La Federació Valenciana d’Empresaris del Transport i la Logística (FVET) ha donat a conéixer que el 98,5% dels transportistes de la regió admeten haver-se vist afectats directament o indirectament per les conseqüències del fenomen meteorològic conegut com a dana. A més, un 45,1% dels afectats seguix sense poder reprendre la normalitat en les seues activitats.
Esta dada revela la fragilitat de les infraestructures logístiques davant fenòmens climàtics extrems. Carlos Prades, president de FVET, ha assenyalat que la resposta institucional ha sigut insuficient, deixant a les empreses del sector per a afrontar les conseqüències sense tot just suport.
Una enquesta realitzada per FVET
Destaca que el 44% de les empreses afectades encara no ha rebut indemnitzacions del Consorci de Compensació d’Assegurances, la qual cosa agreuja la seua situació econòmica. Davant esta realitat, la federació reclama un full de ruta amb objectius clars i adaptats a les circumstàncies particulars de les empreses valencianes que encara lluiten per recuperar la seua plena activitat.
El transport de mercaderies ha jugat un paper clau
En la recuperació econòmica durant moments complicats, com la pandèmia o després del temporal. No obstant això, la situació actual perilla l’estabilitat del sector i es fa necessària la implementació de solucions reals i viables per a accelerar l’arribada de compensacions i ajudes a les empreses.
Principals problemes que afecten el transport per carretera
En l’actualitat, el 79,6% dels empresaris assenyala la falta de conductors com la major amenaça. També són presents els baixos preus del transport, que reduïxen els màrgens de guany (57,1%), i l’increment de costos en vehicles, tallers, assegurances, i costos laborals (44,9%).
Altres dificultats
Inclouen la problemàtica laboral i l’absentisme (38,8%), els terminis de pagament prolongats (22,4%) i l’elevada càrrega fiscal (20,4%). Prades explica que les empreses del transport han travessat multitud de reptes recentment: la pandèmia, la crisi energètica, la inflació, mobilitzacions i ara fenòmens meteorològics extrems, tot això sense una resposta institucional clara ni ajudes directes.
Per a reforçar al sector
És imprescindible millorar també les infraestructures bàsiques, com a àrees de descans i el funcionament de les inspeccions tècniques de vehicles (ITV), aspectes que requerixen atenció urgent per a assegurar la viabilitat i eficiència logística a València.