VALÈNCIA, 18 (EUROPA PRESS)
El col·legi CEIP La Balaguera d’Albal ha reprès la seua activitat lectiva hui dilluns després de la DANA incorporant en les seues instal·lacions a un centenar d’alumnes del col·legi Sant Blas de la mateixa localitat.
“Ara som el Sant Balaguera”, ha assegurat Noemí, secretària del CEIP La Balaguera d’Albal, en declaracions a Europa Press Televisió, sobre la incoporación d’estos alumnes que no han pogut tornar a les aules del seu centre pels danys ocasionats pel temporal. Per això asseguren que ha reprès les classes però en una realitat “totalment diferent” a la del mes de setembre quan va començar el curs escolar.
Noemí ha comentat que el passat 4 de novembre van tornar al centre per a organitzar l’acolliment dels alumnes d’Infantil i Primària procedents del Sant Blas d’Albal. Durant estos dies el claustre d’este col·legi va ser portant algunes de les coses que havien pogut “anar rescatant” com a safates del menjador i altres materials.
A l’actual nombre d’alumnes del CEIP La Balaguera, un total de 300 estudiants, s’han sumat els més de 100 alumnes del col·legi Sant Blas i encara tenen pendents 40 sol·licituds per a reallotjar estudiants del col·legi CEIP Sant Carlos, d’esta mateixa localitat. En estos últims dies també estan rebent telefonades d’altres centres educatius de Catarroja, Massanassa i Paiporta per a poder acollir en les seues aules a altres menors i que així “s’obliden de tot el que hi ha en el carrer”.
“A l’alumnat del Sant Blas els hem oferit espais i tots ells estan amb el seu professorat, no hem barrejat amb el nostre alumnat perquè no notaren tant canvi. Compartim espai de menjador, compartim el pati, ara som el Sant Balaguera, hem ajuntat els dos noms”, ha comentat la secretària d’este col·legi qui ha detallat que els estudiants que vengen del col·legi Sant Carlos s’hauran d’anar repartint segons les vacants disponibles de cada classe, tenint en compte que han ampliant les ràtios a 30 alumnes per aula.
En esta nova configuració del col·legi per un temps indeterminat, l’equip directiu del centre ha hagut de prescindir de la sala de professors, i han modificat l’ús d’algunes de les instal·lacions com la sala de música i la biblioteca que ara són usades com a aules. “Tots els espais que teníem disponibles, fins i tot la meua classe d’educació especial de PET, que era una mini classe, han hagut de modificar el seu ús i ara és una xicoteta sala de professors”, ha indicat.
Respecte a les instruccions per part de la Conselleria d’Educació, en este col·legi asseguren que “van canviant molt” i que, a voltes, això “ens mareja bastant”. “De divendres a diumenge ixen noves instruccions. Anem un poc al dia, però sí que ens han dit que la part econòmica es van a fer càrrec perquè si puja la ràtio d’alumnes en el menjador, també pugen les despeses del menjador. No és el mateix comprar 500 iogurts que 1.500”, ha precisat.
No obstant això, ha comentat que encara estan mirant com gestionar el menjador i com reubicar els espais amb l’empresa responsable d’este servici, dels qui han valorat positivament el seu esforç en estos dies: “S’estan portant genial, ací estem tots al 100%”.
“TENIEN GANES DE TORNAR A la NORMALITAT”
En este nou inici escolar, Noemí ha explicat que a alguns dels estudiants d’Infantil els ha costat més el retorn i que s’ha vist algun plor, però assenyala que la gran majoria estaven contents i “tenien ganes de tornar” després d’estes tres setmanes.
“Els hem rebut amb un gran somriure i això és l’important, que ells se senten feliços i no et vegen trist”, ha comentat la secretària d’este centre educatiu qui admet qui també els pares volien reprendre la normalitat i la rutina.
Del dia 29 d’octubre, esta professora ha comentat que des del consistori els van avisar que a les 15 hores tot el centre havia d’estar tancat, i per això van haver d’avançar l’hora de menjar, cosa que va augmentar un poc “l’esglai” entre l’alumnat malgrat que recorda que ni plovia a esta hora i que fins i tot estava fent “moltíssima calor”.
“A les tres i vint ja no hi havia ningú en el col·legi. Arribem a casa les professores i seguia sense ploure. Després a les 18.30 hores van començar a arribar els missatges de Whatsapp, vaig començar a rebre missatges que el barranc de Catarroja s’estava eixint”, ha narrat Noemí qui admet que no podia creure’s el que estava ocorrent.
Ella viu a Albal i explica que, a partir d’esta hora, va començar el pànic i recorda com venia l’aigua des de Catarroja i Paiporta per dos carrers. En este moment, van decidir moure els seus cotxes per a deixar-los en una zona més elevada. Comenta que van tenir la sort d’haver pogut salvar el seu vehicle però assegura que molts veïns d’Albal es van quedar sense cotxe.