Oltra assegura que la mala praxi és violència obstètrica

“La violència obstètrica és una mala praxi perquè o bé no hi ha hagut un consentiment informat o s’ha fet res contra la voluntat de la dona”. Així s’ha pronunciat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, després de ser preguntada este matí per l’esmena per incloure este tipus de violència a la llei 7/2012 presentada pels partits del Botànic.

La vicepresidenta ha explicat que el que es pretén amb esta reformulació és completar l’article tercer de la Llei Valenciana contra la violència sobre la dona, la definició de la violència obstètrica per poder actuar i ajudar les víctimes.

En este apartat es recullen totes les violències que s’exerceixen contra la dona com la violència física, psicològica, econòmica, els matrimonis forçosos o les mutilacions genitals. “No criminalitza ningú, igual que les altres definicions de violència contra les dones no criminalitzen sinó que defineixen les víctimes” ha assenyalat Oltra.

“No estic segura que s’hi haja trasllat bé quina és la proposta” ha manifestat Oltra en ser preguntada per l’opinió del personal sanitari que crítica que se’ls està “criminalitzant“. Ha indicat que dins dels professionals hi ha diversitat d’opinions com el col·lectiu de comares que assegura “afirmen que de vegades hi ha mala praxi i estes també són professionals i més que elles no en sap ningú. Hi ha existit perquè Espanya ha estat condemnada per violència obstètrica pels tribunals de l’ONU”.

“Passa, hi ha violència obstètrica i n’hi pot haver, què no és generalitzat?, doncs clar, igual que tampoc ho és la mutilació genital femenina, però està conceptuada com a violència contra les dones,” ha afirmat la vicepresidenta, i ha assenyalat que “hi pot haver un cas? hi pot haver que algú faça alguna mala praxi? És clar que n’hi pot haver, i hem de protegir les víctimes encara que només hi haja un cas”.

La líder de Compromís també ha recalcat que en este país “cada vegada més” el tracte durant la gestació i el part és “més humanitzat, més participatiu i més informat i cada cop millorem més”. “No és majoritària i és un cigró negre doncs sí, però la que ho ha patit ha de tenir dret a rebre protecció als Centres 24 hores i que la tracten com una víctima. És simplement poder obrir la porta a les víctimes perquè tinguen l’atenció que necessiten” ha recalcat.

Oltra també ha indicat que “amb esta adaptació es podrà ajudar per exemple una dona que ha patit este tipus de violència a l’estranger i ve al nostre país. Hem de poder reconéixer-li la condició de víctima i atendre-la als nostres sistemes de protecció i als Centres Dona. “No criminalitza ningú, defineix la condició de víctima perquè puga ser atesa per una psicòloga, treballadora social o ser enviada si necessita algun tipus de reconstrucció genital o òrgans reproductors” ha explicat.

“La llei adaptem al conveni d´Istanbul fa tres anys a través de la llei de mesures i ara el que es vol completar amb esta definició que és de l’Organització Mundial de la Salut, el Consell d´Europa i de tots els organismes internacionals on es defineix que és la violència obstètrica” ha conclòs.

ÚLTIMES NOTÍCIES