El Consell regula el procediment de selecció de personal temporal sanitari per a categories amb titulació A1 i A2

“Volem que ens cure el millor, qui més sap, més enllà d’altres condicionants com l’idioma que puga parlar”, defensa Gómez

VALÈNCIA, 2 (EUROPA PRESS)

El Consell ha aprovat un decret de selecció de personal temporal estatutari sanitari específic per a les categories professionals sanitàries corresponents als grups de titulació A1 i A2, que ha sigut negociat en el si de la Mesa Sectorial de Sanitat amb les organitzacions sindicals més representatives.

L’objectiu, segons ha anunciat la portaveu del Govern valencià, Ruth Merino, és assegurar que la selecció s’ajuste a les competències i capacitats necessàries per a cobrir els llocs, especialment en els quals requerisquen unes especificitats, qualificacions i tècniques pròpies. Així mateix, es preveu l’establiment de possibles procediments per a aquelles categories que puguen incloure professionals que requerixen els avanços científics i tecnològics.

Per a aconseguir-ho, el decret preval la selecció dels i les professionals “millor formats”, “enfront d’altres criteris que prevalien en els últims anys, tals com el valencià, sense menyscapte de valorar el coneixement de la llengua cooficial a la Comunitat Valenciana per damunt d’altres idiomes comunitaris”, assenyala el Consell.

Sobre la puntuació pel coneixement del valencià –que passa de fins a huit punts de màxim a quatre–, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha defensat en la roda de premsa que l’objectiu és que “ens cure el millor, qui més sap i qui millor ho fa” i “més enllà d’altres condicionants com l’idioma que puga parlar”. “Volem potenciar el coneixement i la formació”, ha defensat.

Segons el Consell, les estratègies de selecció de personal de les institucions sanitàries “han de permetre trobar professionals amb un alt acompliment que garantisquen la realització de les seues tasques amb eficiència”.

Per a comptar amb els qui són “més competents”, considera que és necessari establir sistemes de selecció que permeten escollir el candidat o candidata “més idonis” per a la funció que han de desenvolupar, uns sistemes i processos que es constituïsquen com a “instruments clau” per a “la identificació i captació del talent, la professionalització, la idoneïtat i el rigor selectiu en funció de les característiques específiques de les categories professionals a les quals es dirigixen”.

“MÀXIMA GARANTIA”

Per tot açò, la incorporació de professionals a les plantilles de les institucions sanitàries ha de respondre a un model que proporcione la “màxima garantia” de compliment dels principis “d’igualtat, mèrit i capacitat per a l’accés al sistema públic sanitari i que, al seu torn, permeta un desenvolupament idoni des de la perspectiva de l’eficàcia i eficiència”.

La protecció d’este dret és el que justifica l’establiment d’uns processos de selecció temporal “específics i diferents” als de la resta de professionals, en els quals es done major importància a aquells aspectes que identifiquen a professionals sanitaris de major nivell de titulació, entre altres, la formació específica, els coneixements aplicats a les tasques a realitzar i l’experiència prèvia.

Estes funcions són, en molts casos, diferents segons la institució sanitària en la qual es desenvolupen. Així, dins de l’àmbit de cada especialitat, es pot requerir una formació més complexa segons el tipus d’activitat que s’haja de desenvolupar, especialment en aquelles institucions que, per les seues característiques, requerixen coneixements més complets i actualitzats.

En l’àmbit assistencial, hi ha llocs funcionals amb perfils específics d’alta complexitat o places específiques com poden ser cardiologia hemodinámica, cirurgia hepatobiliar de càncer i trasplantaments, neonatologia, urgències pediàtriques, radiologia intervencionista, citogenètica, entre altres. Per a això es podrà seleccionar personal que ja compte amb l’experiència o formació pràctica necessària i puga exercir les seues funcions amb plenes garanties sense requerir d’una formació prèvia.

El decret està dividit en cinc capítols i inclou dos annexos en els quals queden establits els barems per a l’accés als procediments de selecció temporal de forma general en el primer d’ells i de forma específica en el segon.

El Capítol I establix les disposicions que són d’aplicació general, l’objecte i àmbit d’aplicació, els principis generals i requisits a complir pels candidats.

El Capítol II regula les llistes d’ocupació temporal per a personal estatutari sanitari dels subgrups de titulació A1 i A2 de forma general i establix els torns en els quals estan dividides estes llistes, el procediment d’inscripció i aportació de mèrits, la constitució i gestió de les ofertes d’ocupació, entre altres.

També contempla el procediment a seguir per a la selecció de personal temporal estatutari de la categoria professional d’infermeres i infermers, per a la prestació dels seus servicis en àrees d’activitat que precisen una experiència concreta o formació prèvia.

En concret, relaciona cinc àrees que requereixen una experiència o coneixements concrets (quiròfan, pacients crítics, hemodiàlisi, hemodinámica i intervencionisme), que es podran modificar o ampliar segons les necessitats assistencials així ho aconsellen.

Es potencia la valoració d’aquells aspectes determinants de l’especial necessitat de formació que la societat i l’evolució tecnològica exigix al personal sanitari especialista, tals com els títols oficials universitaris en aspectes relacionats amb la categoria/especialitat (doctorats i màsters) o títols propis universitaris sobre matèries relacionades amb l’especialitat, entre altres.

MÀXIMS

Sobre un total de 179 punts, establix un màxim de 70 pels servicis prestats; fins a 50 per la nota de la fase oposició de l’últim procés selectiu; un màxim de 36 per la formació especialitzada per categoria i especialitat; fins a 10 pel doctorat relacionat amb l’especialitat; set per altres títols universitaris; un màxim de quatre pel coneixement del valencià; i fins a dos pel coneixement d’altres idiomes comunitaris.

El Capítol III disposa el procediment específic per a la cobertura de caràcter temporal de places que requerisquen unes especificitats, qualificacions i tècniques pròpies. Així mateix, assenyala que podran ajustar-se a este procediment, de forma excepcional, per a cobrir aquelles places que, no incloent-se en els casos anteriors, requerisquen d’una especial qualificació, coneixements específics o experiència prèvia.

El procediment es desenvoluparà en el departament de salut del qual es derive l’oferta de treball i compta amb un barem propi, centrat en els mèrits relacionats amb l’especialitat convocada i en el qual es preval la formació.

El Capítol IV regula el procediment de selecció temporal davant de situacions d’absències sobrevingudes, amb la finalitat de cobrir “amb immediatesa” el lloc per a un període de tres a cinc dies màxim, per a garantir l’assistència sanitària quan no siga possible a través del procediment previst en l’article 16 de l’Ordre 4/2019, de 14 de novembre de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

El Capítol V establix la composició i funcions de la Comissió de Seguiment de les llistes d’ocupació temporal del personal estatutari sanitari dels subgrups de titulació A1 i A2.

ÚLTIMES NOTÍCIES