Ione Belarra, nova líder de Podemos amb el 85,61% dels vots

Un total de 45.753 militants i simpatitzants s'han decantat per Belarra sobre un total de 51.589 vots vàlids

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha estat elegida nova secretaria general de Podemos, en substitució de Pablo Iglesias, amb un 85,61 per cent dels vots emesos en les primàries del partit. Concretament, un total de 45.753 militants i simpatitzants s'han decantat per Belarra sobre un total de 51.589 vots vàlids, el 96,53% del total de 53.443 de persones que han participat en estes primàries.

<

>
Mentrestant, els seus rivals en esta Assemblea han obtingut escassos suports. D'esta manera, el militant crític Fernando Barredo ha collit 3.106 vots mentre que l'edil a l'Ajuntament de Sant Lorenzo de l'Escorial Esteban Tettamanti s'ha quedat en 2.730 sufragis.

Després de proclamar-se els resultats, els assistents al tancament presencial han ovacionat a la nova secretària general amb càntics de 'Ione, 'Ione'. La participació en estes primàries s'ha aproximat als nivells de Vistalegre III, que llavors va reelegir a Iglesias amb el vot d'uns 59.000 inscrits.

<

>
D'esta manera, Belarra tindrà la responsabilitat de capitanejar al partit en una nova etapa que deixa enrere els més de set anys marcats pel fort lideratge de Pablo Iglesias, que va decidir retirar-se de la política després de les eleccions madrilenyes del passat 4 de maig.

Des que va anunciar la seua candidatura, la nova secretària general de la formació habitada ha reivindicat la seua aposta per un Podemos més coral, amb lideratges col·lectius, no col·laboratius i no confrontats.

La seua aposta també és feminitzar la direcció del partit i, per això, els sis primers llocs de la seua candidatura el copen sis dones, amb la titular d'Igualtat, Irene Montero, com a 'número dos'.

Ione Belarra

És tècnica superior en integració social, llicenciada en psicologia i màster en psicologia de l'educació. Ha treballat en Creu Roja, en la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat, en el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i en la Universitat Autònoma de Madrid.​

Va néixer i va viure a Pamplona fins que va començar els seus estudis en psicologia en la Universitat Autònoma de Madrid. Des de llavors ha treballat en recerca en assumptes relacionats amb l'educació, les experiències migratòries i els drets humans: durant estos anys ha estat activista i voluntària en diferents organitzacions com a SOS Racisme, Creu Roja Espanyola i en plataformes i campanyes pel tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIEs), així com en diverses mobilitzacions en defensa dels drets humans de les persones en situació d'especial vulnerabilitat.​

Al novembre de 2014 va accedir al Consell Ciutadà Estatal de Podemos​ després de votació en primàries. Va ser nomenada responsable de l'àrea de Drets Humans, Ciutadania i Diversitat.

Va ocupar el primer lloc per la circumscripció electoral de Navarra de Podemos per a les eleccions generals del 20 de desembre de 20156​ i va aconseguir escó en el Congrés dels Diputados sent nomenada vocal suplent de la Diputació Permanent i membre suplent de la Delegació espanyola en l'Assemblea de la Unió Interparlamentària (UIP).​

En les eleccions generals de 2016 va tornar a encapçalar la llista de Podemos per Navarra i va obtenir escó en la XII legislatura en el Congrés dels Diputats.

El 12 de febrer de 2017 va tornar a ser elegida en primàries consellera ciutadana estatal de Podemos.9​ El 18 de febrer de 2017 va ser nomenada portaveu adjunta del grup confederal Units Podem-EP-EM en el Congrés dels Diputats​ i pertany al grup de tècnics i experts que conformen "l'assaig general del futur govern" o "govern en l'ombra" de Podemos.​

Després de l'inici del Govern de coalició entre PSOE i Unidos Podemos, Ione Belarra va ser nomenada secretària d'Estat per a l'Agenda 2030. Va prendre possessió del càrrec el 22 de gener de 2020.​

Al març de 2021, i després de l'anunci de la sortida de Pablo Iglesias del Govern de coalició per a presentar-se a les eleccions a l'Assemblea de Madrid, Belarra va assumir la cartera del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, dirigida pel vicepresident segon. Va prendre possessió del càrrec el 31 de març d'este any.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Quasi 110.000 donants de sang han permés mantenir el ritme de donació en pandèmia" "Aldaia s'uneix per a condemnar els últims assassinats de menors"