La guerra a Ucraïna podria comprometre 254 milions d’euros en exportacions valencianes a Rússia

Port de Castelló

La guerra a Ucraïna podria comprometre 254 milions d’euros en exportacions valencianes | Transport marítim

 

Amb el començament del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna i les possibles sancions que podria aplicar la Unió Europea, sorgeixen diversos interrogants de com pot afectar aquesta crisi als mercats i en el nostre cas, a les empreses valencianes.”El primer efecte és la pujada del preu del combustible i l’energia, que ja afecta a tota Europa” ha afirmat José Vicente Morata, president de Cámara València a València Diari.

Un dels principals temors són les possibles represalies comercials de Putin en cas que la Unió Europea tire endavant sancions com ja va passar el 2014 arran de l’adhesió de Crimea. La resposta per part de Rússia va tindre un gran impacte al sector agroalimentari valencià, ja que des d’aquell any no està permesa l’entrada de carns, peix, crustacis i altres mariscos, verdures, fruites, fruita seca, llet i els productes lactis des de la Unió Europea, EUA, Austràlia, el Canadà i Noruega.

 

El sector ceràmic valencià és el màxim exportador amb un valor de 59 milions d’euros

 

Actualment les exportacions de la Comunitat Valenciana amb Rússia tenen un valor de 253.937 milions d’euros, amb un increment del 15,9% de 2020 a 2021, segons un informe presentat hui per la Cámara de València, sent els exportadors més importants el sector ceràmic, el de matèries colorants (tanino) i el del calcer. El sector ceràmic és el màxim exportador a aquest país de la Comunitat Valenciana amb un valor de 59.226 milions d’euros i una pujada de vendes del 16% de 2020 a novembre de 2021, el del Tanino amb un valor de 31.534 milions d’euros, i amb un valor 27.706 19 milions d’euros el sector del calcer i les seues parts.

A la província de València les exportacions més importants són les de begudes de tota mena (excepte sucs), 9.428 milions d’euros, cacau i les seues preparacions 8.291 milions d’euros i els abonaments amb un valor de 6.307 45,1 milions d’euros.

 

“Des de 2014 les empreses estan buscant mercats alternatius per a matèries primeres i subproductes”

 

 

En el cas de les importacions russes “des de 2014 les empreses estan buscant mercats alternatius per a matèries primeres i subproductes”. Per exemple, en el cas de la fusta “ara s’importa d’Amèrica del Nord, Àfrica i Sud-Amèrica i per als subproductes s’ha obert a Àsia”, ha explicat Morata. No obstant això, el volum de les importacions amb Rússia va augmentar un 55,7% des de 2020 fins a 2021, el que correspon a un valor de 305.652 milions d’euros, segons aquest informe. El combustibles, olis minerals, productes químics inorgànics, alumini i fusta son les materies més demandades per les empreses de la Comunitat, amb un valor que ronda els 59 milions d’euros en aquests sectors.

A la província de València el volum de les exportacions ascendeix a prop dels 30 milions d’euros i els productes més importats són l’alumini i les seues manufactures 17.465 milions d’euros, fusta i les seues manufactures amb un valor de 4.251 68,4 milions d’euros i les matèries plàstiques i les seues manufactures que suposen uns 1.458 milions d’euros.

Ja és un fet que la pujada de les energies afecta directament al sector empresarial  valencià. Ara, haurem d’esperar a la reacció de la Unió Europea front Rússia i les possibles represalies del president Putin, ja que un paquet de sancions no tan sols podria comprometre les exportacions, sinó també, la producció a les empreses en cas que no arribaren suficients matèries primeres i subproductes arran del conflicte amb Ucraïna. Caldrà estar alerta de possibles sancions o represalies russes als mercats occidentals.

 

ÚLTIMES NOTÍCIES