La Guàrdia Civil de València, a través del Servici de Protecció de la Naturalesa (Seprona), ha dut a terme una operació que ha resultat en la detenció de dues persones a Manacor (Mallorca) –un home de 48 anys i una dona de 46 anys– així com la investigació d’un altre home de 48 anys, per presumpta venda internacional d’espècies d’animals protegits com ara tigres blancs, lleopards negres, hienes i pumes a través d’internet.
A més, els detinguts estaven implicats en la cria de servals i caracals, així com dels seus híbrids amb gats domèstics, els quals es venien a través de conegudes xarxes socials. Se’ls acusa de cometre delictes contra la fauna, contraban, organització criminal i falsedat documental.
La investigació, coneguda com a ‘Operació Kotach‘, va començar al març del 2024 després de rebre informació sobre una parella de ciutadans russos que s’havien establert a Ariany, Palma de Mallorca, on criaven servals i caracals per a la seua venda. L’activitat observada en xarxes socials era extremadament activa i implicava una demanda internacional elevada, que s’estenia a diversos continents, segons la Guàrdia Civil.
Les proves acumulades van revelar que la cria d’estes animals era només la punta de l’iceberg d’una trama internacional que incloïa altres espècies protegides, amb la majoria dels animals arribant de Rússia, Bielorússia i Ucraïna, i sent introduïts de manera il·legal a la Unió Europea. S’ha confirmat que es realitzaven tràfics a través de la frontera de Polònia amb Bielorússia, amb documentació fraudulenta en mans d’una organització criminal global que incloïa criadors, transportistes i veterinaris.
En esta trama, els animals acaben amb destinacions com Lituània i els Estats Units, i l’Institut Armat destaca que la tendència de tindre felins salvatges com a mascotes s’ha estès a Rússia i Ucraïna, sent emulada per persones adinerades en altres països, que busquen un marc d’estatus.
No obstant això, els propietaris sovint descobreixen que estes animals necessiten molt espai i poden ser molt agressius, representant un perill per a les persones i altres animals, cosa que els porta a desfer-se dels exemplars. A més, s’ha documentat que la hibridació d’estes felins amb gats domèstics genera problemes d’esterilitat i viabilitat, amb cries que neixen prematurament.
Finalment, tant els caracals com els servals sovint consideren els gats domèstics com a preses, la qual cosa porta a incidents mortals o lesions greus. El seu objectiu en la hibridació és crear gats exclusius amb caràcter salvatge atenuat, amb els preus d’un caracal o serval pur que pot superar els 8.000 euros, mentre que un híbrid de primera generació pot arribar fins a 18.000 euros.