PP i, en comunitats en la qual governa el Partit Popular i Vox, a al voltant d’1.800 menors se’ls està “donant recer, cura, educació i sanitat”.

Per tant, ha assegurat que “esta és la realitat i entenc que no es pot amenaçar a ningú per complir amb el seu deure”. “I nosaltres hem de complir amb el nostre deure”, ha assegurat.

ÚLTIMES NOTÍCIES