Com s’està estenent la dark web a les xarxes socials?

Dark Web


Rebre les notícies de València Diari

Fa a penes uns anys, els serveis il·lícits i el contraban en línia tenien el seu origen en les profunditats ocultes i pràcticament impossibles de rastrejar d’Internet: la dark web, o internet/web fosca. Les persones que freqüentaven els llocs de la dark web sabien aprofitar l’anonimat que oferien i, sovint, aconseguien eludir als agents reguladors. No obstant això, en els últims dos anys s’ha vist que aquest model està canviant i, ara, els productes i serveis il·legals s’anuncien descaradament en les xarxes socials més populars, deixant sovint a la policia amb poc a fer més que observar.

En aquest sentit, Jake Moore, Global Security Advisor de ESET, líder mundial en ciberseguretat, declara: “Quan abans investigava la delinqüència en línia en la policia del Regne Unit, la venda de drogues en la web fosca era un gran negoci. Els comerços electrònics com Silk Road i AlphaBay eren refugis perquè els compradors potencials compararen i adquiriren el que els interessava. Protegits per un mantell d’anonimat, una configuració que permetia que els diners viatjara a través d’un dipòsit, i fins i tot un sistema de revisió dels productes oferits, aquests llocs de la dark web eren l’opció òbvia perquè els delinqüents passaren desapercebuts”.

No obstant això, el tancament d’aquests comerços il·lícits i la dificultat per a atraure a un gran nombre de persones a la dark web han fet que les empreses criminals hagen de pensar de manera diferent sobre com arribar als seus mercats. Al mateix temps, la pandèmia de la COVID-19 ha contribuït a obrir noves vies per a l’activitat delictiva, des de la major vulnerabilitat del teletreball fins a la restricció de l’accés als locals i l’ús de passaports de vacunació. La gent està més connectada que mai i també pot ser més susceptible a les ofertes il·lícites.

Però qui necessita la dark web?

En els últims anys els delinqüents han optat per noves plataformes, sent potser Telegram l’exemple més notable. Telegram és una aplicació de missatgeria instantània gratuïta, de codi obert i basada en el núvol que ha guanyat una enorme popularitat gràcies a la seua comunicació centrada en la privacitat de les dades. Per descomptat, és una aplicació completament legítima que ofereix missatges i crides encriptades d’extrem a extrem perquè els ISP i altres tercers no puguen accedir a les dades.

No obstant això, la seua popularitat també ha atret l’atenció dels delinqüents, que han vist en l’aplicació una nova manera de traure beneficis d’aquesta política de privacitat. Per això, s’ha vist en grups de Telegram diferents ofertes perilloses, des de drogues, diners falsos, detalls de targetes de crèdit robades i altres dades personals fins a serveis de sicaris (o, més ben dit, estafes de sicaris). En concret, i enmig de la pandèmia, alguns venedors també estan oferint passis de vacunació per a la COVID-19 fraudulents, certificats per a poder viatjar i targetes de vacunació.

“De manera preocupant, aquests grups de Telegram poden ser localitzats en qüestió de moments i amb uns pocs clics. El que potser és més desconcertant és el nombre d’usuaris als quals arriba aquesta informació. Alguns grups tenen centenars de milers de membres, la qual cosa obre el nou mercat fosc a un públic enorme”, afirma Jake Moore.

Però no és sol Telegram. Recentment s’ha vist que usuaris de TikTok també oferien drogues (inclusivament les més dures) en la xarxa social d’una forma bastant oberta, la qual cosa facilitaria que la gent poguera trobar-les en la web en qüestió de segons i les demane a través de la funció del xat. El moviment cap a serveis de fàcil accés i la forma en què els distribuïdors estan oberts a la comunicació, fins i tot en una plataforma no codificada, suggereixen les mesures audaces que estan prenent per a capitalitzar el mercat entre els joves. A més, la forma en què els joves veuen el consum de drogues i la parafernàlia en línia tots els dies normalitza ràpidament el consum de drogues, la qual cosa, al seu torn, exacerba els problemes ocasionats per elles.

Per què és difícil atrapar als ciberdelincuentes fins i tot en la “web oberta”?

En poques paraules, els ciberdelinqüents estan utilitzant la protecció de la privacitat subjacent en Telegram i altres serveis. Juntament amb les xarxes privades virtuals (VPN) i altres eines per a evadir la captura, és gairebé impossible rastrejar als qui utilitzen Telegram de manera nefasta. Fins i tot si es confisquen els dispositius (i de tant en tant les grans operacions ho aconsegueixen) és poc probable que hi haja proves suficients o sòlides en els dispositius a causa de la naturalesa dels missatges que desapareixen i altres tècniques populars.

La policia està millorant en la recerca de la delinqüència en línia i utilitzant cada vegada millors tàctiques i més recursos destinats a la delinqüència digital. “Quan vaig començar a investigar els delictes informàtics al voltant de 2008, podia veure i copiar tots els dispositius i localitzar la gran majoria, si no tot, la qual cosa el sospitós havia fet, ja que tot estava registrat i era difícil d’ocultar o esborrar. No obstant això, en l’última dècada les proves disponibles han disminuït”, declara Moore.

Pot ser molt difícil filtrar els continguts il·lícits sense un control massa rigorós dels usuaris i les seues intencions. Per això, és necessari xifrar les comunicacions i protegir la nostra privacitat per a generar una millor ciberseguretat. Telegram pot filtrar, i ja ho ha fet, algunes paraules clau que no es poden buscar, com en les etiquetes de les xarxes socials, però la forma en què la fraternitat criminal se salta això és conjurant noves paraules perquè els productes i serveis continuen sent “buscables”.

“És probable que Telegram i alguns altres serveis de xarxes socials continuen utilitzant formes més ‘pintoresques’ per a ajudar al mercat negre. Amb els programes informàtics i les tècniques disponibles per a esborrar fins a la més mínima prova, és evident que estem eliminant a poc a poc qualsevol possibilitat que això vaja a cap part en breu. Els canals que permeten la privacitat sempre es veuran afavorits per aquells que volen amagar-se en les ombres, per la qual cosa és vital que tots siguen conscients del problema”, conclou Jake Moore.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies