L'aigua de la mar està més gelada del normal per a l'època de l'any

La temperatura actual de l'aigua es troba 1,2 ºC per davall de la temperatura mitjana per a estes dates en el Mediterrani
Les pluges i les baixes temperatures han fet que la mar s'haja gelat de colp | @MeteOrihuela

Este dijous passat, l'observador de l'aigua del mar de Barcelona, Diego Lázaro, va anotar una temperatura en la Barceloneta de només 15,9 ºC que significa 1,2ºC per davall de la mitjana del període 2006-2018 per les mateixes dates i 3 dècimes menys respecte a l'última observació del 15 de novembre.

Any de grans contrastos amb la temperatura de l’aigua de la mar

Esta dada contrasta molt amb l'any passat quan per estes dates la mar encara estava al voltant dels 17,5ºC. És a dir, 1,5ºC més que enguany. Cal recordar que, en el mes de maig, la mar va batre rècords per estar més gelada del normal. A continuació, va arribar l’onada de calor del mes de Juny i va pujar fins a 5ºC en 15 dies.

Amb la mateixa rapidesa que es va calfar, s’ha gelat

Ara, la dada encara destaca més i té més mèrit si tenim en compte que tant setembre com octubre van ser mesos molt més càlids del normal i la mar es va mantindre molt càlida.

Sense anar més lluny, a finals d’octubre, abans dels temporals i les entrades d’aire fred que hem tingut este mes de novembre, l’aigua de la mar encara fregava els 20ºC el dia 30 d’octubre. És a dir, ha baixat uns 4ºC en 15 dies.

Quina ha sigut la causa?

El mes de setembre, va ser pràcticament estiuenc amb cap entrada d’aire fred i poques precipitacions en general. Octubre es va començar a girar la truita i va ploure més. Tot i això, totes les situacions de pluja van ser de sud o llevant amb temperatures elevades, poc aire fred associat i han comportat situacions més bé càlides. Este fet ha provocat que l’aigua de la mar encara es trobara fregant els 20ºC a finals d’octubre.

En començar este mes de novembre, els patrons es van invertir totalment. Les masses d’aire fred del nord d’Europa van començar a afectar-nos amb fronts polars. L’ambient fred de rigorós hivern ha predominat durant gran part del mes i ha fet que la temperatura de l’aigua del mar haja caigut en picat fins a estos 15,9ºC.

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Cap de setmana ventós però solejat" "Pluja i vent: canvi de temps divendres i més fred el cap de setmana"