El Govern valencià assenyala l’exconsellera Salomé Pradas com la responsable de la gestió de les inundacions del 29 d’octubre de 2024. La Generalitat ha traslladat a la jutgessa que investiga la tràgica DANA que va arrasar gran part de la província de València que a les 17.00 hores d’aquella jornada es va constituir el Centre de Coordinació Operatiu Integrat (Cecopi). A més, li informa que la direcció del Pla Especial enfront del risc d’inundacions l’exercia l’aleshores consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas. L’exconsellera s’integrava en un Comitè de Direcció, format per ella i per la delegada del Govern en la Comunitat, en al·lusió al càrrec que ocupa Pilar Bernabé.
La Generalitat ha fet arribar este divendres 14 de febrer un escrit firmat pel subdirector general d’Emergències a la titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 de Catarroja (València). Este òrgan va tornar a requerir el passat 6 de febrer a esta administració que comunicara quina persona va prendre la decisió d’enviar a la població l’SMS d’alerta a les 20.11 hores.
En el Cecopi –continuen des del Consell– es va abordar i debatre l’emissió de l’avís, i va ser convocat a les 15.00 hores per a reunir-se a les 17.00, amb convocatòria a diversos organismes. Entre ells, la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana, Aemet, Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Unitat Militar d’Emergències (UME), Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (ADIF), distribuïdores d’energia, Creu Roja i comandaments de diversos cossos de Bombers.
Bernabé insistix en ‘comandament únic’
La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha reiterat este dissabte que “la llei és clara” i que la Generalitat té el “comandament únic” del Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi). Ha demanat al PP que cesse “els bulos” i les “artimanyes” per a “reescriure” el relat del passat 29 d’octubre, segons informa EFE.
Preguntada sobre a quina hora li van dir que anaven a enviar el missatge Es-Alert i si en eixe moment estava en el Cecopi el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assenyalat que això és el que “hauran d’explicar”, per quina raó “no van enviar el missatge fins que no va aparéixer el president”.
“El que és evident és que nosaltres vam veure el president de la Generalitat quan ja s’havia enviat” eixe missatge d’alerta, ha precisat en declaracions als periodistes a Paiporta (València), on ha visitat la Unitat Militar d’Emergències (UME), que realitza treballs de neteja en este municipi.
Aemet estudia una querella per la filtració de la telefonada al 112
La direcció de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) estudiarà si la filtració de la comunicació entre una de les seues treballadores i la tècnica del 112 de la Generalitat Valenciana el passat 29 d’octubre pot ser constitutiva d’algun tipus de delicte i valorarà “accions legals”.
La direcció d’Aemet respon així, en una comunicació interna de l’organisme als seus treballadors a la qual ha tingut accés EFE, a la filtració a tres mitjans, el passat dimecres, d’una versió retallada de l’àudio, en què s’escolta la tècnica d’Aemet dir que no anaven a “marejar amb més avisos”, que s’havia confirmat el de pel matí i que les precipitacions màximes “anirien cap al nord i cap a l’interior”.
L’endemà, un altre mitjà va publicar el mateix àudio de la telefonada, però en una versió més extensa.