La Comunitat Valenciana entra en risc alt

Amb les festes de Nadal molt a la vora, la variant ómicron circulant i la sisena ona de la pandèmia de la covid-19 és ja motiu oficial de preocupació en entrar a la Comunitat Valenciana en el nivell de risc alt o alerta 3 del quadro del conegut com a semàfor del Ministeri de Sanitat.

Incidències disparades

Ahir la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra que ara tenir molts més casos amb el 92% de valencians vacunats amb pauta completa no s’ha de tractar igual que l’any passat, però sí que ho és el que els llits de les UCI s’estiguen omplint de pacients covid. Això és el que ara està passant i que justifica este nivell de risc tres i que alguns hospitals estiguen prenent ja mesures, com suspendre cirurgies no urgents.

Els casos greus estan augmentant més lentament

Gràcies a les vacunes i a la nostra responsabilitat en la Comunitat Valenciana, les hospitalitzacions s’estan mantenint en nivells baixos (ahir hi havia 694 ingressats) i els casos greus estiguen augmentant més lentament (en UCI hi ha 138 persones) això ​manté ara a la Comunitat Valenciana en el penúltim esglaó d’este semàfor, ja que, si fora pels nivells de transmissió ja s’estaria en risc extrem. La incidència acumulada a 14 dies supera este llindar (563 ahir) i hi ha 191 municipis que el superen amb taxes disparades com els 1.139 casos per 100.000 habitants a 14 dies de Sueca, els 1.087 d’Ontinyent o els 944 d’Alfafar.

Sense relaxacions

Malgrat que la vacuna estiga funcionant i haja baixat a la meitat la taxa d’hospitalitzacions, a més casos, més ingressos i els recursos d’UCI són finits, el pla de contingència de la conselleria preveu ampliar els 512 llits UCI actuals (de les quals hi ha ja ocupades per tota mena de malalts tres de cada quatre) fins a 800 en un primer moment, però es pot arribar a les 1.200 en situació extrema. Als hospitals, esta arribada lenta, però sostinguda de casos, sobretot a les UCI, ha provocat que es comencen a prendre mesures.

Castelló, en risc extrem

On més s’està notant és a la província de Castelló que per ocupació de llits UCI està ja en risc extrem. A l’hospital de Vinaròs ja han suspés les operacions programades i només es fan les urgents per a evitar ocupar més llits en previsió del que puga venir i ja han hagut de derivar pacients UCI a altres hospitals, segons han confirmat fonts de CCOO. A l’hospital de la Plana, a Vila-real tenen ja l’UCI completa i el mateix passa en l’UCI de l’Hospital General de Castelló on ja han ampliat espais per a acollir més pacients. Allí es debatia ahir si començar a suspendre cirurgies.

A Alacant

A Alacant, hi ha també hospitals amb xifres d’ingressos preocupants com el de la Marina Baixa, on segons fonts sindicals fa ja dos setmanes que només es fan operacions urgents. El mateix passa a l’Hospital General d’Alacant on s’han suspés les intervencions no urgents de tarda i que requereixen ingrés mentre que en el Sant Joan s’estan prioritzant les que no comporten ingrés.

Ampliar el certificat covid

La situació perquè comença a ser delicada i podria empitjorar aviat si el 19,11% d’ocupació de llits UCI d’ahir arriba al 25%. Amb tot, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit en els últims dies que no hi havia intenció de proposar noves restriccions encara que sí que es considera ampliar el certificat covid a altres espais on la màscara no està garantida. Sobre este tema, la vicepresidenta Mónica Oltra va apuntar ahir que si en la Interdepartamental es presentés una nova proposta per a ampliar els espais de la passada covid seria pel monitoratge que s’està fent de la situació hospitalària: «Això serà així perquè Salut Pública porta la batuta en tot això i ha de portar-la», va dir ahir al mateix temps que va recordar que el que hi ha vigent no són «recomanacions» sinó «normes d’obligat compliment».

Les màscares protagonistes de Nadal

L’Organització Mundial de la Salut va publicar a principis de la tardor una nova guia de mesures de protecció davant la covid-19 en interiors. En ella establia que si reps visites i no pots mantenir la distància o la ventilació del teu domicili no és l’adequada, has de posar-te la màscara.

En concret, l’OMS aposta per l’ús de màscares “quan hi ha un visitant que no és membre de la llar i se sap que la ventilació és deficient, amb obertura limitada de finestres i portes per a la ventilació natural, o el sistema de ventilació no pot avaluar-se o no funciona correctament, independentment que es puga mantenir una distància física d’almenys 1 metre”. Així mateix, també aposta pel seu ús “en entorns interiors de les llars que tenen una ventilació adequada si no es pot mantenir una distància física d’almenys 1 metre”.

ÚLTIMES NOTÍCIES