El Consorci Provincial de Bombers de València ha defensat aquest dilluns l’actuació dels efectius d’extinció a l’edifici de Campanar, on un incendi va arrasar dijous passat dues torres d’habitatges de l’avinguda Maestro Rodrigo de la capital del Túria, un foc que ha assegurat que s’ha convertit en “el major incendi estructural” registrat en tota la Comunitat Valenciana.
Els bombers provincials han emfatitzat que, en “moments puntuals“, els efectius d’extinció “van haver de relegar a un segon pla la seua pròpia integritat física enfront dels requisits d’auxili i defensa“.
“Volem reconèixer i fer constar la professionalitat demostrada pel col·lectiu de bombers de la ciutat de València, així com la dels seus comandaments responsables, amb els quals en tot moment compartim la duresa física i emocional de la gestió d’aquest incendi”, ha apuntat en un comunicat el Consorci, que ofereix tota la seua solidaritat amb les famílies de les víctimes, els ferits i afectats “per aquest terrible incendi sense precedents”.
Com a conseqüència del foc es va arribar a establir la situació 2 del Pla Territorial d’Emergència de la Comunitat Valenciana (PTECV) i el Consorci Provincial es va incorporar amb els seus efectius a l’operatiu d’extinció, amb un total de cent bombers per a col·laborar amb els de la ciutat de València, responsables de l’adreça de l’emergència, durant els dos dies en els quals es va mantenir l’operatiu.
Segons ha detallat en un comunicat, els efectius del Consorci es van integrar tant en l’operatiu de les unitats d’intervenció directa com en el Lloc de Comandament Avançat on, en el transcurs de l’incendi, es van ser incorporant la resta d’agències.
DECISIONS “CRÍTIQUES”
“La magnitud de l’incendi estructural al que es va fer front va ser, sens dubte i amb diferència, la del major incendi estructural en la història de la Comunitat Valenciana“, explica el Consorci, que recalca que les decisions adoptades per les primeres dotacions del Cos Municipal de Bombers de la ciutat de València que van arribar al lloc van ser “crítiques i urgents, condicionades tant per la quantitat d’ocupants com pel virulent desenvolupament de l’incendi”.
En aquestes situacions, “l’aplicació estricta dels procediments d’actuació aprovats i entrenats és la forma de minimitzar les conseqüències tràgiques que poden succeir en aquest tipus d’actuacions. Desgraciadament, a voltes, no és suficient, i malgrat l’esforç i del risc assumit pel personal d’intervenció, els resultats no són els esperats“, apunta el Consorci Provincial.
Des del Consorci Provincial de Bombers s’ha posat l’accent en la “diligència” en el desenvolupament de la intervenció pels efectius del cos de bombers municipal de la ciutat de València i defensa que les decisions adoptades “en tot moment van ser avaluades i consensuades sota criteris tècnics des del Lloc de Comandament Avançat, ajustant els patrons de procediment a la situació de l’emergència i aplicant els estàndards de seguretat, tant per als habitants de l’edifici com per als efectius d’intervenció“.