La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació de la Comunitat Valenciana ha presentat un esborrany del nou decret de convivència que busca una tolerància zero davant de la violència en els centres educatius. La directora general d’Innovació i Inclusió Educativa, Xaro Escrig, ha compartit el document amb sindicats i membres de la comunitat educativa, destacant la necessitat de reforçar l’autoritat del professorat.
En aquesta nova normativa, s’introduirà que els actes de dany, agressió, injúria o ofensa al professorat dins de les seues funcions seran considerats circumstàncies agreujants. D’aquesta manera, la Conselleria busca establir uns criteris clars que promoguin la convivència i el respecte entre tots els membres de la comunitat educativa.
Un altre dels punts essencials del decret se centra en l’educació digital responsable, adaptant-se als requeriments actuals de la societat i a la realitat dels centres educatius. A més, la normativa pretén assegurar que tots els alumnes se sentin respectats, acollits i protegits durant el seu procés d’aprenentatge.
Mentrestant, la Conselleria ha reconegut que és vital no deixar un desajustament normatiu com el que ha existit anteriorment amb el Decret 195/2022, el qual no ha tingut suport per aclarir qüestions d’important rellevància a nivell procedimental. A partir d’ara, les escoles disposaran d’un marco normatiu coherent i adaptat a les seues necessitats particulars.
Respecte a la formació, el decret preveu l’implementació de plans formatius destinats a tota la comunitat educativa, centrats en la convivència, la inclusió i la salut mental. L’objectiu és proporcionar als mestres i a la resta del personal educatiu les eines necessàries per fomentar un ambient de benestar i cooperació.
Per altra banda, el sindicat STEPV ha manifestat la necessitat d’incloure un enfocament més equitatiu en el decret i ha proposat mesures preventives per evitar conflictes a les aules. També reclama més recursos per a l’educació i considera que el nou decret ha deixat de banda el concepte d’«igualtat» essencial per a una convivència harmònica.
Finalment, el sindicat CSIF ha demanat la creació d’un Observatori de Convivència a la Comunitat Valenciana i ha destacat l’augment preocupant de les incidències en els centres educatius, començant per les agressions al professorat, que han crescut significativament en els darrers anys. Amb aquesta nova regulació, esperen millorar la seguretat i l’efectivitat en la gestió de les aules i garantir que cap professor no s’hagi de sentir vulnerable en exercir la seua funció.