L’Antiga de Campanar guanya el primer premi de la secció Especial de les Falles 2024

Josué Beitia conquista la categoria d'or en el seu debut especialment amb una falla sobre els efectes i conseqüències del canvi climàtic.

La comissió Monestir de Poblet-Aparicio Albiñana, més coneguda com L’Antiga de Campanar, s’ha alçat amb el primer premi de secció Especial de les falles d’este 2024, gràcies al monument obra de Josué Beitia que porta per lema ‘Canvi climàtic’. La comissió del barri de Campanar ha donat la sorpresa en conquistar el títol de millor falla de tota València, guardó que va aconseguir per última vegada en 2019.

El segon premi ha sigut per a Exposició-Mícer Mascó, amb la falla de l’artista David Sánchez Llongo, i el tercer lloc per a la falla Plaza del Pilar amb l’obra de l’artesà Paco Torres.

Així ho ha anunciat el president de Junta Central Fallera (JCF) i regidor de Falles, Santiago Ballester, durant la lectura de premis de les falles grans, celebrada a última hora d’este dissabte des de la seu de l’organisme autònom municipal.

Completen el palmarés de la secció Especial Sueca-Literat Azorín (Santaeulalia), en quart lloc; Cuba-Literat Azorín (Vicente Martínez Aparici), en cinqué; Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal (Pere Baenas), en sisé; Regne de València-Duc de Calàbria (Sergio Musoles), en seté; Na Jordana (Mario Gual), en huité, i Almirall Cadarso-Comte d’Altea (Antonio Pérez), en nové.

Quant als premis d’enginy i gràcia de secció Especial, el primer se l’ha emportat Sueca-Literat Azorín, el segon ha sigut per a Regne de València-Duc de Calàbria i el tercer, per a Cuba-Literat Azorín.

En la categoria de plata, la secció 1ªA, el primer lloc ha sigut per a Esparter-Ramón y Cajal (Salvador Banyuls), el segon per a Mestre Gozalbo-Comte d’Altea (David Sánchez Llongo) i el tercer per a Gravador Esteve-Ciril Amorós, mentre que en secció 1ªB el primer premi ha sigut per a Duc de Gaeta-La Pobla de Farnals i l’artista Vicente Llácer.

Respecte a altres modalitats, Santa Genoveva Torres-Arquitecte Tolsà (Mario Gual) ha guanyat el primer premi Caliu, Borrull-Socors (La comissió) la categoria de falles neutres i sostenibles, i Lepant-Guillem de Castro (Anna Ruiz) les de falles innovadores i experimentals.

Prèviament, Ballester ha informat de les incidències que s’han produït durant aquesta jornada, tres en total: la falla de la comissió Senent Ibáñez-Massarrojos estava sense acabar de plantar, com també la d’Escalant-Empar Guillén, mentre que en la falla Vicente Sancho Tello-Xile no es correspon l’import pagat amb el plantat.

El debut de Beitia en Especial

‘Canvi climàtic’ ha sigut l’aposta de Monestir de Poblet-Aparicio Albiñana en el debut en la falla i en secció Especial per a Josué Beitia. La proposta aborda efectes del canvi climàtic com la contaminació, així com la desaparició de la primavera i la tardor en favor d’un hivern i un estiu que “agafen força”.

Una contraposició que l’artista faller ha aconseguit amb “el joc dels colors freds i càlids”, com va apuntar la fallera major de la comissió, Lucía Marín, en declaracions a Europa Press esta passada setmana. Però la “gran sorpresa” de la falla és el Ieti, una figura que no formava part dels esbossos. “La gent s’està quedant molt sorpresa quan ho descobrix”, ha precisat.

Un pressupost de 170.000 euros

Les comissions falleres han destinat este 2024 un total de 6.619.200 euros per a la construcció de les falles grans. Per seccions, les falles d’Especial han invertit 1,5 milions. La falla amb més pressupost en esta categoria és, de nou, Convent Jerusalem-Matemàtic Marzal, amb 245.000 euros, i L’Antiga és la cinquena amb major pressupost.

Li seguix, en segona posició, Exposició-Misser Mascó, amb 182.000 euros per a la creació de David Sánchez Llongo. Completa el podi la falla Plaça del Pilar, amb 175.000 euros per a la creació que signarà Paco Torres. Seguidament se situen, per aquest ordre, Na Jordana (170.000 euros) i Monestir de Poblet-Aparicio Albiñana (170.000 euros), Almirall Cadarso-Conde Altea (160.000 euros), Sueca-Literat Azorín (156.000 euros), Cuba-Literat Azorín (150.000 euros) i Regne de València-Duc de Calàbria (96.000 euros).

ÚLTIMES NOTÍCIES