El Consell espanyol aprovarà este dimarts una reforma crucial destinada a deslligar el mandat del fiscal general de l’Estat (FGE) del cicle legislatiu, amb la intenció de reforçar la independència del Ministeri Fiscal. Aquesta reforma respon a les reiterades recomanacions emeses per la Comissió Europea i el Consell d’Europa, tal com han corroborat fonts governamentals a Europa Press.
Concretament, el nou mandat del FGE tindrà una durada de cinc anys i no coincidirà amb el govern que estigui en funció. Aquesta duració és no renovable, llevat que el càrrec s’hagi ocupat durant menys d’un any. En cas de cessament anticipat, el nou fiscal completarà el termini sobrant del mandat anterior.
Per tal de prevenir cessaments arbitraris, l’Executiu només podrà apartar al FGE per “incompliment greu o reiterat de les seues funcions”, i sempre amb informe previ del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Així mateix, es prohibirà que el FGE comparegui davant el Consell; qualsevol comunicació entre els dos es realitzarà per escrit i haurà de ser pública.
A més, la reforma atorga una major autonomia funcional al Ministeri Públic, on els nomenaments i ascensos de fiscals principals seran responsabilitat del FGE i no pas del Govern.
En preparació per la futura Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim), la normativa preveurà que la Fiscalia tingui l’autoritat per dirigir la Policia Judicial en la investigació de delictes. El Fiscal Cap s’encarregarà de designar els fiscals instructors, aplicant el mateix règim d’abstenció i recusació que els jutges.
Una de les novetats importants d’aquesta reforma és el poder de la Junta de Fiscals de Sala, que podrà imposar el seu criteri al del fiscal general si obté una majoria qualificada de tres cinquenes parts.
Pel que fa a la transparència, s’estableix que les associacions de fiscals no podran rebre finançament privat ni de governs o organismes estrangers. A més, aquestes associacions hauran d’estar inscrites en un registre oficial sota la supervisió de la Fiscalia General de l’Estat.
Finalment, per a la preparació d’opositors, els fiscals hauran de sol·licitar autorització prèvia del FGE, enregistrant-ho en un registre públic per prevenir conflictes d’interès.
Amb aquesta reforma de la Llei 50/1981, que regula l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, el Govern defensa que es tracta de “la reforma més significativa” en 45 anys, amb l’objectiu de reforçar la independència del Ministeri Fiscal i mostrar la seva resposta efectiva a les demandes de les institucions europees.
Aquestes mesures són una resposta a la demanda de múltiples sectors, incloent la mateixa Fiscalia, que han advocat per una reforma destinada a dotar els fiscals de les eines i la independència necessàries per gestionar adequadament les causes penals, un àmbit que actualment depèn dels jutges.