El 10 de juliol es va celebrar a València un emotiu acte commemoratiu pel 28é aniversari de l’assassinat de Miguel Ángel Blanco, edil del PP assassinat per ETA. El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, juntament amb l’alcaldessa de València, María José Catalá, van participar activament en esta cerimònia que va tindre lloc al parc que porta el nom de Blanco.
Durant l’espera de l’acte, un quartet de corda va amenitzar l’ambient. L’homenatge va finalitzar amb un minut de silenci per les víctimes d’ETA i una ovació tancada. Mazón, Catalá i Carlos Casañ, germà d’una altra víctima d’ETA a València, van depositar una corona sota el nom del parc amb la inscripció ‘En record de Miguel Ángel Blanco. Ajuntament de València’.
Carlos Casañ i el manifest de la Fundació Miguel Ángel Blanco
Carlos Casañ, el germà del qual Edmundo va ser assassinat per ETA en 1991 quan era delegat de Ferrovial en la Comunitat Valenciana i Balears, va llegir un manifest elaborat per la Fundació Miguel Ángel Blanco. En este document es van recordar les circumstàncies del segrest i assassinat de Blanco, i es va emfatitzar que ETA va fer xantatge al govern i a la societat per a exigir l’acostament de presos terroristes, però que la societat va respondre unida i ferma enfront de l’amenaça.
La importància de la memòria històrica
El manifest subratlla la importància de mantindre viva la memòria de les víctimes i de transmetre este llegat a les generacions jóvens, garantint que coneguen esta part essencial de la història del país. Casañ també va expressar la seua inquietud per la falta de memòria històrica sobre el període més sagnant que Espanya va viure durant més de 50 anys amb ETA, reclamant accés a documents que permeten a la societat comprendre plenament esta etapa.
Llegat d’ETA i la crítica política
A més, el text afirma que encara que ETA ja no mata, el seu llegat persistix a través del seu braç polític, EHBildu, que continua amb una ideologia d’exclusió i odi. Critica també els pactes polítics del govern d’Espanya amb estes forces, la qual cosa consideren una anomalia democràtica que revictimitza als qui van patir el terrorisme.
Conclusió del manifest
El manifest conclou que respectar l’esperit d’Ermua i la memòria de Miguel Ángel Blanco implica no cedir davant la legitimació del terrorisme ni la seua impunitat. Exigix que els assassins complisquen les seues condemnes completament, garantint justícia sense dreceres.
Este homenatge va finalitzar amb la col·locació d’una rosa blanca al costat de la corona depositada. No obstant això, l’acte va ser objecte de crítiques per part del PSPV. Mercedes Caballero, secretària de memòria democràtica del PSPV, va expressar la seua decepció per la politització de l’esdeveniment i va recordar que va ser el govern del PP i Vox el que va eliminar la càtedra pionera per a l’estudi del terrorisme i defensa de les víctimes.
Reaccions i debat polític
Caballero també va recordar que la dissolució d’ETA va ocórrer sota el govern socialista i va rebutjar les acusacions que vinculen al govern actual amb suports dels qui en el passat van participar en actes violents, qualificant tals afirmacions d’indecents.
Este acte reflectix la importància de preservar la memòria col·lectiva i el compromís ferm per mantindre viva la lluita contra l’oblit i la impunitat a Espanya.