L’Agència Europea de Medicament (EMA, per les seues sigles en anglés) ha aprovat el fàrmac d’AstraZeneca per al coronavirus Evusheld. És un còctel d’anticossos monoclonals destinat a previndre els quadres greus i la mort. A Espanya està indicat amb preferència per a majors de 18 anys amb factors de risc.
El Comité de Medicaments Humans del regulador, encarregat de l’anàlisi, ha conclòs que els beneficis superen als riscos. En aquesta línia, ha estimat que el perfil de seguretat és favorable i que la majoria d’efectes secundaris són lleus. Pot ser utilitzat en adults i adolescents majors de 12 anys que pesen almenys 40 quilos.
El comité ha avaluat les dades d’un estudi amb més de 5.197 participants, realitzat per AstraZeneca. El 77,5% patien comorbilitats associades al desenvolupament d’una covid-19 greu.
El 43% tenia més de 60 anys. Els científics van administrar dos injeccions del fàrmac. Les últimes dades, després d’un seguiment de sis mesos, mostren que el medicament va reduir en un 83% el risc de contraure una infecció simptomàtica. En els anteriors, de tres mesos, el percentatge va ser del 77%.
Esdeveniments adversos, la majoria lleus
No es va registrar cap cas de malaltia greu en el grup que va rebre Evusheld. En el de placebo va haver-hi cinc. Quant a les defuncions per coronavirus, en el conjunt amb el fàrmac no va haver-hi cap, mentre que en el relatiu al placebo va haver-hi dos.
Tal com reflecteix el seguiment dels tres mesos, el 35,3% dels qui van rebre Evusheld van notificar algun esdeveniment advers. És similar al 34,2% del grup de placebo. El 73% dels esdeveniments van ser lleus; el 24%, moderats; i l’1%, greus. Els resultats de seguretat del seguiment a sis mesos van ser similars.
Utilització a Espanya
La Comissió de Salut Pública, integrada pel Ministeri de Sanitat i les autonomies, va aprovar al febrer i va actualitzar al març una classificació de persones ―majors de 18 anys― candidates a rebre Evusheld.
Per ordre de prioritat: receptors de trasplantaments de medul·la òssia o de teràpies CAR-T; trasplantats d’òrgan sòlid en els últims dos anys; immunodeficiències primàries; en tractament immunosupressor amb fàrmacs anti-CD20 o Belimumab; amb càncer d’òrgan sòlid en quimioteràpia; i persones que van patir anafilaxis amb les vacunes per al covid, tenen al·lèrgia a algun dels components i tenen risc de desenvolupar una covid-19 greu.