Les gasolineres valencianes disposades al tancament patronal al no poder assumir el descompte

La patronal critica la urgència en l'entrada en vigor de la rebaixa de 20 cèntims perquè algunes estacions "no podran fer front a l'avançament"

Les gasolineres de la Comunitat Valenciana han informat la Confederació Espanyola d’Empresaris d’Estacions de Servei (CEEES) la seua disponibilitat a un tancament patronal davant les despeses que tenen que asurmir per la bonificació de 20 cèntims per litre de combustible.

Un total de 1.100 estacions de servei i 4.500 empleats es veuran afectats per aquestes mesures a les províncies d’Alacant, València i Castelló. Un 70% pertanyen a xicotets empresaris franquiciats

Aquesta decisió, que s’ha adoptat després d’una assemblea de la federació valenciana per a analitzar el reial decret llei de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna, que va aprovar el Govern dimarts passat i que hui publica el Boletín Oficial del Estado (BOE).

La Federació Mediterrània d’Empresaris d’Estacions de Servei (FEDMES) ha criticat la urgència en l’entrada en vigor del descompte divendres que ve, una mesura que veuen necessària però mal aplicada i inviable per a algunes estacions, sobretot de petits o mitjans empresaris, que no podran fer front a l’avançament del descompte.

Consideren que el decret del BOE els exigeix avançar uns diners que no tenen. Juan José Sánchez, president de la Federació d’Estacions de Servei del Mediterrani denuncia que l’estat els considera com si foren bancs i això suposa que cada estació ha d’avançar de la seua butxaca 60.000 euros que cobraran un mes més tard.

A més, denuncien que la nova ordre els obliga a identificar a cada client, la qual cosa implica un canvi en els seus sistemes informàtics, augment de personal i cues. Apel·len a una rebaixa de l’IVA i dels impostos directes als carburants com s’ha fet en altres països d’Europa.

Han recordat que des de les estacions de servei s’ha anat reclamant la rebaixa de l’IVA del 21 al 10%, com s’ha fet en altres països d’Europa, una reducció que sí que es prorroga per a l’electricitat, però no s’aprova per al combustible.

L'”asfíxia” del sector

D’altra banda, l’Associació Nacional d’Estacions de Servei Automàtiques (Aesae) ha sol·licitat al Govern que retire la bonificació de 20 cèntims perquè els empresaris creuen que aquesta mesura “asfixiarà” al sector.

Aesae no confia que els terminis que ha donat l’Executiu siguen reals, per la qual cosa adverteix que moltes estacions de servei hauran de tancar abans de recuperar els fons per part del Ministeri d’Hisenda.

“Aquest decret posa en perill el negoci del qual viuen milers de famílies, som xicotets empresaris i autònoms que hem estat al capdavant del negoci en els pitjors moments de la pandèmia, com davant la pujada de preus, absorbint part d’aqueix increment i venent el producte final sense marge de benefici, per a minimitzar l’impacte de la crisi energètica en els consumidors”, assenyala.

ÚLTIMES NOTÍCIES