La Fe i Clínic de València realitzen cirurgia de trastorns del moviment per al Parkinson

En la Comunitat Valenciana hi ha un total de 20.449 persones diagnosticades de Parkinson

La cirurgia dels trastorns del moviment és la tècnica que s’empra per al tractament avançat del Parkinson. Aquest tipus de cirurgia es duu a terme als hospitals Clínic i La Fe de València, que a més és CSUR (Centre, Servei o Unitat de Referència) del Sistema Nacional de Salut.

Amb motiu del Dia Mundial del Parkinson, que se celebra l’11 d’abril, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública assenyala la importància d’oferir un tractament integral i personalitzat a les persones que pateixen aquesta malaltia amb la finalitat de millorar la seua qualitat de vida.

La Unitat de Trastorn del Moviment de l’hospital La Fe atén anualment al voltant de 1.000 consultes de pacients amb Parkinson avançat. Aquesta unitat utilitza actualment una tècnica mínimament invasiva, actuant sobre determinades zones del cervell mitjançant ultrasons focalitzats d’alta densitat. Els ultrasons travessen la pell i el crani, i arriben fins a la zona del cervell que es vol tractar sense haver de fer cap mena d’incisió en la pell ni obertura en el crani.

Des de mitjan 2019, més de 100 pacients amb tremolor essencial i amb tremolor associat a la malaltia de Parkinson han sigut tractats amb aquesta tècnica. I des de 2021, s’ha començat a actuar amb aquesta tècnica sobre una zona del cervell responsable no sols en el tremolor de la malaltia de Parkinson, sinó en altres símptomes d’aquesta malaltia, com la rigidesa i la lentitud del moviment. De manera que s’han pogut ampliar les indicacions, tractant aquests símptomes d’una forma molt menys invasiva.

Les millores que s’obtenen amb aquesta tècnica, tant en el tremolor, com en la rigidesa o en la lentitud del moviment, oscil·len entre un 50% i un 80% i els efectes secundaris, en el cas que ocórreguen, són lleus i en la majoria dels casos transitoris.

Per part seua, el Servei de Neurologia de l’Hospital Clínic atén al voltant de 1.600 consultes a l’any, en les quals es fa seguiment especialitzat per neuròlegs formats en trastorns del moviment i s’ofereixen totes les teràpies disponibles. 

Aquest servei realitza anualment al voltant de 30 cirurgies de trastorns del moviment. Actualment es realitza l’estimulació cerebral profunda a través d’implants de dispositius que estimulen elèctricament el cervell per a modular els senyals que causen els símptomes motors.

S’utilitzen elèctrodes unidireccionals i multidireccionals que permeten una millor adequació i conformació del camp elèctric d’estimulació per a optimitzar la teràpia i disminuir el nombre d’efectes adversos.

Un altre tractament és la teràpia d’infusió o bomba d’infusió, que permet l’entrada controlada de la dosi del fàrmac i un flux continu al llarg del dia. Amb això es milloren les fluctuacions motores i, en general, la qualitat de vida dels pacients que presenten resposta al tractament més complexes. A més d’en el Clínic i La Fe, aquest tractament es realitza als hospitals Generals de Castelló, Alacant i Elx.

Més de 20.000 pacients amb diagnòstic actiu en la Comunitat Valenciana

En la Comunitat Valenciana, actualment, hi ha un total de 20.449 persones amb diagnòstic actiu de malaltia de Parkinson, de les quals 3.287 van ser diagnòstics nous en 2021 (328 a Castelló, 1.270 a Alacant i 1.689 a València).

Per províncies, a Castelló hi ha un total de 2.170 persones amb un diagnòstic actiu d’aquesta patologia, a Alacant 7.567, i a València 10.712.

Per sexes, el 53,46% del total de persones diagnosticades són homes i el 46,53% dones.

Es tracta d’una malaltia que sol començar al voltant dels 60 anys, però pot aparéixer abans. En aquest sentit, el 6,84% del total de pacients són menors de 60 anys i el 65,74% és major de 75 anys. Per grups d’edat, el grup més freqüent amb diagnòstic actiu de Parkinson és el de 75 a 79 anys (21,13%), seguit del grup amb edats compreses entre 80 i 84 (20,85%), 85 i 89 (16,78%) i 70 a 74 anys (14,19%).

Malaltia neurodegenerativa de major prevalença després de l’Alzheimer

El Parkinson és una malaltia crònica del sistema nerviós central, degenerativa i lentament progressiva, que afecta les cèl·lules nervioses o neurones, en una part del cervell que controla el to muscular i els moviments (sistema extrapiramidal).

Es tracta d’una patologia complexa que cursa amb una sèrie de símptomes motors (lentitud de moviments, tremolor, rigidesa, inestabilitat postural) i no motors (trastorns del somni, restrenyiment, problemes visuals, respiratoris, urinaris, cognitius o problemes psicològics). És la malaltia neurodegenerativa de major prevalença després de l’Alzheimer.

Els pacients amb Parkinson requereixen un seguiment continuat al llarg del procés, garantit pels equips d’Atenció Primària, en coordinació amb els equips d’especialistes que intervenen en els aspectes tant físics, psíquics i socials de la malaltia (neuròlegs, rehabilitadors, neurofisiólogos, psicòlegs clínics).

Encara que no existeix una cura per a la malaltia de Parkinson, sí que es pot tractar i existeixen diversos fàrmacs que ajuden a millorar notablement els símptomes i la qualitat de vida del pacient.

ÚLTIMES NOTÍCIES