Gir en la regulació de la violència obstètrica: S'inclourà a la llei de salut pública

Després de la pressió del personal sanitari, no es regularà la violència durant el part o l'embaràs com a violència contra les dones

Gir a la regulació de la violència obstètrica. PSPV, Compromís i Unides Podem inclouran la violència que s'exerceix sobre les dones durant l'embaràs o el part a la normativa autonòmica de salut i no a la Llei Valenciana Contra la Violència Sobre la Dona com demanaven a la primera esmena fa unes setmanes.

Després de la pressió del personal sanitari, especialment de ginecologia i obstètrica en considerar que era "criminalitzar" el col·lectiu mèdic i la negació de la Conselleria de Sanitat, els partits del Botànic han presentat este dimarts a última hora una esmena d'aproximació a la llei d'acompanyament per modificar el text i que siga emparada per la llei de salut pública del 2014.

A la primera esmena el tripartit pretenia reformular l'article tercer de la llei que regula la violència masclista per completar-ho amb la definició de la violència obstètrica per a poder actuar i ajudar les víctimes. En este apartat de la normativa es recullen totes les violències que s'exerceix contra la dona com la violència física, psicològica, econòmica, els matrimonis forçosos o les mutilacions genitals.

De la mateixa manera, la vicepresidenta del Consell i titular de la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, va defensar que esta proposta “no es criminalitza ningú, igual que les altres definicions de violència contra les dones no criminalitzen sinó que defineixen les víctimes”. A més, va assenyalar que “la violència obstètrica és una mala praxi perquè o bé no hi ha hagut un consentiment informat o s'ha fet res contra la voluntat de la dona”.

Segons l'OMS la violència obstètrica "és aquella que pateixen les dones durant l'embaràs o el part en rebre un maltractament físic, humiliació i abús verbal, o procediments mèdics coercitius o no consentits". A més, inclou les accions de "no obtenir un consentiment informat, la negativa d'administrar medicaments per al dolor, la distracció de l'atenció o violacions greus de la intimitat".

La proposta dels socis del govern valencià es votarà a partir d'este dijous durant el debat de les esmenes a la Llei d'acompanyament dels Pressupostos 2022 a les Corts.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Fins a 100.000 euros de multa por la cria desmesurada de gossos" "La plantilla de Plastic Omnium clama contra la retallada salarial"