El sociòleg Rafael-Lluís Ninyoles (Ciutat de València, 1943), un dels introductors dels estudis sociolingüístics a nivell valencià, responsable durant molts anys del Servici d’Investigació i Estudis de la Generalitat Valenciana i considerat «referent indiscutible» en la reflexió sobre l’ús del valencià, ha mort. Tal com informa ‘Levante’, la incineració serà en el Crematori General de València, demà dissabte a les 12.00 hores del migdia.
El Consell Valencià de Cultura ha mostrat les seues condolences per la pèrdua de l’estudiós i ha animat als ciutadans que «s’acosten a la lectura de la seua obra, perquè és una de les millors reflexions sobre alguns dels problemes actuals dels valencians».
A Ninyoles, que també va ser professor de les universitats de València i Alacant, se li deu «bona part la popularització entre els valencians dels termes de bilingüisme, diglòssia i conflicte lingüístic, a partir de les seues obres ‘Conflicte lingüístic valencià’ (1969), ‘Idioma i prejudici’ (1971), ‘Idioma y poder social’ (1972) i ‘Estructura social y política lingüística’ (1975)». Igualment, va impulsar una reflexió sociològica més àmplia sobre la situació valenciana en llibres posteriors com, per exemple, en ‘El País Valencià a l’eix mediterrani’ o ‘Sociologia de la ciutat de València’ (1996).
Pare de la sociolingüística valenciana
Fa només un any, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua el va distingir amb la Medalla d’Honor i el va definir com un «referent indiscutible en la reflexió sobre l’ús del valencià i la política lingüística». Els membres de l’ens normatiu del valencià han guardat este matí un respectuós minut de silenci a l’inici de la sessió plenària en memòria del sociòleg.
Igualment, han lamentat la mort de l’especialista, responsables d’organisme i institucions, com el president Ximo Puig, que ha posat en valor «el seu compromís en la recuperació i l’ús social de la nostra llengua» i el director general de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, qui ha penjat un missatge en les xarxes a on subratlla que Rafael Ninyoles va ser «una figura cabdal de la sociolingüística amb el ferm compromís de recuperar i protegir la nostra llengua».
Ens deixa el pare de la sociolingüística valenciana però el seu compromís i petjada en la recuperació i l’ús social de la nostra llengua quedarà per sempre. Gràcies pel teu treball, imprescindible per a tots. Descansa en Pau, Rafael Ninyoles.https://t.co/peTCT0n4no
— Ximo Puig (@ximopuig) October 25, 2019
Perdem a Rafael Ninyoles, una figura cabdal de la sociolingüística amb el ferm compromís de recuperar i protegir la nostra llengua. Seguiràs amb nosaltres en la col•lecció que porta el teu nom ? Descansa en pau company. Una abraçada ben forta a la família i amics i amigues. pic.twitter.com/jKtKhCZuO6
— rubentrenzano (@rubentrenzano) October 25, 2019
Per la seua part, el director de la Institució Alfons el Magnànim, Vicent Flor, ha agraït en el seu compte de Twitter «l’estimable contribució al coneiximent de la societat valenciana» que va fer Ninyoles. A més, el conseller d’Educació ha destacat a Ninyoles com a «pare de la sociolingüística valenciana i un referent en l’àmbit internacional».
M’informen que ha mort el sociòleg valencià Rafael Lluís Ninyoles. Gràcies per la teua estimable contribució al coneixement de la societat valenciana. Que la terra et siga lleu… https://t.co/fyr6NBKuaC pic.twitter.com/RTze3ycjqq
— Vicent Flor ? (@VicentFlor) October 25, 2019
Ens ha deixat Rafael Ninyoles, referent de la sociolingüística en l’àmbit internacional i pare de la sociolingüística valenciana. Des de @GVAEducacio continuarem potenciant el seu ric llegat amb estudis sobre la llengua mitjançant la col·lecció que porta el seu nom. pic.twitter.com/2mXm2rSty9
— Vicent Marzà (@VicentMarza) October 25, 2019