
La Universitat de València ha registrat una sol·licitud de patent d’una candidata per a la vacuna contra la COVID-19, feta per un equip d’investigació del Departament de Microbiologia.
Es tracta d’una vacuna de la classe de subunitat, és a dir, aquelles dissenyades a partir de components de virus o bacteris, i està basada en la proteïna S del SARS-CoV-2, ha indicat la institució acadèmica en un comunicat.
[predef]valncia-grup-de-facebook-595[/predef]
Un dels membres de l’equip, Jesús Rodríguez, ha explicat: «per a esta patent, l’immunogen proposat s’obté de cèl·lules d’insecte amb la tecnologia de baculovirus, tècnica que també han triat grans farmacèutiques per a la seua vacuna de la COVID-19». El grup d’investigació també l’integren Roberto Gozalbo i Javier Buesa.
El registre de la patent es va fer el 12 de maig i, segons Rodríguez, «suposa una fita per a la lluita contra el SARS-CoV-2». «Encara que és cert que hi ha moltes vacunes en evolució per entitats públiques i privades, quantes més candidates a vacunes hi hagen, majors seran les probabilitats d’obtindre una vacuna eficient en un curt període de temps», ha explicat el també investigador del Ramón y Cajal.
La investigació planteja, a demés d’obtindre una vacuna, crear sistemes de diagnòstic ràpid basats en la proteïna S del SARS-CoV-2 i en els anticossos amb potencial terapèutic enfront de la COVID-19.
S’ha pogut arribar a una vacuna patentable
Actualment l’equip ja ha produït una primera versió de la vacuna en el sistema de cèl·lules d’insecte i baculovirus, i està millorant el sistema de producció i purificació per a començar prompte els experiments amb animals.
Pel que fa al finançament, ha presentat projectes a la convocatòria de l’Institut de Salut Carles III i al programa CaixaImpulse, en el que ha passat a la segona fase. El grup també s’acaba d’integrar en un consorci format per un altre personal investigador de la Universitat de València i l’Institut de Biomedicina del CSIC per a presentar-se a la convocatòria llançada per la CRUE i el Banc Santander.
Una característica d’esta evolució és que l’investigador principal «no va esperar a obtindre fons d’investigació per a seguir amb la vacuna». «Vista la necessitat d’una vacuna enfront del SARS-CoV-2, Jesús Rodríguez va dedicar fons d’investigació obtinguts de fonts de finançament compatibles per a costejar els experiments necessaris», ha indicat.
Per este motiu s’ha pogut arribar tan ràpidament a una vacuna patentable. No obstant això, remarca Rodríguez: «encara queden molts experiments per fer per a provar la seua eficàcia i seguretat en animals abans de poder passar a estudis en humans».