El 10 de juliol de 2025 es va celebrar a València un emotiu acte commemoratiu pel vint-i-huité aniversari de l’assassinat de Miguel Ángel Blanco, regidor del PP assassinat per la banda terrorista ETA. L’esdeveniment va tindre lloc al parc que porta el seu nom i va comptar amb la participació del president de la Generalitat, Carlos Mazón, i l’alcaldessa de València, María José Catalá.
La cerimònia va començar amb la interpretació d’un quartet de corda i va finalitzar amb un minut de silenci en memòria de les víctimes del terrorisme, seguit per una ovació que va evidenciar el respecte i la unitat dels assistents. Mazón, Catalá i Carlos Casañ —germà d’una víctima d’ETA— van depositar una corona de flors amb el lema En record de Miguel Ángel Blanco. Ajuntament de València.
Durant l’acte
Casañ va llegir el manifest elaborat per la Fundació Miguel Ángel Blanco, en el qual es van recordar les circumstàncies del segrest i assassinat del regidor. El text va subratllar que la societat i el govern es van mantindre ferms enfront del xantatge d’ETA, que exigia l’acostament de presos terroristes, i va ressaltar la responsabilitat de transmetre esta memòria a les noves generacions per a evitar l’oblit.
Memòria històrica i documentació
Casañ també va expressar la seua inquietud per la falta de memòria històrica completa sobre el període de violència terrorista a Espanya i va reivindicar la necessitat de comptar amb documents i registres que expliquen el succeït durant els cinquanta anys de terrorisme d’ETA, perquè les generacions futures puguen conéixer la veritat històrica.
Llegat i crítica política
El manifest va advertir que encara que ETA ja no mata, el seu llegat persistix, especialment a través del seu braç polític, EHBildu, la ideologia del qual continua promovent l’exclusió i l’odi cap a Espanya. Així mateix, va criticar els pactes de l’actual govern espanyol amb estos sectors, qualificant-los com una anomalia democràtica que revictimitza a les víctimes i que contravé l’esperit d’unitat i fermesa que va prevaldre després dels assassinats.
Respecte i justícia
Es va emfatitzar que respectar la memòria de Miguel Ángel Blanco implica no claudicar davant la legitimació o emblanquiment del terrorisme, a més d’exigir que els responsables complisquen íntegrament les seues condemnes sense dreceres ni il·legalitats, en justícia per a les víctimes.
En finalitzar, es van agrair les commemoracions efectuades i es va reafirmar que la memòria de Blanco és una força per a combatre l’oblit i la impunitat.
Reaccions polítiques
No obstant això, després de l’esdeveniment es van generar crítiques des del PSPV, el representant del qual Mercedes Caballero va manifestar la seua decepció pel que va considerar una utilització política de l’acte i va qüestionar algunes afirmacions del manifest, especialment les relacionades amb el suport polític a l’actual govern per part de sectors vinculats amb ETA. D’altra banda, la portaveu adjunta del PP en Les Corts, Laura Chulià, va defendre la llibertat d’expressió de les víctimes i va acusar el PSPV d’intentar silenciar la seua veu i de polititzar el dolor de les famílies afectades.
Este homenatge remarca la importància de mantindre viva la memòria històrica sobre el terrorisme per a enfortir la democràcia i garantir justícia i respecte cap a víctimes i societat.