La justícia europea declara il·legals les multes per no declarar béns a l’estranger

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha declarat aquest dijous il·legal el sistema de sancions que aplica Hisenda als contribuents que no declaren correctament i a temps els seus béns i actius a l’estranger, en concloure que es tracta d’una mesura “desproporcionada” que contravé el Dret de la UE.

En el seu dictamen, el Tribunal de Justícia de la UE ha considerat que aquestes multes “estableixen una restricció desproporcionada a la lliure circulació de capitals” i que, per tant, contravé el Dret de la Unió.

L’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, aquest mes de juliol també va considerar il·legal el sistema de sancions d’Hisenda en concloure que es tracta d’una mesura “desproporcionada” que contravé el Dret de la UE.

 

Espanya expedientada des de 2015 per exigir que els contribuents notifiquen les seues propietats i comptes a l’estranger

 

El cas es remunta a 2015, quan la Comissió Europea va decidir expedientar a Espanya per exigir als contribuents residents que notifiquen les propietats, comptes bancaris o actius financers que tinguen a l’estranger. La falta de solucions va portar a Brussel·les a elevar el cas davant la Justícia europea el juny de 2019.

L’Executiu comunitari va considerar discriminatòries les sancions previstes pel ‘model 720‘ perquè les multes per a infraccions similars a nivell nacional són molt menors i perquè en el cas dels actius en l’exterior la sanció pot superar fins i tot el valor del bé. Una idea en la qual ha coincidit en Tribunal de Justícia de la UE.

La legislació espanyola estableix que els residents a Espanya que no declaren o declaren de manera imperfecta o extemporània els béns i drets que posseeixen a l’estranger s’exposen a la regularització de l’impost, així com a una multa proporcional.

En aquest sentit, el TUE ha estimat que la llei espanyola sanciona l’incompliment les obligacions declaratives “mitjançant la imposició de multes de quantia fixa molt elevades, ja que s’apliquen a cada dada o conjunt de dades; van acompanyades, segons els casos, d’un import mínim de 1.500 o 10.000 euros i el seu import total no està limitat”.

El Tribunal de Justícia de la UE considera el “caràcter extremadament repressiu” de les multes

 

El TUE ha recollit en la seua sentència el “caràcter extremadament repressiu” de l’elevada imposició de la multa i ha subratllat “que la seua acumulació amb les multes de quantia fixa previstes addicionalment pot donar lloc, en molts casos, al fet que l’import total de les quantitats degudes pel contribuent supere el 100% del valor dels seus béns o drets a l’estranger”.

En el seu examen del Tribunal de Justícia de la UE ha assenyalat que Espanya ha incomplit les obligacions vinculades a la lliure circulació de capitals en permetre a l’Administració tributària qüestionar una prescripció en favor del contribuent.

Aquesta pràctica vulnera “l’exigència fonamental de seguretat jurídica. En atribuir conseqüències de tal gravetat a l’incompliment d’una obligació declarativa, el legislador espanyol ha anat més enllà del necessari per a garantir l’eficàcia dels controls fiscals i lluita contra el frau i l’evasió fiscals”, ha apuntat el TUE en el seu dictamen.

ÚLTIMES NOTÍCIES