VALÈNCIA, 16 –
La Generalitat Valenciana ha experimentat un notable increment en les sol·licituds d’ajudes destinades a la millora de la gestió i serveis d’àrees industrials, duplicant el nombre de peticions per al 2025. En total, s’han rebut 50 peticions per part d’Entitats de Gestió i Modernització (EGM) i associacions empresarials, un increment considerable en comparació amb les 25 sol·licituds registrades l’any anterior.
Del total, 30 pertanyen a la província de València, mentre que 10 són de Castelló i altres 10 d’Alacant. Les actuacions sol·licitades superen els 880.000 euros, amb una inversió total de 1,3 milions d’euros. La gran majoria de les sol·licituds, un 84%, procedeixen d’EGM, mentre que el 16% restant són presentades per associacions empresarials, segons el comunicat facilitat per la Generalitat.
Manuel Rosalén, director general d’Indústria, ha posat èmfasi en el fet que el creixement en les sol·licituds “reflecteix l’interès i compromís de les EGM per seguir impulsant i modernitzant els parcs empresarials” de la Comunitat Valenciana. Aquest increment consolida les EGM com a figures clau en la transformació i millora de la competitivitat de les àrees industrials.
Per al 2025, el pressupost total per a aquestes ajudes ascendeix a 500.000 euros, superant el doble del pressupost de 2024, que es va establir en 247.144 euros. Aquestes subvencions estan emmarcades en l’Estratègia de Reindustrialització de la Comunitat Valenciana 2024-2028, que busca disposar de “més i millor” sòl industrial, per la qual cosa és essencial recolzar la millora de la gestió en les infraestructures i serveis de les àrees industrials.
A través d’aquestes ajudes, es subvencionaran actuacions diverses, incloent la constitució d’EGMs, gestió avançada de les àrees industrials, mobilitat sostenible, eficiència energètica, economia circular, així com emergències i seguretat industrial.
Una de les novetats més destacades és la inclusió, per primera vegada, d’un sistema de vigilància i control d’accessos en l’àrea industrial. A més, s’implementaran simulacres i es crearà un coordinador per a la gestió d’emergències per millorar la capacitat de resposta dels parcs empresarials en situacions de risc.
Altres novetats inclouen la creació d’un canal de denúncies i de males pràctiques en la gestió d’àrees industrials, així com un portal de transparència i participació per a les empreses, juntament amb l’ús de programari específic per a la gestió. En totes aquestes iniciatives, les ajudes podran cobrir entre el 50% i el 100% dels costos elegibles, amb un import màxim de 50.000 euros, incrementant-se respecte als 30.000 euros de 2024.