El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) mostrarà al públic els elements patrimonials descoberts durant les obres de rehabilitació de la seua seu, que permeten reconstruir part de la història i evolució arquitectònica de l’edifici.
Entre les troballes arqueològiques destaquen una xarxa de galeries subterrànies que pertanyien a l’antiga fàbrica de tabacs, un sòl original amb lloses de pedra calcària, cintres metàl·liques del segle XX, i espitlleres en els murs nord i este datades aproximadament en 1808, en plena Guerra de la Independència.
Col·laboració entre conselleries
Esta iniciativa sorgix de la col·laboració entre les conselleries de Justícia i d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural, amb l’objectiu de posar en valor l’immoble i compatibilitzar el seu ús judicial amb la conservació del seu caràcter històric.
Remodelació i catalogació
L’edifici actual del TSJCV està en una fase de remodelació a càrrec de la Conselleria de Justícia i compta amb la catalogació de Bé d’Interés Cultural. A més, va ser declarat monument historicoartístic nacional. Originalment, va ser la Casa Duana Real, construïda entre 1758 i 1764 per orde de Carles III.
Història de l’edifici
En 1828, l’edifici va ser adaptat per a albergar una fàbrica de tabacs i, en 1914, es va transformar en el Palau de Justícia. Estes diferents fases es reflectixen en els elements arquitectònics i patrimonials que hui es posen en valor.
Espai expositiu
L’espai expositiu on es mostraran estes troballes està situat en la planta baixa i l’accés lateral de l’edifici. Arreplega tant elements originals conservats com aportacions de diferents èpoques, que mostren l’evolució de l’immoble al llarg dels segles.
Compromís cultural
Amb esta acció, el TSJCV reafirma el seu compromís amb la preservació cultural i el reconeixement històric, permetent a la ciutadania conéixer i valorar el ric patrimoni que alberga esta institució judicial.