El pla de desescalada valencià, al detall

El Ministeri de Sanitat haurà d'aprovar-lo, o no, este divendres o dissabte
L'objectiu és que tot el territori valencià entre en la Fase 1 este pròxim dilluns | València Diari

 

El Govern valencià ha sol·licitat, en el pla de desescalada que ha presentat al Ministeri de Sanitat, que en la fase 1 que comença dilluns que ve, 11 de maig, es permeta ja el bany en les platges, a demés de poder ampliar els horaris de passeig amb menors per a que no coincidisquen amb les hores de més calor.

 

D'esta manera ho ha anunciat en roda de premsa el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha precisat que estan a l'espera de què este divendres o dissabte el Govern central autoritze el document que han presentat, en el que es defensa que el territori valencià està en condicions de passar en el seu conjunt a la fase 1 el dilluns.

 

 INVITACIÓ: Ja vos podeu unir al grup oficial de Facebook del València Diari a on comentem entre tots les notícies de tots els valencians! Vos informareu, podreu comentar l'actualitat i també vos entretindreu.  FEU CLIC ACÍ, VOS ENCANTARÀ!

 

Canvi d'horaris de passeig

El pla contempla alguna de les «singularitats» del territori valencià, com tindre «certa capacitat» per a arbitrar una «flexibilitat horària» dels passejos per a compassar-los «a la realitat climatològica», perquè segons Puig «no pot ser» que els xiquets hagen d'eixir en les hores de més sol i calor.

 

Platges obertes al bany

Sobre el bany en les platges, la Generalitat considera que, amb mesures de prevenció i de distanciament social, ja es pot fer des d'esta primera fase de la desescalada, ha precisat el president.

 

Puig ha assenyalat que la Generalitat treballa per a que la transició a la següent fase siga «el més ràpid possible», però prevalent sempre la seguretat sanitària, ja que la intenció és «no fer d'això una carrera per a vore quan arribem més prompte», sinó de fer-ho «amb seguretat i amb rigor».

 

El president valencià ha explicat que el dimecres de vesprada va haver-hi una primera reunió de la vicepresidenta quarta del Govern, Teresa Ribera, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, per a analitzar este pla, en el que es defensa que tots els departaments de salut valencians complixen els requisits sanitaris per a passar a la següent fase, i l'avaluació ha sigut «positiva».

 

Llits en hospitals

El document remés per la Generalitat assenyala que el territori valencià té capacitat per a albergar 965 llits de crítics en l'àmbit públic i privat; que pot conseguir 18.992 llits d'aguts en els hospitals públics, privats i de campanya; i que en atenció primària disposa de 13.400 professionals.

 

Contractes a sanitaris

A demés, la Generalitat exposa que s'han fet 746 contractes per a reforçar l'atenció primària i que en atenció hospitalària disposa de 37.000 professionals, s'han fet 4.107 contractes nous i té una ocupació actual del 51% de llits d'aguts.

 

Proves PCR

Altres dades que han enviat és que la xarxa de laboratoris s'ha estés amb l'objectiu de disposar de laboratoris en tots els centres de salut per a fer anàlisi, amb una capacitat per a fer al dia 5.700 PCR en els departaments, 2.000 PCR amb fundacions i 1.500 més quan s'acrediten nous laboratoris.

 

«Per tant, estem en condicions d'abordar la transició» a la fase 1, ha asseverat Puig, qui ha insistit que no volen «accelerar en cap moment posant en perill la situació» i que calga tornar arrere, sinó actuar amb la «màxima prudència» i «pas a pas».

 

Tot el territori valencià, a la fase 1

En este sentit, el president ha indicat que el primer pas és conseguir que el dilluns tot el territori valencià passe a la fase 1 i, després, segons evolucionen els indicadors, s'estudiaran les següents fases. A demés, ha recordat que la pandèmia del coronavirus «encara està molt present».

 

Puig ha insistit que la proposta de base de la Generalitat d'unitat territorial és el departament de salut, però en esta primera fase no es planteja cap qüestió sobre la mobilitat. «L'objectiu és que la Comunitat Valenciana, en el seu conjunt, vaja avançant junta per a que no hi haja davanteres provincials, sobretot quan ja passem a les pròximes fases, en les que ja puga haver-hi trasllat a segones residències o vore a familiars», ha conclòs.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram