17.9 C
València
Divendres, 4 abril, 2025

Poden mantindre el toc de queda sense Estat d’Alarma?

El president autonòmic, Ximo Puig, ha anunciat que el 9 de maig acaba el confinament perimetral de la Comunitat Valenciana. No obstant això, pretén mantindre el toc de queda de les 22 h amb una pròrroga o ampliar-lo.

Però ¿pot fer-ho unilateralment?
 

Des de la Generalitat asseguren que la Llei estatal 3/86 de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública els empara per decretar mesures excepcionals. Bé és cert que dicta en el primer article, en l’última resolució del passat 14 d’abril, el següent: “Amb l’objectiu de protegir la salut pública i previndre la seua pèrdua o deteriorament, les autoritats sanitàries de les diferents administracions públiques podran, dins l’àmbit de les seues competències, adoptar les mesures previstes en la present Llei quan així ho exigisquen raons sanitàries d’urgència o necessitat”.

Això no obstant, com bé detalla, “dins de l’àmbit de les seues competències”. Això suposa que la Generalitat pot seguir mantenint restriccions d’aforaments en comerços i negocis, així com en diferents espais públics. Pot mantindre també l’ús de gel hidroalcohòlic i les distàncies preventives. En canvi, el de l’ús obligatori de la mascareta a l’aire lliure ja és un assumpte més controvertit i complex, com vam publicar fa unes setmanes.
 

Però, ¿poden limitar drets fonamentals sense un Estat d’Alarma?

 

La resposta és no. La Comunitat Valenciana no té competències per a restringir drets constitucionals sense el marc d’un Estat d’Alarma. I acaba este pròxim 9 de maig a les 00: 00 h. Això genera també una situació caòtica, ja que el toc de queda a la Comunitat és a les 22 h, però sense l’Estat d’Alarma vigent, els ciutadans a partir de les 00 h podrien circular lliurement i sense restriccions horàries, llevat que un jutge diga el contrari.

El Puig ha decidit sol·licitar una pròrroga del toc de queda, mesura que hauria d’entrar just a partir de les 00:00 h del mateix 9 de maig. Però a qui la demana? Sap que demanar al Govern central un Estat d’Alarma parcial no tindria llum verda, amb les taxes d’incidència baixa que té actualment la Comunitat, de manera que l’única via que li queda és la jurídica. Ha d’aprovar esta mesura restrictiva el Tribunal Superior de Justícia Valencià. Una cosa que per Cayetano Sánchez, advocat expert penalista i CEO del bufet Sánchez Butrón és pràcticament inviable.

“Dubte molt que el TSJ aprove la limitació d’un dret fonamental com és la lliure circulació, sense Estat d’Alarma i amb unes taxes baixes de contagi, segons les dades que aporta Conselleria”, destaca l’advocat penalista.

 

Esta mesura ha d’anar emparada amb informes sobre situació epidemiològica greu

 

Des de Conselleria de Sanitat i Salut Pública insisteixen que poden fer-ho “sempre que hi haja una justificació amb informes que avalen que l’actual situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana requereix el manteniment del toc de queda, per garantir així “la prudència i el no perdre tot el que s’ha aconseguit fins ara”.

Però és que precisament estes informes són favorables, ja que la Comunitat registra des de fa mesos les taxes d’incidència més baixes de positius en coronavirus de tota Espanya. “Així que els va a ser complicat que el TSJ aprove una mesura hiperrestrictiva així amb estes dades, perquè pesa més el dret constitucional”, recalca l’advocat. Com va a justificar la Comunitat esta mesura amb estes dades tan baixos?. No crec que tire endavant “, apunta.

I és que no és probable que cap jutge considere com un fet objectiu, sense Estat d’Alarma, que hi haja més perill de propagació de virus a partir de les 22: 00 h de la nit.

 

 

Últimes notícies

AVA-Asaja reclama una pròrroga a la Conselleria d’Agricultura per tramitar la PAC fins al 31 de maig

AVA-Asaja sol·licita que el termini de tramitació de la PAC a la Comunitat Valenciana s'ampliï fins al 31 de maig a causa de problemes informàtics i burocràtics que han causat retards importants.

Tragèdia a Gaza: prop de 20 palestins morts en un nou bombardeig d’Israel

Un bombardeig israelià a la ciutat de Jan Yunis ha provocat la mort d'al voltant de 20 palestins, destacant l'escalada del conflicte a la Franja de Gaza. Les autoritats denuncien més de 50.500 morts des de l'inici de l'ofensiva.

Gortázar (CaixaBank) destaca la importància de València com a seu social davant la situació econòmica actual

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, afirma que la ubicació de la seu social a València reflecteix el compromís de l'entitat amb la regió, fins i tot davant el desafiament econòmic actual impulsat per les mesures de Donald Trump.

Mazón confirma una nova reducció d’impostos sobre l’habitatge: transmissions patrimonials baixen al 9%

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat una important reducció de l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) al 9% per a tots els contribuents. Aquesta mesura formarà part dels pressupostos del 2025 i busca millorar l'accés a l'habitatge a través del Pla Viu.

Desarticulació d’un grup criminal: 29 delictes contra el patrimoni a la Costera i la Vall d’Albaida

Agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal responsable de 29 robatoris en establiments de la Costera i la Vall d'Albaida, i ha detingut tres homes involucrats en violència i apunyalament.

La Generalitat reuneix sectors afectats pels aranzels per impulsar mesures de suport

La Generalitat prepara una taula de treball per a analitzar les repercussions dels aranzels imposats pels EUA als sectors valencians, amb l'objectiu de potenciar la internacionalització i diversificació dels mercats.

Els consellers del PP abandonen la Comissió de Justícia a Barcelona en una acció coordinada

Els consellers de les comunitats autònomes governades pel PP han baixat de la Comissió Sectorial de Justícia a Barcelona, on hi havia representants del govern central.

Els aranzels del 20% a la UE podrien generar una pèrdua econòmica de ‘diverses desenes de PIB’ a Espanya i Europa

Carlos Cuerpo, ministre d'Economia, adverteix que els aranzels del 20% imposats pels EUA podrien reduir significativament el creixement econòmic d'Espanya i Europa. S'aposta per ratificar l'acord amb Mercosur per alleugerir l'impacte sobre sectors com el vi i l'oli d'oliva.