Darias tranquil·litza sobre la variant sigil·losa: Es comporta semblant a l’ómicron

La ministra Carolina Darias ha llançat un missatge tranquil·litzador sobre el subllinatge de la variant  ómicron detectat ja a Espanya i conegut com a BA.2 o ómicron sigil·losa o silenciosa.

“Veurem com es comporta la BA.2, encara està en estudi […] però la informació que tenim és que es comporta semblantment a la BA.1 (l’ómicron original), ho dic amb tota prudència perquè encara és objecte de valoració”, ha assenyalat aquest dijous en el Congrés dels Diputats, en una compareixença a petició pròpia, on també ha destacat que en l’última setmana s’ha produït un “alentiment” de la sisena ona.

Tant Catalunya com la Comunitat de Madrid han confirmat precisament aquest dijous que han seqüenciat dos casos en cada territori, mentre que Balears va informar el dimarts “d’algun cas més“.

La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha assegurat que les primeres dades indiquen que el subllinatge té més mutacions que l’ómicron, que ja presentava moltes, i sembla més transmissible, però no hi ha evidències que produïsca casos més greus ni tinga major capacitat d’escapar a les vacunes.
“Les primeres dades sobre aquest subllinatge indiquen que té més mutacions. També sembla més transmissible, encara que no tenim evidències que siga més sever”, ha afirmat Cabezas.

Al seu torn el conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero, ha assenyalat que en l’administració regional, després de la detecció dels dos primers casos, no estan “especialment preocupats“. “El comportament d’una subvariant d’una variant no sol ser més agressiu però insistisc que amb Covid-19 jo ja no m’atrevisc a fer cap previsió”, ha precisat Ruiz Escudero.

 

La variant sigil·losa s’expandeix

 

La subvariant d’ómicron o ‘variant sigil·losa’ s’ha detectat ja en diversos països, entre ells Espanya. Es denomina ‘sigil·losa’ perquè és capaç d’evitar els mètodes de detecció de mutacions tradicionals, per exemple, en els tests d’antígens.

A Dinamarca i el Regne Unit ja han detectat casos d’aquesta ómicron sigil·losa. També a les Illes Balears i Catalunya. El laboratori de Microbiologia de l’Hospital Universitari de Son Espases confirmava l’aparició de BA.2.

També la conselleria de Salut Pública de la Generalitat confirmava la presència d’aquesta  subvariant  d’ómicron a la regió hores després que es confirmava a Balears.

 

La sisena ona

 

En la seua compareixença, Darias ha assegurat que s’està produint un “alentiment” en la velocitat de creixement de casos en l’última setmana, que podria correspondre’s amb una “estabilització i fins i tot amb un descens de la incidència”.

En aquest context, ha defensat la necessitat de “començar a treballar, des de la reflexió, l’assossec i la posada en comú” en l’adaptació a un nou sistema de vigilància, una vegada que se supere la sisena ona, pel fet que la malaltia que “va adquirint característiques d’endèmia“. No obstant això, ha avisat que la transició pot ser “complexa”.

En aquest sentit, un dels futurs canvis implica distingir en les dades epidemiològiques entre les persones hospitalitzades i morts “per covid” i els que ho fan “amb covid” però el virus no és la causa principal de l’ingrés o la mort.

Finalment, respecte a l’obligatorietat de la màscara en exteriors, aprovada mitjançant un decret que el Govern ha de convalidar la setmana que ve en el Congrés i encara no té els suports garantits, ha al·legat que es mantindrà només “el temps imprescindible“.

ÚLTIMES NOTÍCIES