El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha reclamat “lleialtat i col·laboració a tots els partits i a la resta d’institucions públiques” en la recuperació de les zones afectades per les riuades del passat 29 d’octubre i ha instat a “estar a l’altura, sense discrepàncies i entorn de l’única cosa que és imperatiu acordar: que ens alcem units i recuperem València”.
Carlos Mazón ha iniciat el seu discurs de Cap d’any, pronunciat des del Saló de Corts del Palau de la Generalitat, recordant a les víctimes, desapareguts i damnificats de la pitjor tragèdia que ha patit la Comunitat Valenciana i ha assegurat que la Generalitat treballarà “sense descans” en els 103 municipis afectats per a fer realitat una recuperació en la qual està implicada tota l’Administració autonòmica amb tots els seus recursos i mitjans.
“No esteu sols”, és el missatge que ha transmés el cap de l’Executiu valencià als familiars de les víctimes i als milers de damnificats d’empreses, negocis, habitatges o propietaris de vehicles.
En aquest sentit, s’ha marcat l’obligació de “ser eficaces a l’hora de recuperar el material, però encara hem de ser-ho més recuperant esperances. Ràpids per a reconstruir vies i encara més ràpids per a ajudar a reconstruir vides”.
Per això, ha exigit que les ajudes siguen “directes i efectives”, al mateix temps que ha proposat un replantejament de sistemes d’alerta i resposta, infraestructures hidrològiques eficients i models de desenvolupament “que ens preparen davant les amenaces”.
El *president ha manifestat que “és moment d’actuar amb responsabilitat i transparència, assegurant que cada euro destinat a la reconstrucció arribe al seu destí de manera eficient i equitativa”.
De la mateixa manera, ha assenyalat que continuarà impulsant una gestió pública que no sols responga a les necessitats immediates, sinó que també pose les bases per a un futur més resilient i pròsper. “La col·laboració entre totes les forces polítiques és imprescindible; no podem permetre’ns el luxe de la divisió quan el que necessitem és unir-nos per a reconstruir i avançar”, ha puntualitzat.
Previndre les emergències
Carlos Mazón ha admés que “fa falta fer canvis i ens enganyaríem si d’aquesta tragèdia no aprenguérem a millorar i enfortir les nostres capacitats per a previndre, protegir i ajudar quan es produeix una emergència. De les lliçons a les decisions; de les decisions a les accions; de les accions als resultats”, ha sentenciat.
Així mateix, ha reclamat un Pacte Nacional contra les Inundacions i la creació d’un Fons Nacional contra Catàstrofes que contribuïsquen a recuperar la zona afectada i a previndre futurs desastres naturals, tal com va proposar en la passada Conferència de Presidents autonòmics i en Les Corts.
El president de la Generalitat ha destacat “el compromís de tota la societat civil valenciana, d’empresaris, de les ONG, de voluntaris de tota Espanya” i el sentiment de suport i solidaritat que “ha nascut des de tots els racons de la Comunitat com un vincle fraternal que sempre ha sigut ací i al qual continuarem apel·lant en l’horitzó més immediat”.
El cap del Consell també ha agraït la labor del personal d’emergència i protecció civil, bombers, “que van portar llum a la foscor en els instants posteriors a les riuades o que van actuar en l’incendi de Campanar”; sanitaris, “als qui tant de reconeixement devem”; als professionals dels serveis socials i als empleats públics “que treballen amb celeritat en la tramitació d’ajudes”; als docents, “per l’esforç realitzat perquè la normalitat tornara a les aules”.
D’igual mode, ha reconegut el treball dels efectius de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Forces Armades desplaçats per a ajudar en les tasques de reconstrucció; a policies locals, Policia Autonòmica i als milers de voluntaris “la imatge dels quals forma ja part per sempre del millor de nosaltres mateixos”.
“Aquesta Comunitat ni va triar ni va meréixer el tràngol pel qual hem travessat. Però la unitat que mostrem pot determinar el mode en què la superem”, ha afirmat Carlos Mazón.
Progrés i riquesa
Durant el seu discurs, ha ressaltat que els projectes estratègics de les tres províncies sumen progrés i riquesa per al conjunt de tota la Comunitat Valenciana.
Ha recordat que durant aquest any el nostre territori “ha avançat amb la reforma fiscal més ambiciosa de la democràcia amb deduccions per a fer esport, acudir al dentista o anar al psicòleg; amb la implantació universal de l’educació gratuïta de 0 a 3 anys i reduint en un 60% el temps d’espera perquè els pacients greus s’operaren”.
“Només una economia dinàmica i expansiva és el que permet a l’Administració disposar de més recursos, sense incrementar la pressió fiscal, per a atendre les necessitats d’habitatge –especialment entre els més joves–, les d’atenció social i les de millora del nostre sistema educatiu i sanitari”, ha explicat.
En aquest sentit, ha subratllat que per a mantindre el nivell de benestar dels ciutadans cal comptar amb recursos financers i trencar amb la inèrcia que la Comunitat Valenciana continue sent la pitjor finançada pel Govern d’Espanya.
“No podem admetre més pedaços i no ho consentirem, molt menys en un moment com l’actual”, ha reiterat Mazón, qui ha agregat que “reclamarem un finançament just amb la mateixa fermesa i des del mateix rigor que sustenten les històriques reclamacions en matèria hídrica de la província d’Alacant, la resposta que necessita el sector tauleller de Castelló, l’impuls de noves infraestructures que ens acosten més entre nosaltres i al món”.
Territori atractiu
El cap de l’Executiu valencià ha qualificat la Comunitat Valenciana de “territori atractiu, generós, en el qual la investigació i l’emprenedoria es posen al servei del progrés de tots i en el qual la tradició i l’excel·lència es posa al servei dels nostres sectors tradicionals i d’avantguarda”.
A més, ha afegit que “continuem sent la terra fèrtil d’Europa i el sector primari ha de saber que compta amb la Generalitat per a defensar totes aquelles iniciatives que preserven la nostra agricultura, la nostra ramaderia i la nostra pesca”.
Finalment, Mazón ha destacat que el tarannà dels valencians, alacantins i castellonencs ha aconseguit que aquest territori “cuide als més vulnerables i vetle per preservar la convivència davant qualsevol tipus de violència o manifestació d’odi”. En eixe sentit, ha esmentat a les set dones que han perdut la vida per violència de gènere durant 2024 en la Comunitat Valenciana i ha asseverat que “no desistirem del nostre compromís per a erradicar aquesta xacra i aconseguir la igualtat real”.