Adeu als prospectes de medicaments en paper

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha impulsat un projecte pilot sobre l’accés a la informació electrònica de medicaments d’àmbit hospitalari i supressió del prospecte en paper.

Arrancarà el gener de 2022, i el seu objectiu és avaluar l’impacte en un xicotet grup de medicaments d’àmbit hospitalari. En concret, es tracta de 46 presentacions -entre les quals es troben Adiro-, de més de 20 laboratoris, tant de la indústria genèrica com innovadora.

De fet, en el projecte participen també la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH), en coordinació amb la vocalia d’Hospitals del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics, i una sèrie de companyies farmacèutiques, majoritàriament integrades en Farmaindustria i l’Associació Espanyola de Medicaments Genèrics (Aeseg).

L’objectiu és oferir fàrmacs més sostenibles i fer ús de l’avanç de les noves tecnologies en el sector farmacèutic. Per a consultar la informació dels medicaments els serveis de farmàcia dels hospitals podran accedir al prospecte disponible en el Centre d’Informació en línia de Medicaments Autoritzats (CIM), a través d’un codi Datamatrix no serialitzat situat en els envasos.

El primer any del projecte es realitzarà un qüestionari de satisfacció als serveis farmacològics dels hospitals. En funció d’aquests resultats es valorarà ampliar el nombre de medicaments als quals se’ls retire el prospecte físic.

A la vista dels resultats, podrà ampliar-se la duració o el nombre de medicaments involucrats en el pilot.
La duració prevista del projecte pilot serà, com a mínim, de dos anys, realitzant-se a l’any una valoració a través d’un qüestionari de satisfacció emplenat pels serveis de farmàcia dels hospitals.

A la vista dels resultats, podrà ampliar-se la duració o el nombre de medicaments involucrats en el projecte pilot, si així s’acorda per les parts implicades; aquests resultats es publicaran per a coneixement general.

Es pretén valorar a nivell nacional l’impacte de la supressió del prospecte en paper, amb la finalitat d’orientar futures revisions de la regulació farmacèutica, especialment tenint en consideració l’avanç de les noves tecnologies i la seua posada en marxa en el sector farmacèutic.

Codi Datamatrix

 

Per a consultar la informació dels medicaments que formen part d’aquest projecte pilot, els serveis de farmàcia dels hospitals podran accedir al prospecte disponible en el Centre d’Informació en línia de Medicaments Autoritzats (CIM), a través d’un codi Datamatrix no serialitzat que figurarà en el condicionament primari dels envasos.

“Quins són els avantatges?  Una d’elles, i molt important, és que estem protegint el medi ambient. Una altra és que tindrem sempre a temps real la informació del prospecte i la fitxa tècnica autoritzada i actualitzada”, explica una experta. 

Tot això serà possible, segons va comentar, gràcies al codi Datamatrix: “A més, la cadena de subministrament serà més flexible i als reguladors els disminuirà la càrrega burocràtica que tenen quan actualitzen documents (Word, PDF…) de fitxes tècniques i prospectes”.

 

Situació a Europa

 

Què està succeint en la resta d’Europa? “L’EMA i els caps de les agències nacionals del medicament estan treballant en el desenvolupament d’un estàndard electrònic d’informació de productes semiestructurats. Això permetrà un accés més fàcil a través de recursos electrònics al prospecte i la fitxa tècnica, i permetrà explotar les dades incloses en tots dos”, va indicar De la Rica.

La tendència europea que defensa l’EMA és la implantació d’un estàndard electrònic que substituïsca als prospectes físics. Es tracta d’una eina que transformaria en un llenguatge electrònic els prospectes tant per a professionals sanitaris com per a pacients.

Espanya no es troba mal parada, ja que “gràcies al bon fer de la indústria farmacèutica espanyola, el 80% dels documents de prospectes i fitxes tècniques publicats actualment en CIM estan en aqueix format semiestructurat“.

Això sí, assenyala que “falta un ajust perquè siga compatible amb el format europeu en el qual s’està treballant. Però és important i anem per davant. Això facilitarà que l’Aemps puga desenvolupar projectes que estiguen relacionats amb la intel·ligència artificial, gràcies a aqueixa possibilitat d’explotar dades”.

ÚLTIMES NOTÍCIES