Detenen a l'encarregat de la descàrrega del narcosubmarí de Pontevedra en València

Transportava més de 3.000 kg de cocaïna
El narcosubmarí transportava 152 fardells de droga | Twitter

La Guàrdia Civil ha detingut en València este dilluns a una sisena persona, un home originari de Galícia, per ser suposadament l'encarregat de la descàrrega dels més de 3.000 quilos de cocaïna. La droga estava oculta en el narcosubmarí localitzat el 24 de novembre en Pontevedra, el primer d'estos semisumergibles detectat en Europa.

Els fets s'han produït este matí de dilluns en la ciutat de València dins d'un operatiu en el què s'havia detingut amb anterioritat a altres cinc persones, les dos primeres de nacionalitat equatoriana el mateix 24 de novembre i els altres espanyols originaris de Galícia.

Este últim detingut en València, a més de ser presumptament l'encarregat de la descàrrega de la droga, també tenia encomanat ajudar als tres tripulants en el transport de la droga. Tot fa pensar que la cocaïna anava a ser traslladada a un barco pesquer.

El narcosubmarí va ser interceptat gràcies a la informació de diferents països el diumenge, 24 de novembre, encara que era objecte de registres policials des d'aproximadament un mes abans. Eixe dia van ser arrestats dos equatorians i un tercer tripulant va conseguir escapar d'un operatiu en el què participaven agents de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i Vigilància Duanera.

Divendres passat a la vesprada-nit va ser arrestat en Vigo per agents del GRECO de la Policia Nacional el tercer tripulant del narcosubmarí, que portava encara el vestit de neopré en el moment de la detenció. Ell i els dos equatorians –que van ingressar en presó provisional després de declarar davant el jutge de Cangas– van provocar la inundació del barco abans d'abandonar-lo nadant.

La detenció del tercer tripulant va portar en paral·lel a l'arrest, també el divendres, d'altres dos ciutadans de Galícia per part de l'Equip contra el Crim Organitzat (ECO) de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. Els tres detinguts el divendres han passat este dilluns a disposició del jutjat en Cangas.

El narcosubmarí, d'un poc més de 20 metres d'eslora i el primer d'esta classe localitzat en Europa, va ser afonat pels seus propis tripulants el passat 23 de novembre en la zona de Punta Couso. En les últimes hores les forces de seguretat han localitzat un nou fardell que conté uns 25 quilograms de cocaïna i que ha sigut trobat en l'interior del narcosubmarí mentres drenaven l'aigua i el combustible.

La localització d'este nou fardell de cocaïna, que se suma als 152 trobats amb anterioritat, serà inclòs en les diligències que es traslladaran al Jutjat d'Instrucció número 1 de Cangas. Mentres, efectius de criminalística continuen fent faenes dins del submarí amb l'objectiu de trobar empremtes dactilars i altres proves.

Després de ser reflotat i remolcat fins al moll d'Aldán, els investigadors van localitzar en el seu interior, en una primera inspecció, 152 fardells amb un total d'uns 3.000 quilos de cocaïna, que hauria conseguit en el mercat negre un valor de 100 milions d'euros.

 

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Urgent: Crema un xalet en l'Eliana" "Intenta violar a la seua companya de pis en València"