València en alerta màxima: arriba una nova i perillosa gota freda

Dilluns ja començaran a arribar les primeres pluges de la gota freda que afectarà el territori valencià entre dimarts i dimecres. Fins a eixe moment, temps variable amb alguns arruixons

Sembla que la pluja arribarà la setmana vinent
Una nova gota freda afectarà el territori valencià la setmana que ve | PixaBay

La situació es va confirmant. Ja fa dies que parlem del possible canvi d'oratge que arribarà la setmana que ve, i a falta de menys d’una setmana, els dos grans models meteorològics –l’americà i el centreeuropeu– donen la possibilitat d’un bon temporal de gota freda en les regions mediterrànies de la Península Ibèrica.

Un embossament d’aire fred serà el responsable que les pluges tornen a ser molt importants a nivell valencià. Esta depressió atlàntica es reforçarà una vegada arribe al Mediterrani, convertint-se en una borrasca mediterrània, i viatjarà des del mar d’Alborán cap a les Balears. Quan es trobe damunt de l’arxipèlag balear es probable que es convertisca en una nova gota freda.

Això comportarà que la pluja torne a ser la protagonista, amb un episodi de molta aigua i en el que podran superar-se els 100 l/m2 entre el dimarts i el dimecres.  A més, esta gota freda ocasionarà novament un temporal de primera categoria, amb molta mala mar i també vents forts, que faran que l'oratge siga molt complicat i, a la vegada, perillós. Caldrà estar molt atents als següents pronòstics per a anar detallant la configuració d’esta possible nova gota freda.

Pluja acumulada entre el dimarts i el dimecres, on se superen en algunes regions els 100 l/m2
Pluja acumulada entre el dimarts i el dimecres, a on se superen en algunes regions els 100 l/m² | GFS - Meteociel

El fet que els dos grans models convergisquen i pronostiquen un escenari molt similar, ha fet que el grau de fiabilitat d’este pronòstic s’aproxime al 60%. Tot i això, caldrà esperar uns dies i, fins i tot, les hores prèvies per a confirmar la potència de les pluges i del temporal marítim. Depenent de la ubicació i desplaçament de la pertorbació, podrà afectar més a València, a Catalunya o les Illes Balears.

Fred polar

El que sí que podem estar molt més segurs i amb un pronòstic molt més fiable serà que, amb l’arribada d’este embossament d’aire fred polar, les temperatures cauran en picat. Es passarà d’un ambient més càlid, per a l’època de l’any, a una baixada del termòmetre que farà que arribem de repent a l’hivern. 

Els mapes meteorològics pronostiquen que la temperatura serà entre 4º i 6º més baixa que la normal en un mes d’octubre. D'esta manera, passarem d’una massa d’aire d’uns 4º per damunt de la mitjana, durant este cap de setmana, a pràcticament 6º per davall.

Temperatura màxima prevista este dimarts, amb un ambient totalment hivernal
Temperatura màxima prevista este dimarts, amb un ambient totalment hivernal | GFS - Meteociel

De moment, divendres més tranquil

A la espera dels canvis importants de l'oratge de la setmana que ve, encararem un divendres més tranquil en comparació amb el que arribarà entre dimarts i dimecres. El divendres es presentarà amb alguns núvols que es mantindran durant tot el dia.

També creixeran alguns núvols en zones de muntanya de l’interior de València i, sobretot, de Castelló, a on no es descarta que puguen descarregar alguna precipitació.

La temperatura serà més alta en general, amb un ascens considerable dels termòmetres. Podrien pujar entre uns 3º i 5º més que este dijous. D’esta manera, les temperatures al migdia es mourien entre els 25º i 30º i potser en algunes localitats es podrien arribar fins als 31º.

Mapa de la previsió per a este divendres
Mapa de la previsió per a este divendres | AEMET

Cap de setmana amb els primers canvis

La situació de bon temps anirà canviant tal i com l’aire fred començarà a entrar per les capes altes de l’atmosfera. Està previst que la situació més complicada de la gota freda arribe entre dimarts i dimecres, però a partir de diumenge i el dilluns ja començarem a notar els primers indicis.

Dissabte de moment serà més solejat que el diumenge. Durant el matí, farà molt de sol amb alguns núvols alts i prims, mentres que de vesprada tornaran a formar-se núvols en zones de muntanya de Castelló que podrien dixar de nou algun arruixó puntual.  

Serà a partir del diumenge quan l'oratge estarà més insegur amb les primeres precipitacions que podran arribar a més punts del territori valencià. Els núvols pel matí ja seran més abundants i amb ells arribaran les pluges que durant les primeres hores de la jornada i fins a primera hora de la vesprada aniran creuant d’oest a est, deixant alguns arruixons.

Les nuvolades de tarda deixaran xàfecs els propers dies a diverses comareques
Oratge variable durant el cap de setmana amb algunes pluges | Arxiu

Estes precipitacions de moment no seran molt destacables, pluges disperses que podran caure en qualsevol lloc però que no acumularan quantitats importants d'aigua. Al llarg de la vesprada i nit esta pluja es debilitarà fins a desaparéixer. I tot a l’espera d’un dilluns a on tornarà a ploure a partir de la vesprada, encarant ja les primeres pluges de la gota freda que cauran, especialment, entre dimarts i dimecres.

Les temperatures es mantindran sense grans canvis, tot i que de cara al diumenge podran baixar un poc per la presència de més núvols i de les pluges. A partir de dilluns, i especialment durant el dimarts i el dimecres, és quan es notarà la baixada dels termòmetres.

També pots llegir...

🌞Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram


Comentaris

envia el comentari