Mercadona i Consum es comprometen a reduir sucre, greixos i sal en els seus productes

El Ministeri ha subscrit 20 convenis amb 398 empreses alimentàries i de begudes, de distribució o restauració.
Leer en español
Mercadona i Consum participen en aquesta iniciativa amb el Ministeri de Sanitat. | Cedida

 

El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social ha subscrit 20 convenis amb 398 empreses alimentàries i de begudes, de distribució o restauració, entre les quals figuren Mercadona i Consum, per a reduir, de mitjana, un 10% de sucre, greixos saturats i sal en els seus productes d'ací a 2020.

Els compromisos engloben a més de 4.000 aliments i begudes de 13 grups diferents: begudes refrescants, brioixeria i pastisseria, cereals de desdejuni, cremes, derivats carnis, galetes, gelats, nèctars de fruites, pa especial envasat, plats preparats, productes lactis i salses.

L'objectiu és reduir la sal en un 16%, un 5% en greixos trans i un 10% dels derivats carnis, com a pernil cuit extra, pit de titot, salsitxó o xoriço. Igualment, es pretén disminuir la quantitat de sal en creïlles fregides, aperitius salats o plats preparats en més d'un 10%.

En greixos saturats, les 398 companyies signants es comprometen a baixar un 10% el seu contingut en creïlles fregides, roses de microones o 'delícies'; i en un 5% en galetes i rosquilles i brioixos.

Finalment, en sucre afegit, destaca una reducció d'un 18% en maioneses, 10% en productes lactis com a iogurts i batuts, i 5% en croissants, quètxup o pa de motle.

En total, són cinc grans sectors d'empreses les adherides als convenis del pla: fabricació, distribució, restauració col·lectiva, restauració moderna i distribució automàtica (vending).

Se sumen grans marques

Així, signen el document companyies com Kellog's, Coca-Cola, Pepsico, Grefusa, Campofrío, ElPozo, altres grans empreses d'embotits i pernils, Nova Pescanova, Findus, Danone o Bimbo. En distribució, es troben els principals grups: Mercadona, Carrefour, Eroski, Lidl, Supercor, El Corte Inglés, Dia, Consum o Covirán. Dins de la restauració moderna està Telepizza, Grup Vips, La Tagliatella, Rodilla, McDonald's, Five Guys o KFC.

L'Agència Espanyola d'Alimentació i Nutrició (AESAN), dependent de Sanitat, serà l'organisme encarregat de realitzar un seguiment de les adhesions voluntàries acordades i monitorar el seu compliment. En "uns dies", els acords es penjaran en la web de l'AESAN i es publicaran en el BOE.

"Aquest enorme esforç de la indústria és una fita, un pas molt important. Un pas més per a aconseguir una alimentació més saludable. Podem estar orgullosos de les nostres empreses, que mostren responsabilitat amb la salut. El pla tindrà un impacte molt significatiu en la composició nutricional", ha indicat la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo.

La ministra ha justificat que les dietes poc saludables "causen més morts i malalties a tot el món que el consum d'alcohol, tabac i drogues". A més, ha incidit que l'obesitat i la mala alimentació afecta més a les rendes més baixes, per la qual cosa un dels objectius del pla és "combatre les desigualtats en salut".

Sanitat va anunciar al novembre la progressiva implantació del nou etiquetatge nutricional NutriScore, així com el reforç del Codi de Publicitat d'Aliments i Begudes dirigida a menors (Codi PAOS), pel qual la indústria s'autoregula. "El Codi PAOS és clarament insuficient, necessitem el vostre compromís. Esperem que això siga el començament d'una llarga amistat", ha conclòs Carcedo.

"La indústria d'alimentació i begudes estan en plena sintonia amb els eixos d'acció de l'estratègia NAOS en la promoció d'estils de vida saludables. Com a actor destacat econòmica i socialment, mantenim un paper molt actiu en la millora del benestar i la salut de la població", ha assenyalat Tomás Pascual Gómez-Cuétara, president de Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB), qui ha ratificat aquest conveni juntament amb la ministra i Faustino Blanco, secretari de Sanitat, Consum i Benestar Social del Ministeri.

  

Tot el que has de saber del a crema Sisbela de Mercadona

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

Comentaris