Totes les infraccions del nou decret del Consell per infringir les mesures sanitàries

Estan dividides en infraccions lleus, greus i molt greus

Imatge de jóvens amb mascareta
Les multes aniran des dels 60 fins als 60.000 euros | EFE

Infringir les mesures de prevenció davant del Covid-19 en el territori valencià comportarà sancions d'entre 60 euros en el cas de faltes lleus i 60.000 euros en el cas de les molt greus, segons el nou decret llei del Consell que establix el règim sancionador en este àmbit.

El decret llei, que s'ha aprovat este divendres en el ple del Consell, contempla sancions d'un màxim de 100 euros per incomplir l'obligació de l'ús de mascaretes o fer un ús inadequat de les mateixes, i d'entre 30.000 i 60.000 euros per vulnerar de forma reiterada el deure d'aïllament domiciliari de persones que hagen donat positiu en coronavirus.

La consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, ha manifestat en una roda de premsa que «no es pot permetre que comportaments irresponsables i insolidaris» posen en perill als valencians i provoquen rebrots «que poden derivar en mesures encara més dràstiques que ningú vol ni podem permetre'ns».

Bravo ha reivindicat que esta norma no té «afany recaptatori», sinó una finalitat «dissuasiva» i que la ciutadania i els responsables de locals d'oci coneguen el catàleg d'infraccions amb la finalitat de «persuadir i evitar que es produïsquen», i ha destacat que el que es recapte amb estes sancions anirà destinat a lluitar contra el Covid-19.

Amb este decret, que contempla també el tancament de negocis i locals, la Generalitat centralitza la tramitació i imposició de les sancions, sense perjuí de les competències dels ajuntaments i del Govern central.

Els responsables de les infraccions administratives previstes en el text seran les persones físiques o jurídiques que incórreguen en alguna de les accions tipificades en la norma i en el cas dels menors d'edat seran responsables sos pares o tutors legals.

Infraccions lleus

Es consideren infraccions lleus, susceptibles de ser sancionades amb multes d'entre 60 i 600 euros, les següents accions:

 1. Incomplir l'obligació de l'ús de la mascareta o l'ús inadequat d'esta. Esta infracció només podrà sancionar-se amb un màxim de 100 euros.
 2. Per part dels establiments públics, l'obviar l'obligació d'informar els clients sobre l'aforament del local, la distància mínima interpersonal o l'ús de mascareta.
 3. Incomplir les mesures generals d'higiene i prevenció en locals públics o privats quan no supose risc de contagi o el risc afecte a menys de 15 persones.
 4. La vulneració de la quarantena per part de persones que no hagen donat positiu en Covid-19, però siguen contactes directes d'un malalt confinat.
 5. Infringir una ordre general de confinament.

Infraccions greus

El decret llei considera com una infracció greu i penada amb multes d'entre 601 a 30.000 euros el fet de vulnerar:

 1. Els límits d'aforament en els establiments públics quan no siga falta lleu o molt greu.
 2. La prohibició d'organitzar o participar en reunions, festes o qualsevol altre acte privat o públic que impliquen una aglomeració o en els que es dificulte l'adopció de les mesures sanitàries.
 3. El manteniment de la distància de seguretat entre taules o agrupacions de taules en els locals oberts al públic i terrasses a l'aire lliure.
 4. Les mesures d'higiene i l'obligació de neteja i desinfecció dels accessos del recinte i localitats a on se sent el públic.
 5. La prohibició d'usar espais de l'establiment per a activitats no permeses.
 6. Les mesures d'higiene per a qualsevol classe d'establiment quan supose risc de contagi o afecte a més de 15 persones.
 7. L'aïllament domiciliari que han de guardar els qui hagen donat positiu en Covid-19.

En les sancions greus també es contempla la suspensió o prohibició de l'activitat, la clausura del local i la inhabilitació per a l'organització i promoció d'espectacles públics i activitats recreatives per un període màxim de sis mesos.

Infraccions molt greus

Les infraccions molt greus, i que poden implicar una multa d'entre 30.001 a 60.000 euros, són:

 1. No respectar els límits d'aforament, ni les mesures de prevenció i higiene per part dels establiments oberts al públic quan supose un greu risc que afecte a més de 150 persones.
 2. Sobrepassar l'aforament de l'establiment si hi ha menors d'edat i/o majors de 65 anys.
 3. Organitzar reunions o festes, de caràcter privat o públic, que impliquen una aglomeració que impedisca l'adopció de les mesures sanitàries o es troben presents menors d'edat i/o majors de 65 anys.
 4. Impedir la inspecció per part dels agents de l'autoritat o funcionaris i la negativa a col·laborar amb ells.
 5. Incomplir l'obligació d'inhabilitar la pista de ball per a este ús.
 6. Vulnerar de forma reiterada el deure d'aïllament domiciliari per part de persones que hagen donat positiu en Covid-19.

Per a estes sancions també preveu la suspensió o prohibició de l'activitat, la clausura del local i la inhabilitació per a l'organització i promoció d'espectacles públics i activitats recreatives per un període màxim de tres anys i de forma acumulada fins a un màxim de 10.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram


Comentaris

envia el comentari