Els tècnics que van comparéixer en la comissió d’investigació del Parlament Valencià coincidixen que les obres planificades per al barranc de Poio haurien contribuït significativament a minimitzar els efectes devastadors de la DANA que va afectar València el 29 d’octubre, causant 228 morts i deixant a desenes de milers d’afectats.
Entre els compareixents destaquen els enginyers Javier Machí, actual degà del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports en la Comunitat Valenciana, i Federico Bonet, exdecano de la mateixa entitat i antic treballador de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) entre 2008 i 2012. També van participar un arquitecte urbanista i un altre enginyer, sent els primers experts a ser escoltats en esta sessió.
Debat polític entorn de la investigació
Estes compareixences, les úniques programades abans del recés parlamentari d’estiu, tenien previst incloure a altres dos enginyers que finalment van excusar la seua assistència. En este context, s’ha generat debat polític; el síndic socialista José Muñoz ha expressat la seua disconformitat perquè la investigació no haja començat amb la participació directa d’associacions de víctimes, posició compartida per Compromís. D’altra banda, Vox va defendre que era més adequat iniciar amb testimoniatges tècnics, mentres que el PP va fer un cridat a respectar la memòria de les víctimes durant les deliberacions.
Anàlisi tècnica i mesures preventives
L’anàlisi tècnica d’estos experts recalca la importància de la infraestructura proposada com una mesura preventiva per a futures contingències d’este tipus. Les obres en el barranc de Poio consistien en intervencions destinades a millorar la gestió del llit per a evitar desbordaments i facilitar el drenatge de grans volums d’aigua en episodis d’intensa pluja.
Necessitat d’una planificació més rigorosa
Este debat posa en relleu la necessitat d’una planificació urbana i ambiental més rigorosa per a reduir riscos associats a fenòmens meteorològics extrems com les DANA que afecten el Mediterrani espanyol. A més, evidència la demanda social i política perquè les veus de les víctimes formen part fonamental en les investigacions sobre les causes i conseqüències d’estes catàstrofes.