L'Ajuntament d'Albalat dels Sorells instal·la refugis per a rates penades un any més

Estos animals poden controlar les plagues de mosquits
Les cases per a les rates penades | Ajuntament d'Albalat dels Sorells

'Bat House' és un projecte d'aprenentatge que s'està duent a terme en el CIPFP 'Ciutat de l'aprenent' en col·laboració amb el Centre d'Educació Especial Professor Sebastián Burgos. Fa just un any que el projecte es posava en marxa i, al igual que en aquella ocasió, l'Ajuntament d'Albalat dels Sorells, en l'Horta Nord (València), participa de nou amb la instal·lació de les casetes refugis, dissenyades i fabricades per l'alumnat dels centres referits.

L'objectiu és contribuir a la conservació de les 54 espècies de rates penades europees en l'àmbit legal, educatiu, ambiental i del coneixement, i que els ajuntaments que s'unisquen a esta iniciativa puguen conseguir que estos animals tinguen més possibilitats de refugi.

La instal·lació de les casetes es seguix d'acord amb les recomanacions de la SECEMU, l'associació espanyola de conservació de rates penades que indica que ha de ser a una altura de més de 4 metres, en àrees obertes i evitant l'orientació nord. La idea és promocionar aquelles espècies autòctones que puguen controlar les plagues d'insectes i mosquits de forma natural.

Complir els objectius de l'agenda 2030

Cal recordar que la baixada de la població de rates penades es deu a l'ús abusiu d'insecticides i altres formes d'explotació agrícola agressiva junt al creixement urbanístic descontrolat què ha provocat la pèrdua de refugis naturals d'estos animals i la destrucció progressiva del seu hàbitat. D’esta forma, l’Ajuntament d’Albalat dels Sorells torna a fer una aposta clara pel compliment de les recomanacions marcades per l'ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) de l'agenda 2030 de Nacions Unides.

Algunes de les casetes o refugis que es van instal·lar l'any passat ja han estat ocupades i el que es pretén és que augmente la població d'esta espècie en el nucli urbà i les zones verdes per a controlar els mosquits. Cada rata penada menja entre 500 i 1000 mosquits cada nit.

Per als membres del projecte 'Bat House', el desig era acudir al municipi i participar en la instal·lació de les noves casetes, però les normes sanitàries ho impedixen. Per això, el passat 3 de juliol es va fer entrega a l'alcalde, Nicolau Claramunt, per part dels alumnes i dels professors del centre, Ximo López, qui va fer la donació de les casetes refugi.

En la mateixa trobada, Nicolau Claramunt va declarar que «el compromís de l'ajuntament d'Albalat dels Sorells per a continuar col·laborant en nous projectes d'Aprenentatge-Servici per tal de sensibilitzar i visibilitzar el potencial dels nostres jóvens a través de fer en comú de projectes com estos, suposa assumir la responsabilitat col·lectiva que a tots ens concernix en la seua educació».

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"URGENTE: Confirmen 2 nous brots en el territori valencià i altres 3 han augmentat" "Última hora coronavirus: Baixen els contagis en el territori valencià"